January 31, 2006

“Prince Valiant” de Harold R. Foster, un clàssic sui generis

Parlant amb un amic me n'he adonat que referir-se a “Prince Valiant” (“Principe Valiente” en l'edició de Planeta), com un clàssic del còmic resulta inexacte. Potser sí que és certa aquesta afirmació si pensem en l'art seqüencial en un sentit ample, aquell que enllaça la columna de Trajà amb els còmics on-line de Scott McCloud. Però en un sentit estricte, l'encaix de “Prince Valiant” amb el còmic contemporani resulta incomplet. La raó no és altra que el seu baix índex d'integració entre dibuix i text respecte dels usos actuals.

pval1.jpg

Recorde que a l'última visita que va fer Will Eisner al Saló del Còmic de Barcelona, algú li va preguntar per la tendència que tenia a separar text i dibuix a les seves últimes obres. La resposta va ser molt clarificadora. En síntesi, va dir que text i dibuix poden estar més o menys integrats físicament al disseny de pàgina o de vinyeta, però si estem parlant d'art seqüencial, sempre han de ser complementaris i és la suma per contrast entre ambdós el que ell cerca.

És evident que sempre pot haver-hi redundància quant al contingut del text i el dibuix, però si l'apartat gràfic queda reduït a la il·lustració, aleshores estem davant d'un llenguatge pobre. Si seguim aquest raonament i fem una lectura en fred de l'obra de Foster, hem de reconèixer que planteja dubtes. Aquell que més ens crida l'atenció és l'absència del més característic dels símbols d'integració entre dibuix i text: els globus. El text és inserit en cartutxos que inclouen així mateix els diàlegs entre cometes, com si del text d'una obra teatral es tractés. I la sensació que dóna és la d'estar veient una pel·lícula de cinema mut: primer veiem les imatges i després, en pantalla negra, podem llegir les acotacions i el diàleg.

pval2.jpgBen pensat, l'analogia del cinema mut resulta especialment aclaridora. Aquest tipus de cinema tenia el seu propi codi, era un art madur que va extingir-se sobtadament amb l'arribada del cinema sonor. Els codis del cinema mut, per tant, no eren els que emprem avui dia. I tant és així que les seves obres mestres no han de ser jutjades sota els mateixos criteris que les del cinema sonor, si el que volem és apreciar-les degudament. Així mateix, a l'igual que a “Prince Valiant”, el cinema mut tractava de condensar el major pes significatiu i artístic en la imatge.

Tornant al tema que ens ocupava de bon començament, la qüestió és com hem de considerar “Prince Valiant”? Com un còmic clàssic, és a dir un precursor del llenguatge actual de l'art seqüencial tal i com l'entén Eisner? O bé, per contra, com un còmic que empra un codi provinent del refinament de les narracions il·lustrades? La tria no és gens clara, tot i que sembla clar que en ambdós casos estem parlant d'art seqüencial, atenent a la deliberada relació entre vinyetes.

En tot cas, la meva opinió és que Foster va fer la tria de, donada l'excel·lència d'un dibuix que conforma la principal característica d'aquesta obra, deixar de banda qualsevol element que pogués “destorbar” la seva visió. No va considerar per tant la bellesa intrínseca dels recursos del còmic en tant que art que es desenvolupa també en el temps, sinó que va deixar aquesta funció al text literari. Tot això s'ha de tenir en compte a l'hora de llegir “Prince Valiant”, doncs en cas contrari podem córrer el risc de jutjar-lo erròniament. Però, això seria absurd, doncs la sensació que majoritàriament hom té és la d'estar davant d'una gran obra. I com deia el mestre, hem de confiar en els sentiments.

Escrito por Comic Fill-in a las 6:01 PM | Comentarios (2)

Properes novetats de manga en català

Dues noticies no massa fresques però que paga la pena recuperar donades les circumstàncies:

>>Planeta DeAgostini publicará "Dragon Ball Perfect Edition" en català
La "Perfect Edition", o edició definitiva de Dragon Ball veurà la llum al març de 2006 publicada per Planeta DeAgostini Còmics. Aquesta nova edició del famós manga d'Akira Toriyama arriba en format de luxe. Seran 34 volums amb periodicitat quinzenal, els quals tindran les mateixes característiques que l'edició japonesa, incloent-hi pàgines a color, noves portades serigrafiades, etc. A més d'una oferta de llançament, l'obra magna de Toriyama estarà disponible en dos idiomes, castellà i català.

>>Glénat publicarà "Musculman" en català
Glénat ha decidit publicar el clàssic manga, que al Japó va sortir en 36 volums des del 1979, respectant la maquetació original. La sèrie s'editarà exclusivament en català i s'ha anunciat la data de publicació cap als voltants del 23 d'abril de 2006, dia de Sant Jordi.

Escrito por Comic Fill-in a las 1:36 AM | Comentarios (5)

January 30, 2006

Els friquis del còmic chat #11

cc11.jpg

Escrito por Comic Fill-in a las 9:38 PM | Comentarios (1)

BIBLIOTECA GRANDES DEL CÓMIC: PRÍNCIPE VALIENTE #01

Harold R. Foster
Planeta DeAgostini, 96 págs, color, 2'00 €

(Edició original: 13 de febrer de 1938 a 24 de maig de 1942. Lliuraments #3 i #4 per 4'95€, lliuraments #5 i següents per 8'95€)

Dins de la "Biblioteca Grandes del Cómic" i després de l'èxit de “Rip Kirby” i “Terry y los piratas” la nostra següent aposta pel millor còmic és “Príncipe Valiente” amb la qual tornarem a descobrir l'obra mestra de Harold Foster. Una obra inicialment enquadrada en el gènere històric-medieval, la qualitat de les històries i el tremend realisme gràfic del qual van fer que transcendira el seu gènere, convertint-se en un referent cultural de primera magnitud. Admirat i copiat per generacions d'artistes, podem afirmar que sense el “Príncipe Valiente”, avui dia, el còmic seria diferent. Una obra per a tots els públics en el millor sentit de l'expressió i que continua amb la nostra feina de recuperació dels clàssics del s.XX.

Vet aquí aquest clàssic amb majúscules de l'art seqüencial del que tant se'n parla sempre. Abans de res, comentar que no és la meva intenció pronunciar-me sobre la validesa o no d'aquesta edició restaurada. S'han pres algunes decisions agosarades com la recreació del color original per ordinador que certament són excessives, és cert. Però, sincerament no tinc els coneixements ni les ganes per fer-ne una valoració comparativa. Així que passaré a exposar-vos què m'ha semblat la lectura d'aquest primer lliurament de Planeta.

Per començar, hem de tenir en compte aquesta obra té dues vessants, la de l'òptica de la història del còmic i la de l'entreteniment. Quant a la primera, vol dir que si sou amants del còmic, senzillament no el podeu deixar escapar. Llegir aquest primer volum i veure l'evolució que mostra l'autor quant als recursos narratius i el dibuix i el que això va significar a la seva època per l'evolució del còmic és tot un plaer. Així, per exemple, tenim uns primers episodis que semblen més una auca que cap altra cosa, amb un text amb estil indirecte i un disseny de pàgina en quadrícula regular amb grans el·lipsis d'acció entre vinyetes. Poc a poc l'estil va evolucionant i, sense gastar mai globus de diàleg que tapen el treballat dibuix, la relació entre vinyetes es va configurant com un element fonamental per marcar ritme i tensió. Alhora, textos i diàlegs es van tornant més vívids, i el disseny de pàgina permet gaudir de tota l'expressivitat del traç de Harold Foster. I aquest mateix procés el podem trobar també quant al contingut, que passa d'una ingènua història de fantasies masclistes medievals, a una recreació de l'ideal cavalleresc d'allò més sentit. Les històries es van complicant i enllaçant, mentre l'ingeni puntual es va convertint en una constant que atrapa el lector.

Tot el que acabe d'exposar ho percebrà perfectament també aquell lector que s'acoste a aquesta obra amb la noble intenció de passar-hi una bona estona. Des d'un començament certament fred, passarà a implicar-se en la història i a gaudir-la en tota la seva èpica. I això perquè “Príncipe Valiente” és, per sobre de tot, un còmic d'aventures concebut amb la idea d'entretenir el lector. El guió es basa en la peripècia així com la construcció de personatges ho fa en els arquetipus. Hi ha un codi clar que tothom pot desxifrar, i hi ha també una variació sobre el mateix infringida per la passió que s'endevina darrere els guions de Harold Foster, que és allò que ho fa tant interessant.

Podria parlar-vos ara de la genialitat d'aquest home com a dibuixant, però tampoc voldria avorrir-vos amb les seves virtuts. Només cal fullejar aquest primer lliurament per observar l'èpica de la seva grandesa. Fixeu-vos en la seva tècnica naturalista de dibuix bellíssim, i en com és capaç de dotar-la de gran expressivitat mitjançant un domini magistral del disseny d'escenes i de composició de vinyeta. El vell tòpic de “cada vinyeta és un quadre” s'acompleix totalment.

En altres paraules, “Principe Valiente” és un còmic per gaudir-ne. Un clàssic en majúscules que conserva tota la seva vitalitat i capacitat d'encís. Si sou amants del novè art no teniu cap excusa per no llegir-lo, i si no ho sou tant puc garantir-vos que passareu una bona estona. En tot cas, pel preu que tenen els primers lliuraments d'aquesta edició, fora una bajanada deixar-ho passar.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las 8:49 PM | Comentarios (0)

Checklist personal: 23 al 26 de Gener

[ESPANYOL / ESPAÑOL / SPANISH]

EL SUEÑO ETERNO ........... 12,00 €
Glenat // Guión de Andreu Martín, dibujo de Luis Bermejo. Álbum 72 pgs b/n, tapa dura. Col. Viñetas Negras - Clásicos B/N #1. // Adaptación libre al cómic de la clásica novela "El sueño eterno" (The big sleep, 1939) de Raymond Chandler, en la que se presentó al detective privado Phillip Marlowe. Se trata de una adaptación realizada hace 20 años. // Sobre los autores (texto de contraportada): "Luis Bermejo nació en Madrid en 1931. Su interés por los comics fue temprano y a los 15 años ya había publicado su primera colección de historietas. A lo largo de su carrera se ha revelado como un dibujante realista de la mejor escuela clásica. Su labor ha tenido una gran proyección internacional, y entre sus trabajos se encuentra la serie Heros of Spartan, la primera adaptación a cómic de El Señor de los Anillos y su versión de El Capitán Trueno. Andreu Martín (1949), escritor y novelista criminal barcelonés, ha hecho incursiones en casi todos los campos y su obra ha sido publicada con
éxito en varios países europeos. En su faceta como guionista de cómic trabajó en diversas series para Sacarino, Mortadelo, El Víbora, Totem, Cimoc, y ejerció, a mediados de los setenta, de coordinador de guionización para el sello Bruguera. Fue creador, junto a la ilustradora Mariel Soria, del popular personaje, el inspector Sam Balluga. Su prolífica obra ha sido galardonada con diversos premios de relevancia, entre los que cabría destacar el Premio Hammet en 1989." // La edición de Glénat incluye un extenso prólogo de 3 pgs dedicado a comentar la obra original en que se basa el cómic y que también se puede leer en http://www.edicionesglenat.es/extras/vinietas_negras/ext_suenioeterno_prologo.asp. // Se puede leer un preview de las 4 primeras páginas del cómic en http://www.edicionesglenat.es/extras/vinietas_negras/ext_suenioeterno_prewmenu.asp

OMAR EL NAVEGANTE: JIN-EL-RAIS......... 12,00 €
Ariadna Editorial // De Pedro Rodríguez. Álbum 48 pgs color, tapa blanda con solapas, tamaño 23,5x31 cm. Editado con la colaboración del Injuve. Colección I/E Port. // Aventuras históricas. Historia larga del personaje que ya había aparecido en forma de historieta corta en la revista Dos Veces Breve, y al que se le dedició una exposición paralela durante el pasado Salón del Cómic de Barcelona 2005. // Texto de solapas a modo de prólogo, por Jorge García: "En el siglo XVII el Mediterráneo perdió la pujanza económica y la importancia estratégica que había alcanzado cien años antes. De su antiguo esplendor, este mar apenas retuvo la capacidad de fascinación. En este escenario entre lo crepuscular y lo legendario se desarrollan las aventuras de Omar el navegante (...). Hijo de un marino árabe y una mujer cretense, Omar es fruto de un choque de civilizaciones y no tiene más credo que la amistad. (...) [La obra refleja] una peculiar visión del género aventurero dónde se funden la literatura fantástica, el folklore mediterráneo y las leyendas árabes. Pedro Rodríguez pertenece a la estirpe de los cuentistas y, como ellos, disfruta encantando al auditorio con bellas historias. Y más cuando, como en esta ocasión, lo narrado tiene un sustrato mítico: la búsqueda de la eterna juventud. Sin embargo, el tema profundo del relato no es la mitología. Jinn-el-Rais cuenta la historia de la amistad entre Omar y Andreas. Tras una larga separación, estos dos compañeros de la infancia vuelven a encontrarse. Convertidos en adultos, descubren que el tiempo ha erosionado el vínculo que los unía." // Texto de contraportada sobre el autor: "Pedro Rodríguez (Sevilla, 1973) ha centrado hasta hace poco su trabajo en el campo del diseño y la publicidad: ilustraciones para campañas publicitarias, storyboards y pequeñas incursiones en el mundo de la animación y los video-clips. Durante un tiempo, y junto al también ilustrador Sergio Mora, se dedicó a la decoración de locales nocturnos y la realización de ficticios para publicidad. Ha trabajado para el Club Super 3 y las revistas Man, Tretzevents, Dos Veces Breve... Recientemente ha ilustrado el libro "Clásicos del terror" (ed. Parramón) y ahora presenta su primer álbum de cómic: Omar, el navegante." // Se puede ver un preview de la portada y seis página en el weblog de Javier Arriola, Comix: http://comix.zonalibre.org/archives/088395.html

LOS MISTERIOS DE LA LUNA ROJA #3: EL REINO DE NUNCA ........... 8,00 €
Norma // Guión de Carlos Trillo, dibujo de Eduardo Risso (100 Balas). Álbum 56 pgs color, tamaño 22 x 29’5 cm. // Aventuras medievales / fantasía. Texto de contraportada: "Continúan las aventuras de la princesa Luna Roja y su amigo, el saltimbanqui Antolín. El camino de los dos jóvenes amigos se adentra, en esta ocasión, en el terrible país de Nunca... ¿Podrán salir con vida de él?"

JAMES HEALER #2: LA NOCHE DE LA COBRA ........... 12,00 €
Norma // Guión de Yves Swolfs, dibujo de Giulio de Vita. Álbum 48 pgs color, tapa dura, tamaño 22 x 29’5 cm. // Historia autoconclusiva. Descripción de la editorial: "James Healer es un detective fuera de lo común. Posee capacidades sorprendentes de médium que utiliza para resolver asuntos sombríos y criminales. El shériff de Camden Rock, una ciudad pequeña y aparentemente tranquila, recurrirá a los dones de clarividencia de James y le pedirá ayuda para desenmascarar al asesino de tres jóvenes mujeres. Yves Swolfs reescribe los mitos del western en la actualidad y, con la ayuda del dibujante italiano Giulio de Vita, nos explica la vida que lleva un peculiar personaje, James Healer, que tiene la facultad de la videncia y la utiliza para ayudar a los demás... aunque no todos lo vean así."

KAARIB #2: LAS PALMERAS NEGRAS ........... 12,00 €
Norma [Dargaud] // De Calvo y Krassinsky. Álbum tapa dura, 48 pgs color, tamaño 22x 29’5 cm. // Texto de contraportada: "Dicen que fue el mismísimo Jolly Rogers quien dijo a Barbanegra que creara un grupo secreto llamado el Armario de Davy Jones. Se reúnen en una isla caribeña, donde tienen su base, y más vale no cruzarse en su camino. Todo el mundo tiene miedo del Armario de Davy Jones. Juntos son invencibles. Todo el Caribe conoce sus hazañas, surcan los mares, implacables, cumpliendo sus misteriosas misiones para Barbanegra y sus infames esbirros. ¿Qué quieren? Encontrar las palmeras.."

GIACOMO C. #13: LA FUGA ........... 12,00 €
Norma // Guión de Dufaux, dibujo de Griffo. Álbum tapa dura, 48 pgs color, tamaño 21 x 28,5 cm. // Texto de contraportada: "Giacomo ha descubierto una parte de su pasado, del que ignoraba su existencia y todo gracias a Fiammina. Ahora que sabe que ella es su hermanastra, tendrá que protegerla de los nobles venecianos que han puesto precio a su cabeza. La fuga concluye la trama que se inició en Fiammina, revelando un pedazo del pasado de nuestro seductor favorito, Giacomo Casanova."

DIXIE ROAD #4 ........... 10,00 €
Norma Ed. // De Dufaux y Labiano. Álbum tapa blanda, 48 pgs color, tamaño 22x29,5 cm. // Cuarto y último álbum de la serie.

EL EMPERADOR OCÉANO #2: REENCARNACIÓN ........... 13,00 €
Norma // De Baranko. Álbum 48 pgs color, tapa dura, tamaño 23,5x31,5 cm. // Segundo volumen de la trilogía "El emperador Océano".

LOS TECNOPADRES #5: LA SECTA DE LOS TECNO-OBISPOS ........... 12,00 €
Norma // Guión de Jodorowsky, dibujo de Zoran Janjetov, color y portada de Fred Beltran (Megalex). Álbum 56 pgs color, tapa dura, tamaño 23,5x31 cm. // Ciencia-ficción. Texto de contraportada: "Mientras Albino, el actual Tecnopadre Supremo, trata de conducir a sus 500.000 jóvenes pantecnos en su viaje hacia la Galaxia Prometida, no deja de enfrentarse a peligros que, sin sospecharlo, pueden tener el aspecto más inofensivo. Aún así le queda tiempo para repasar sus memorias y recordar cómo fue su estada en la secta de los Tecno-obispos."

BALADA DE LA COSTA OESTE......... 7,00 €
Norma Editorial // De Tardi. Tomo 80 pgs b/n, tamaño comic-book (17x26 cm.). Corresponde al álbum "Le petit bleu de la côte ouest", publicado por Humanoides Associés en Francia. Col. Cómic Noir #8. // Serie negra. Adaptación al cómic de la novela del mismo título de Jean-Patrick Manchette publicada en 1976. // Texto de contraportada: "Un joven normal... con dos copas de más, sobrepasando peligrosamente los límites de velocidad en un barrio de la periferia. Un joven normal... que ha matado a dos hombres. Un joven normal... envuelto en una espiral de violencia de la que es imposible escapar." // Cómic nominado al Mejor Álbum en Angouleme 2006.

BIBLIOTECA GRANDES DEL CÓMIC: PRÍNCIPE VALIENTE #1......... 2,00 €
Planeta // De Harold Foster. Tomo 96 pgs color, tapa dura, tamaño 20,5x29,3 cm aprox. (casi como un álbum europeo estándar). Recopila las tiras dominicales de Prince Valiant del 13/2/37 al 13/11/38. Restauración de la obra y color: Adolfo García. // Nueva edición española de todo un clásico del cómic mundial, reconocido unánimemente como una obra maestra. Se trata de un cómic de aventuras medievales, protagonizadas por Val, hijo de un rey exiliado que se lanzará a la aventura y viajará a la Corte del Rey Arturo y los Caballeros de la Mesa Redonda, donde se convertiriá en escudero de Sir Gawain. Se puede leer un artículo sobre la obra en la web de la editorial, en http://www.planetadeagostinicomics.com/articulos_detalle.asp?id=409 // Para esta edición española (al menos en las primeras entregas) las páginas del cómic han pasado por un proceso de restauración y recoloreado realizado por Adolfo García. Sobre el nuevo coloreado hay opiones diversas, ya que aunque respeta los colores originales, intenta añadir mediante el color por ordenador algunas iluminaciones que han sido recibidos de forma dispar por aficionados y conocedores de la obra. En cualquier caso, la opinión sí es bastante unánime en que tras el proceso de restauración la reproducción de lo que es el dibujo propiamente (la línea; el color negro, vaya) es mucho más nítida y clara que en otras ediciones españolas anteriores, que en algunos casos llegaban a ocultar casi por completo detalles enteros del dibujo bajo borrones negros. En http://www.lacarceldepapel.com/?p=517 se pude ver una comparativa de varias viñetas. // Descripción de la editorial: " Esta nueva edición de El Príncipe Valiente recogerá el material recientemente publicado por la editorial norteamericana Fantagraphics, en 26 volúmenes de aproximadamente 100 páginas divididos en 24 entregas de cadencia catorcenal, que irán desde el origen de la serie en 1937 hasta 1980, abarcando la totalidad de la obra de Foster y el comienzo de la de Cullen Murphy. El primer ejemplar de la colección costará 2 €, el segundo y tercero saldrán juntos a un precio total de 4,95 €, y el cuarto y quinto también juntos, a un precio de 8,95 €, el cual ya se mantendrá para las entregas individuales del resto de la colección." // Oferta de lanzamiento en kioskos: Numero 1 por 2 euros.

CAT SHIT ONE #3 (de 3)........... 8,50 €
Glenat // De Motofumi Kobayashi. 132 pgs b/n. Col. Seinen Manga. // Manga sobre la guerra de Vietnam.

GANTZ #15........... 8,50 €
Glenat // De Oku Hiroya. Col. Seinen Manga.

LOS REYES ELFOS: HASTA LOS DIOSES MUEREN ........... 10,00 €
Dolmen Editorial - Colección Siurell // De Víctor Santos. Tomo 96 pgs b/n, con solapas, tamaño 17x24 cm. // Texto de contraportada: "Víctor Santos retoma la historia de "Los Reyes Elfos", su obra más conocida y que le ha hecho ganador del favor de los lectores y numerosos premios (5 premios del Salón del Cómic de Barcelona, entre ellos el del público a la mejor obra y el mejor guión). Con "Hasta los dioses mueren" concluye la saga del rey Ehren Heldentodsson. Todos los elementos que le han hecho conocido siguen presentes: romanticismo, acción y unos personajes carismáticos pueblan esta nueva entrega, la más oscura y épica hasta la fecha." // Incluye como extra 5 pgs del autor comentando detalles del cómic, a modo de versión impresa de los "audiocomentarios del director" que se incluyen en algunos DVDs.

LOS REYES ELFOS: HASTA LOS DIOSES MUEREN ........... 10,00 €
Dolmen Editorial - Colección Siurell // De Víctor Santos. Tomo 96 pgs b/n, con solapas, tamaño 17x24 cm. // Texto de contraportada: "Víctor Santos retoma la historia de "Los Reyes Elfos", su obra más conocida y que le ha hecho ganador del favor de los lectores y numerosos premios (5 premios del Salón del Cómic de Barcelona, entre ellos el del público a la mejor obra y el mejor guión). Con "Hasta los dioses mueren" concluye la saga del rey Ehren Heldentodsson. Todos los elementos que le han hecho conocido siguen presentes: romanticismo, acción y unos personajes carismáticos pueblan esta nueva entrega, la más oscura y épica hasta la fecha." // Incluye como extra 5 pgs del autor comentando detalles del cómic, a modo de versión impresa de los "audiocomentarios del director" que se incluyen en algunos DVDs.

VIDA DE UNA NIÑA ........... 8,95 €
La Cupula // De Phoebe Cloeckner. Tomo 144 pgs b/n, con solapas, tamaño 17x24 cm. Col. La Cúpula Comix Novela Gráfica. Incluye una introducción de Robert Crumb. Título original: "A Child's life and other stories". // Incluye historietas cortas e ilustraciones divididas en cinco apartados temáticos: "Vida de una niña", "Otras historias infantiles", "Historias adolescentes", "Historias adultas" y "Pinturas, dibujos y grabados". // Sobre este cómic, Álvaro Pons comenta en LaCarceldepapel.com: "Atentos a Phoebe Gloeckner, una autora desconocida por estos lares pero fundamental en el panorama actual USA. Sus obras, de fuerte componente autobiográfica, me parecen continuadoras naturales de los trabajos de Crumb o Justin Green, con una mezcla del poso amargo de Chester Brown. La obra que ahora se publica, “Child’s life”, es una recopilación de historias cortas sobre la niñez lúcidas e impactantes." // Se puede visitar la web de la autora en http://www.ravenblond.com/pgloeckner/

Escrito por Comic Fill-in a las 2:05 AM | Comentarios (1)

January 26, 2006

Agressió feixista a la llibreria "3i4" de València

Comic Fill-in vol condemnar l'agressió feixista patida per la llibreria "3i4" de València, comesa amb total impunitat i sota l'indignant silenci del govern valencià del Partit Popular.

atac.gifNota d'ACPV:

"El passat divendres 20 de gener, la Llibreria 3i4 va ser blanc d'una agressió feixista sense precedents en els darrers 30 anys de democràcia.

Els grupuscles més violents de l'ultraespanyolisme blaver ja no s'amaguen. Actuen a la "llum del dia" (un divendres a les 19h, en ple centre comercial de la ciutat de València, és actuar a la llum del dia) perquè se senten, per una banda, impunes a les actuacions de la policia, i d'altra banda, legitimats pels missatges incendiaris de l'actual govern de la Generalitat valenciana. Ara s'ha traspassat la línia de l'agressió física a les persones. Què vindrà després?

La responsabilitat intel·lectual de l'agressió patida per la llibreria 3i4 la tenen també aquells que des de les institucions i la disputa política fomenten l'anticatalanisme. Fa uns mesos el portaveu del Consell equiparava un acte pacífic en defensa de la llengua catalana amb l'Alemanya nazi, i ho feia als pocs minuts de produir-se. Tres dies després, encara no ha eixit cap membre del Consell a condemnar l'agressió patida per una llibreria –i pels seus treballadors i clients–, la qual per a la gent que ens estimem la llibertat i la cultura sí que ens fa pensar en els moments més foscos de la nostra història.

D'altra banda, des d'ACPV agraïm les mostres de suport rebudes per part de sindicats, formacions polítiques, entitats cíviques, persones particulars ... , a les qual instem a que entre tots plegats treballem per preservar el nostre dret irrenunciable a la llibertat i la cultura."

Escrito por Comic Fill-in a las 5:22 PM | Comentarios (7)

January 25, 2006

Novetats de Recerca per Febrer

butlletirecerca.jpg Frankenstein Mobster 1 portada.jpg Divide y Venceras portada.jpg Tellos Hijos y Lunas portada.jpg
Baixeu el nou [butlletí] en PDF amb tota la informació sobre les novetats del mes de Febrer, incloent-hi pàgines interiors de mostra, plans editorials, etc.

Escrito por Comic Fill-in a las 1:51 AM | Comentarios (0)

January 24, 2006

Freak!

freak-entrialgo.jpg
La lucidesa de Mauro Entrialgo en un acudit estil "Diu el mort al degollat, qui t'ha fet eixe forat?". Vist a la portada d'avui del fanzine "20 minutos".

Escrito por Comic Fill-in a las 1:39 AM | Comentarios (3)

January 23, 2006

X-MEN vol.3 #1

879.jpgGuión: Peter Milligan. Dibujo: Salvador Larroca.
Panini, 48 pag, color, 2'90€

Mira que ho sabia, és que ho sabia. Ja em va passar amb el dubtós “Fuerza-X/X-Statix” però encara he hagut de provar-ho de nou. No m'agrada gens ni mica quan Peter Milligan fa guions per super-herois. D'acord que no sóc cap seguidor del gènere, però és que em dóna la sensació que és impossible que una mateixa persona siga responsable del guió d'aquest “X-men” i alhora d'obres de tanta qualitat com “Human Target” (Vertigo-DC). Però, així és. Ací el que tenim és una sèrie de tòpics trets de referències que qualsevol pot veure (la primera, “Aliens: El Regreso”) mesclada amb uns diàlegs pobres enmig d'una ensalada de bufetades sense sentit i un argument que no aconsegueix crear tensió. Gràficament això sí, Salvador Larroca ho fa prou bé, fins i tot amb moments brillants, però sempre ajustant-se als cannons vigents. En tot cas, evidentment, no aconsegueix salvar la nau.

Altra qüestió és l'estratègia de Panini de dir que aquest còmic és el primer lliurament de d'una sèrie. No senyors, d'això res. De fet el contingut correspon als lliuraments 166 i 167 USA, i això vol dir que es donen tantes coses per sabudes que si no sou un seguidor de la sèrie, o bons coneixedors d'aquest univers, esteu perduts. Ho dic per experiència. Però, també sé per experiència que un bon guionista ha de saber donar coherència als arcs argumentals per minimitzar aquest efecte. I jo sé que Milligan és un bon guionista, però no ho fa.

En conclusió, un còmic totalment prescindible, només apte pels afeccionats més resistents. Una llàstima que Peter Milligan malgaste el seu temps d'aquesta manera.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las 9:31 PM | Comentarios (4)

January 22, 2006

Checklist personal: 16 al 22 de Gener

[en espanyol / en español / in spanish]

ASA, EL EJECUTOR #3 (de 10) ........... 9,95 €
Planeta // Guión de Kazuo Koike, dibujo de Kojima Goseki. 310 pgs b/n.

20TH CENTURY BOYS #13 ........... 7,95 €
Planeta // De Naoki Urasawa. 224 pgs b/n.

EL ARBOL QUE DA SOMBRA #3 (de 8) ........... 11,95 €
Planeta // De Osamu Tezuka. Tomo 336 pgs b/n. // Incluye un artículo "La academia Teki" de Marc Bernabé (5 pgs), sobre una institución que aparece en la historia. Ilustración de cubierta de R. M. Guera.

BAJO LA PIEL ........... 14,00 €
Astiberri // Guión de Sergi Álvarez, dibujo de Sagar Fornies. Tomo 144 pgs b/n con grises, tapa blanda con solapas, tamaño 17x24 cm. // Serie negra. Descripción de la editorial: "Marie Furillo, la mujer del nuevo fiscal, ha sido brutalmente asesinada. La única pista es la gardenia blanca que el asesino ha dejado sobre en la escena del crimen. Muchos creen que ha sido ejecutada por la mafia, como represalia por la política de su marido contra el crimen organizado. El teniente detective Witkin es el encargado del caso, pero los resultados no llegan y la presión se va haciendo cada vez más insoportable. Demasiadas piezas para un rompecabezas en el que todos tienen su papel: prensa, policía, fiscalía, las diferentes familias mafiosas... pero sobre todo y por encima de ellos la gran ciudad, que se erige en el personaje protagónico: una ciudad sucia y gris que parece tener voluntad propia, manejando a los personajes como si fueran títeres de un destino funesto. Bajo La Piel es un
rendido homenaje a la serie negra más clásica. Partiendo de un virtuoso e ineludible blanco y negro, y apoyándose en un magnífico uso de la aguada logran ofrecernos un relato pleno de ritmo, tensión y sorpresas, donde los diferentes personajes aparecen perfectamente caracterizados. Se trata, pues, de una novela gráfica que se aprovecha de las características del formato para presentarnos una historia perfectamente construida y modélicamente narrada." // El libro incluye cuatro relatos breves en prosa (entre 1 y 2 pgs por relato), que separan los diferentes capítulos del cómic. Cada relato en prosa está acompañado por una ilustración de Roger Ibañez (lo que suman cuatro ilustraciones en total). // Nueva edición corregida, ahora con prólogo del conocido novelista Andreu Martín y nueva portada. La edición original, publicada en junio, fue retirada de la venta casi de inmediato al detectarse un error de edición en toda la tirada.


CUERPO DE SUEÑOS ........... 6,50 €
FX Gráfic // De Capucine. 56 pgs b/n, tamaño 17x24 cm, con lomo fresado. Corresponde a "Corps de Reve" publicado originalmente en Francia en 2004 por Le Cycliste. // Cómic autobiográfico costumbrista en el que la autora relata todo el embarazo de su hija, desde que se da cuenta que está embarazada hasta el momento del parto, y todo el proceso físico y emocional que ocurre durante el mismo. El dibujo se enmarca de pleno en la línea de Marjane Satrapi (Persépolis). // La palabra de la crítica: Álvaro Pons en LaCarceldePapel.com (15/enero/2006): "Plagado de pequeñas anécdotas, sencillas y tiernas, la lectura de Corps de Rêve es un ejercicio de sonrisa continuada. Capucine sigue el estilo gráfico de Marjane Satrapi, pero aunque se encuentra a mucha distancia de la iraní, consigue ser funcional y transmitir esas sensaciones tan especiales que se dan durante el embarazo. No hay aquí profundas reflexiones, ni bellas metáforas, sólo la pura realidad de los miedos, los placeres, los buenos y los malos momentos de esos nueve meses que cambian la vida para siempre. Una sinceridad que se traduce en una agradable frescura, que desarma a las pocas páginas y nos hace olvidarnos rápidamente de cualquier prejuicio para enfrascarnos en una aventura tan real y simple como la de la vida. Quizás el mayor problema que le puedo encontrar a este álbum es que tiene que competir con la extraordinaria Onomatopées de Federico Peeters, que trata exactamente el mismo tema (es, de hecho, una especie de continuación de Píldoras azules), pero con una maestría sin par."

Escrito por Comic Fill-in a las 1:35 PM | Comentarios (0)

Més moments musicals

RTRADCD253.jpgSuper Furry Animals: Love Kraft
Els gal·lesos ataquen de nou! I de nou opten per anar girant poc a poc l'estil, fent de cada disc al mateix temps una aposta segura i una nova experiència. Del pop alegre, a la psicodèlia i el rock progressiu dels setanta, passant per l'electrònica lounge. Tot al sac i ben lligat amb la seva òptica alhora barroca i desacomplexada envoltada d'endèmica ironia. Tenen el dubtós honor de ser una de les poques bandes que m'han cridat l'atenció de l'escena “independent” dels últims anys, així que alguna cosa tindran. En fi, a veure que fan en directe quan vindran de concert: el dia 10 a València, i el 11 a Barcelona.

Escrito por Comic Fill-in a las 1:16 PM | Comentarios (0)

January 21, 2006

Enguany no hi ha llista de millors de l'any

boneone.jpgDesprés de molt de retardar-ho, al final he decidit deixar-ho estar. Quin interès té realment per vosaltres una llista dels millors de l'any? El problema és que sovint està implícit en aquest concepte que estem parlant dels millors còmics publicats a l'Estat Espanyol aquest any, els quals molt sovint són traduccions d'obres estrangeres d'altres anys.

D'acord que són els que la majoria de nosaltres comprem, però ser tan estret de mires al món(.com) d'avui dia, quan a més jo mateix estic predicant que la gent recolze els autors autòctons i la "versió original" no hem sembla coherent. I més quan, repassant el que he adquirit i llegit durant enguany, hem trobe que probablement la millor compra que he fet ha estat el "Bone: One Volume Edition".

Total, que enguany no hi ha llista. Potser m'ho torne a pensar quan arribe el Saló de Barcelona, que de fet sempre he pensat que era el veritable cap d'any del còmic a casa nostra.

Escrito por Comic Fill-in a las 3:07 PM | Comentarios (0)

January 20, 2006

Vídeo on-line de Santiago Valenzuela en "Miradas 2"

1353.jpg
Atenció al mini-reportatge emés al programa cultural de La 2, Miradas 2, sobre l'autor de la saga del Capitán Torrezno.

Escrito por Comic Fill-in a las 4:42 PM | Comentarios (0)

January 19, 2006

Novetats de Glénat per Gener y preview de "El sueño eterno"

elsuenoeterno.jpg
Baixeu el PDF amb tota la informació. Per veure quatre pàgines interiors de "El sueño eterno" de Luis Bermejo i Andreu Martín, feu click ací.

Escrito por Comic Fill-in a las 5:02 PM | Comentarios (0)

Els friquis del còmic chat #10

cc10.jpg

Escrito por Comic Fill-in a las 2:08 AM | Comentarios (3)

January 18, 2006

LOBEZNO vol.4 #1

lobeznov4n01g.jpgGuió: Mark Millar. Dibuix: John Romita Jr.
Tinta: Klaus Janson. Color: Paul Mounts.
Panini, 56 pag, color, 2'90 €

Aquesta gent de Panini són genials. Agafen els números 20 i 21 de l'edició nord-americana de Lobezno (línia Marvel Knights), els ajunten en un sol lliurament i diuen que és el primer número del volum quart d'aquest personatge. Uns genis. De fet és un truc tan vell com el món, però mira, encara funciona. En qualsevol cas, podem assistir a l'inici d'una mini-sèrie a càrrec del renovador guionista Mark Millar.

El que trobareu és una història de super-herois molt ben estructurada i explicada, que sap jugar amb les convencions del gènere amb l'objectiu de tenir en tensió el lector i, en definitiva, entretenir-lo. Caldrà veure com es desenvolupa i acaba aquest arc argumental, però dóna la sensació que Millar sap on va i té uns quants asos esperant a la màniga. Així mateix, una narració gràfica d'allò més neta juga al seu favor i li permet d'explicar la història amb claredat. Per la seva banda, e dibuix està també ben servit amb un John Romita Jr gens original però espectacularment efectiu.

Davant la qüestió de si pot un neòfit llegir aquest còmic i entendre'l, s'ha de dir que sí, amb condicions. Jo mateix soc una mena d'etern neòfit dels super-herois i em sembla que l'estic entenent. Ara bé, també s'ha de dir que el fet d'haver vist les últimes pel·lícules basades en l'univers Marvel (X-men, Fantastic Four, Hulk, Spider-Man...) m'ha resultat d'una ajuda imprescindible. Fins i tot, concretament diria que he llegit aquest còmic per culpa de Bryan Singer. Tot i així no sé si recomanar-lo als lectors habituals d'aquest bloc, ja que tampoc és que siga res de l'altre món. Divertit i prou. Vosaltres mateixa.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las 5:51 PM | Comentarios (0)

January 17, 2006

KICKBACK #1: EL ACUERDO

Kickback01elacuerdog.jpgDavid Lloyd
Planeta DeAgostini, 48 pag, color, 7'95€

“Primer lliurament d'una de les millors obres de David Lloyd, dibuixant de l'obra “V de Vendetta” amb guió de Alan Moore. A Kickback, Lloyd aconsegueix un dels millors guions policíacs dels últims temps a través d'espies que no li fan fàstics als suborns, mentre no paren de mejar donuts. Una delícia tant de dibuix com de guió, situat en una indeterminada ciutat nord-americana del present. La publicació del núm.2 està prevista per a juny del 2006.”

Enmig de l'ambient de calma tensa que precedeix l'estrena de l'adaptació cinematogràfica d'”V de Vendetta”, ens arriba aquesta obra on el seu dibuixant pren també el paper de guionista. De tota manera val a dir que “Kickback” no sembla haver alçat massa polseguera entre els afeccionats. Les raons les desconec, però sí sé que si he tardat tant de temps en ressenyar aquesta obra després d'haver-la llegit és perquè m'ha deixat amb la sensació que només amb la lectura del segon i definitiu lliurament ho podia fer en condicions. Això és conseqüència d'una guió que si bé en principi sembla totalment adherit al gènere negre, hom pot endevinar una profunditat major que no acaba de concretar-se en aquest primer lliurament. La història de policies corruptes es contraposa amb la vida personal i interior del protagonista d'una manera que sembla voler concloure amb una certa reflexió més enllà d'allò obvi, però encara no ho ha fet.

En tot cas, estem davant un guió que es llegeix de grat, amb un bon domini del to, el ritme i la planificació d'escenes. Per suposat, l'apartat gràfic és d'allò més bo, amb un David Lloyd que sap trobar l'equilibri entre les seves vessants realista i expressionista, i amb un domini del color absolut que dóna com a fruït una gran ambientació de la història. Quant a la narració gràfica, val a dir que si bé estem dins uns paràmetres conservadors pel que fa al disseny de pàgina i a l'afavoriment de la fluïdesa de la lectura, hom no pot qualificar-la més que d'elegant i magistral. Fins al punt que podria dir-se que és gràcies a les seves virtuts gràfiques que les pretensions de la història resulten convincents.

En conclusió, un còmic del qual esperaré amb ganes poder llegir la segona i definitiva part, tant per l'expectativa que m'ha creat com per poder jutjar-lo degudament. En qualsevol cas, es tracta d'una obra recomanable que ha passat més desapercebuda del que es mereix tot i, per afegit, gaudir d'una edició amb bona relació qualitat/preu.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las 9:39 PM | Comentarios (0)

January 16, 2006

Objecte trobat... "Consumer's Way"

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Atenció a aquest curiós còmic que he trobat navegant per internet. Desconec al tal "Martin A. Laksman", però el cas és que no deixa de tenir certa gràcia "Wariana". Feu click a sobre la imatge per llegir-ho a escala real.

Escrito por Comic Fill-in a las 12:26 AM | Comentarios (1)

January 12, 2006

Novetats de Planeta DeAgostini per Gener

planetadiciembre.jpg

Baixeu el [catàleg] en format PDF amb tota la informació sobre les novetats del mes de Gener. Cal destacar l'edició del clàssic "Príncipe Valiente" de Harold Foster a la col·lecció "Biblioteca Grandes del Cómic".

[en espanyol / en español]

EL PRÍNCIPE VALIENTE, núm. 1 (de 26)

(Sundays, historias publicadas entre el 13 de febrero de 1937 y el 13 de noviembre de 1938)
Harold Foster, 96 págs, Cartoné, 2'00 €

ISBN (O.C.): 84-674-1476-6
ISBN núm.1: 84-674-1477-4

Dentro de la Biblioteca Grandes del Cómic, y después del éxito de Rip Kirby y Terry y los piratas, nuestra siguiente apuesta por el mejor cómic es Biblioteca Grandes del Cómic: Príncipe Valiente con la que redescubriremos la obra cumbre de Harold Foster. Una obra inicialmente encuadrada en el género históricomedieval y cuya calidad de las historias y el tremendo realismo gráfico hicieron que dicha obra trascendiera a su género, convirtiéndose en un referente cultural de primera magnitud. Admirado y copiado por generaciones de artistas, podemos afirmar que sin el Príncipe Valiente, hoy día, el cómic sería diferente. Una obra para todos los públicos en el mejor sentido de la expresión y que continúa con nuestra labor de recuperación de los clásicos del s.XX.

Escrito por Comic Fill-in a las 11:19 PM | Comentarios (0)

Novetats de Ponent Món per Gener i Febrer


Les novetats són dues: "La época de Botchan" vol.4 (Jiro Taniguchi, Natsuo Sekikawa) per finals de Gener, i "Salvatore, Transportes amorosos" (Nicolas de Crecy) per finals de Febrer. Seguiu llegint per obtenir-ne més informació.

[en espanyol / en español]

La época de Botchan vol.4

Autores: Jiro Taniguchi y Natsuo Sekikawa
144 páginas - Con solapas - 10,00 € - Fecha de edición: 25/01/06 - ISBN: 84-96427-19-6

La historia de Elise Weigert llega a su fin en este volumen. ¿Podrá el amor triunfar sobre el sentido japonés del deber? La trama sigue avanzando cargada de sorpresas sobre el Japón de aquella época, la época de Botchan.

Jirô Taniguchi (Barrio Lejano, El olmo del Cáucaso) une su talento a un sólido guión de Natsuo Sekikawa para presentarnos con La época de Botchan un fresco de la sociedad japonesa de finales de la era Meiji, cuando el país comenzaba su apertura a occidente. Lo que, en manos de otros autores, podría haber sido un libro de texto ilustrado deviene en un relato adulto de gran interés artístico e histórico.


Salvatore - Transportes amorosos

Autor: Nicolas de Crecy
48 páginas - Tapa dura - 13,00€ - Fecha de edición: 23/02/06 - ISBN: 84-96427-24-2

Salvatore es un perro. Salvatore es mecánico.¡Y uno bueno! Es famoso en toda la región. ¡Uno de ésos que eleva la mecánica al rango de Arte! Sin embargo, Salvatore se instaló en lo alto de una montaña, lejos del ruido y de la gente. No le gusta mucho la gente. Los que le meten prisa cuando saborea su fondue, los que le impiden gozar de su cigarrillo y su periódico después de la comida. En ese caso, les hace esperar sin vergüenza. ¡Y, a veces, incluso esconde una pieza de los motores que le confían! Pero, entonces, ¿Salvatore no sería, simplemente, basura? No tan rápido. Como una rueda bien engrasada, concibió un plan diabólico para encontrar a su amada, toda brillante pelo y sonrisa tierna: Julie. Y nadie podrá desviarlo de su camino, nadie.

Escrito por Comic Fill-in a las 5:28 PM | Comentarios (0)

January 11, 2006

Ponent Món publicarà "La Mala Gente"

lamalagente3dd.jpg
Ponent Mon publicarà a l'abril de 2006 la doblement guardonada obra d'Étienne Davodeau "La Mala Gente" en un únic volum de 198 pàgines a 18€. Seguiu llegint per obtenir més informació.

[text en espanyol / texto en español]

LA MALA GENTE

En La mala gente, obra galardonada con el premio de la Crítica y el premio del Público 2006 del Festival Internacional de BD de Angulema, Étienne Davodeau refiere los recuerdos de sus padres sindicalistas, de la iglesia a la fábrica. Un documento apasionante acerca del mundo del trabajo y la Francia de los años 1950 a 1981.

Étienne Davodeau procede de una región católica y obrera, los Mauges. Sus mismos padres son un ejemplo perfecto de gente cuya educación se ha forjado entre la iglesia y la fábrica, con una temprana voluntad de actuación. Su trayectoria y aspiraciones son las de una Francia en busca de justicia y de progreso social, desde el fin de la guerra a la elección de Mitterrand...

Nació en Anjou el 19 de octubre de 1965. Tras obtener su licenciatura de artes plásticas, Davodeau escribe un guión que se convertirá en 1992 en el primer tomo de la trilogía Les Amis de Saltiel, publicada por Dargaud. Dos años necesita para la elaboración de su siguiente álbum, relato titulado Le Constat, donde se revela plenamente su sentido de la narración. Le siguen Quelques Jours avec un Menteur, Le Réflexe de survie, La Gloire d’Albert, Anticyclone y Ceux qui t’aiment, crónica sarcástica sobre la relación entre hinchas y futbolistas millonarios. En 2001, realiza Rural!, acerca de la vida de una familia de agricultores bio enfrentados a la construcción de una autopista, que recibió el premio de los Verdes y el premio Tournesol 2001 en Angulema. Gracias a este reportaje en cómic, confirmó su decisión –poco frecuente en el cómic- de inscribir el mundo real en lo más profundo de su trabajo. Dicha singularidad, empero, no lo limita en absoluto. Se interesa también por la experimentación narrativa con L’Atelier, y en el cómic infantil (con las aventuras de Max & Zoé, con dibujo de Joub). A principios del 2005, Étienne Davodeau recibió el premio de las Librerías especializadas por Chute de vélo (Ed. Dupuis).

Escrito por Comic Fill-in a las 5:42 PM | Comentarios (0)

EL FOTÓGRAFO #2, HELLBLAZER #2

A continuació, dues ressenyes breus a tall de seguiment d'aquestes sèries:

elfotografo02g.jpgEL FOTOGRAFO #2
Didier Lefèvre, Emmanuel Guibert
Glénat, 80 pag, color, 15€

Si el primer lliurament ja em va sorprendre agradablement, la lectura d'aquest segon m'ha deixat totalment convençut. A banda de les aportacions al camp de l'art seqüencial que suposa aquesta reeixida combinació entre fotografia i còmic, el cert és que aquesta historia emociona. Ha sabut evolucionar des d'un diari de viatge interessant cap a quelcom més íntim i humanista. L'anècdota es transforma en vivència, els personatges en persones i el paisatge en país. En fi, podria tractar de dir-ho amb més poesia, però supose que ha quedat clar: m'encanta aquest còmic. [El Fotógrafo #1]

hellblazerregular02g.jpgHELLBLAZER #2
Jamie Delano, John Ridgway
Planeta DeAgostini, 48 pag, color, 3'50€

Només per la lúcida primera història de les dues que inclou aquest volum, ja pagaria la pena llegir-lo. Aquells dimonis borsaris a l'infern Tatcherià, mare meva, de tan terrorífic comença a trepitjar el terreny de l'humor negre. La segona història, ja més ortodoxa quant al gènere, val a dir que també està molt bé. I en fi, senyors i senyores, pel que fa al segon lliurament, la re-edició de Hellblazer continua essent un còmic d'allò més recomanable, fet amb tot el regust dels desvergonyits anys 80, intel·ligència i ofici. [Hellblazer" #1]

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las 1:32 AM | Comentarios (0)

January 9, 2006

Checklist personal: 2 al 8 de Gener

[ESPANYOL / ESPAÑOL / SPANISH]

MAX: CONVERSACIÓN / SKETCHBOOK ........... 20,00 €
Ediciones Sinsentido // Libro 112 pgs b/n, tapa dura, tamaño 23,5x27 cm. Col. Sinropa #2. // Libro dividido en dos partes, la primera, una entrevista con el autor (pgs 8-25) realizada por Pere Joan y la segunda, un cuaderno de bocetos de Max (pgs 28-91) con bocetos a lápiz y tinta, ilustraciones, página a lápiz o tinta sin colorear, etc. Incluye también una breve autobiografía (2 pgs) del autor. // En las páginas finales del libro se incluyen también la traducción al inglés y al francés de la entrevista y autobiografía de Max.

NOSOTROS SOMOS LOS MUERTOS #12 ........... 16,00 €
Inrevés Edicions - Ediciones Sinsentido (coedición) // Formato álbum tapa blanda, 96 pgs (72 b/n y 24 a color) + cubiertas, tamaño 30,5 x 23 cms. // Portada y contraportada de Sonia Pulido. Con historietas de Keko ("El perfil requerido", 8 pgs b/n), Carlo Hart (5 pgs b/n), Lola Lorente (3 pgs b/n), Álex Fito ("Mirror land", historieta de 3 pgs en grises de Raspa Kids Club + una ilustración a color), Santiago García y Pepo Pérez ("Vida y muerte de una buena idea", 4 pgs a color muy llamativa a nivel formal, ya que narra una historia de 1973 a 2048, y en cada secuencia se va cambiando de año y se va modificando sucesivamente la paleta de colores, el estilo de dibujo, el tipo de coloreado -normal, color con tramas, blanco y negro con tramas, blanco y negro rayado...- y e incluso la rotulación), Chris Ware (4 pgs a color), Miguel Brieva ("Grandes personajes de la humanidad: Hoy Armand Basset", 4 pgs color), Miguel B. Nuñez (4 pgs b/n), Lorenzo Gómez ("El jovencito que leía kamas
utras", 3 pgs b/n), Paco Alcázar (4 pgs b/n) y otros. También incluye muestras de ilustración de varios autores, como ya se ha convertido en costumbre en los últimos números. // Aparentemente, a partir de este número Nosotros Somos Los Muertos pasa a estar coeditado con el sello madrileño Ediciones Sinsentido de Jesús Moreno, lo que dado la línea editorial de esta última y los contenidos de NSLM, es una opción de lo más lógica.

Escrito por Comic Fill-in a las 4:54 PM | Comentarios (0)

January 5, 2006

Torna el cinema en valencià! Doblat i subtitulat!

Els serveis lingüístics de les universitats públiques valencianes consoliden i amplien la programació de cinema en valencià per terres valencianes. A partir del 10 de gener i fins al 6 d’abril es podrà veure més cinema en valencià a València, Alacant, Castelló, Alcoi i Gandia.

Programació del 10 de gener al 23 de febrer per la ciutat de València:

CINEMA DOBLAT. Cada dimarts, a les 20 h, als Cines Aragón
· 10 de gener. Charlie i la fàbrica de xocolata. Dir. Tim Burton
· 17 de gener. La llegenda del Zorro. Dir. Martin Campbel
· 24 de gener. Star Wars III. La venjança dels Sith. Dir. George Lucas
· 31 de gener. La guerra dels mons. Dir. Steven Spielberg
· 7 de febrer. Harry Potter i el calze de foc. Dir. Mike Newell
· 14 de febrer. El secret dels germans Grimm. Dir. Terry Gilliam
· 21 de febrer. La vida secreta de les paraules. Dir. Isabel Coixet

CINEMA SUBTITULAT. Cada dijous, a les 20 h, als Cines Albatros
· 12 de gener. Match Point. Dir. Woody Allen
· 19 de gener. Saraband. Dir. Ingmar Bergman
· 26 de gener. L’esquiva (L’esquive). Dir. Abdellatif Kechiche
· 2 de febrer. Arcàdia (Le couperet). Dir. Constantin Costa-Gavras
· 9 de febrer. Manual d’amor (Manuale d’amore). Dir. Giovanni Veronesi
· 16 de febrer. Vent de terra (Vento di terra). Dir. Vincenzo Marra
· 23 de febrer. Les brodadores (Brodeuses). Dir. Éléonore Faucher

Entrada gratuïta amb el carnet universitari de la UV o de la UPV. Reduïda per al públic en general. Capacitat limitada.

A finals de febrer es farà pública la programació de la segona tanda de pel·lícules de Cinema en valencià 2006.

Més informació a:
·Cinema en Valencià a València
·Cinema en Valencià a Alacant

Font: Anna Notícies

Escrito por Comic Fill-in a las 5:09 PM | Comentarios (0)

January 2, 2006

Moments musicals

GOJIRA_From Mars To Sirius_mw150_mh150.jpgGojira: From Mars To Sirius
D'un país com França, que no s'ha caracteritzat mai per ser capdavanter quant als gèneres metàl·lics, arriba un disc impressionant. I amb una portada ben encertada: una enorme, solemne i bestial balena blanca viatjant per l'espai és una bona imatge del que suggereix la música que Gojira han parit per aquest lliurament. A mig camí entre el metall extrem i el rock sentimental (començant pel registre del vocalista) aquest disc creix cada vegada que l'escoltes com només ho fan els bons. Feu-vos un favor, escolteu-lo.

NILE_Nile_-_Annihilation_Cover_mw150_mh150.jpgNile: Annihilation Of The Wicked
Una nou pas de gegant en la carrega d'una de les bandes més innovadores i vitals (!) de l'escena death metal. Un disc de gran complexitat tècnica, progressiu però també ple de sentiment i força. Fidels a l'ambientació de l'antic Egipte, de nou podem trobar més idees en una sola canço de Nile que en tot un disc de la gran majoria de bandes. Imhotep n'estaria orgullós.

Escrito por Comic Fill-in a las 3:10 PM | Comentarios (0)

Checklist personal: 26 de Desembre al 1 de Gener

Sel·lecció de novetats interessants que ja són a les llibreries:

[ESPANYOL / ESPAÑOL / SPANISH]

VALENTINE #1: ELLADECOLORACIÓN ........... 12,00 €
Glénat // De Anne Guillard. Álbum 48 pgs color, tapa dura, tamaño 21,5x28,5 cm. // Humor. Curiosísimo álbum que mezcla páginas de historieta (29 pgs en total) con otras en la que se parodian las páginas de una revista femenina (tipo Elle o Cosmopolitan), con artículos o secciones típicas como horóscopo o test (en este caso "¿qué tipo de peluda eres?"). En este primer álbum, la depilación femenina será un tema recurrente. // Descripción de la editorial: "¿Se puede ser adicta a la depilación? ¿Entretienen e informan las revistas femeninas? ¿O más bien resultan deprimentes? ¿Y tienen éstas algo en común con el cómic? ¡Sí, sí, sí, sí y otra vez sí! Valentine es la respuesta definitiva a todas estas preguntas que nos quitan el sueño (o quizás no), pero con las que merece la pena pasar un divertídisimo rato de lectura."

STUDS KIRBY ........... 7,95 €
La Cupula // De Peter Bagge. Tomo 96 pgs b/n, tapa blanda con solapas, papel de buena calidad, tamaño 17x24 cm. // Recopilación de historietas de "Studs Kirby", una de las series publicadas dentro de la antología-revista "Mundo Idiota", previstamente publicada en formato comic-book/Brut Comix por La Cúpula. // Texto de solapas: "¡Temblad, comunistas! Ultraconservador, alcohólico, colérico, partidario de las armas... ¡La voz de América en persona! Os presentamos a Studs Kirby, el locutor más cerril y descojonante de las ondas de radio yanquis. Studs tiene las cosas requeteclaras y está decidido a largar su opinión, caiga quien caiga. El origen de todos los males del mundo por fin al descubierto de mano de una de las creaciones más brillantes del "Mundo Idiota" de Peter Bagge. ¿Hace falta decir más?".

EN EL CAMINO DE LA MADEJA ........... 4,00 €
Astiberri // De J. M. Ken Niimura. 32 pgs b/n, formato apaisado 24x16 cm, con lomo. // Historieta muda de Niimura. Aunque se distribuye ahora a librerías, el cómic fue editado en 2004 con la colaboración de la Concejalía de Cultura del Ayuntamiento de Las Rozas (Madrid).

Escrito por Comic Fill-in a las 11:34 AM | Comentarios (0)