January 30, 2006
BIBLIOTECA GRANDES DEL CÓMIC: PRÍNCIPE VALIENTE #01
Harold R. Foster
Planeta DeAgostini, 96 págs, color, 2'00
(Edició original: 13 de febrer de 1938 a 24 de maig de 1942. Lliuraments #3 i #4 per 4'95, lliuraments #5 i següents per 8'95)
Dins de la "Biblioteca Grandes del Cómic" i després de l'èxit de Rip Kirby i Terry y los piratas la nostra següent aposta pel millor còmic és Príncipe Valiente amb la qual tornarem a descobrir l'obra mestra de Harold Foster. Una obra inicialment enquadrada en el gènere històric-medieval, la qualitat de les històries i el tremend realisme gràfic del qual van fer que transcendira el seu gènere, convertint-se en un referent cultural de primera magnitud. Admirat i copiat per generacions d'artistes, podem afirmar que sense el Príncipe Valiente, avui dia, el còmic seria diferent. Una obra per a tots els públics en el millor sentit de l'expressió i que continua amb la nostra feina de recuperació dels clàssics del s.XX.
Vet aquí aquest clàssic amb majúscules de l'art seqüencial del que tant se'n parla sempre. Abans de res, comentar que no és la meva intenció pronunciar-me sobre la validesa o no d'aquesta edició restaurada. S'han pres algunes decisions agosarades com la recreació del color original per ordinador que certament són excessives, és cert. Però, sincerament no tinc els coneixements ni les ganes per fer-ne una valoració comparativa. Així que passaré a exposar-vos què m'ha semblat la lectura d'aquest primer lliurament de Planeta.
Per començar, hem de tenir en compte aquesta obra té dues vessants, la de l'òptica de la història del còmic i la de l'entreteniment. Quant a la primera, vol dir que si sou amants del còmic, senzillament no el podeu deixar escapar. Llegir aquest primer volum i veure l'evolució que mostra l'autor quant als recursos narratius i el dibuix i el que això va significar a la seva època per l'evolució del còmic és tot un plaer. Així, per exemple, tenim uns primers episodis que semblen més una auca que cap altra cosa, amb un text amb estil indirecte i un disseny de pàgina en quadrícula regular amb grans el·lipsis d'acció entre vinyetes. Poc a poc l'estil va evolucionant i, sense gastar mai globus de diàleg que tapen el treballat dibuix, la relació entre vinyetes es va configurant com un element fonamental per marcar ritme i tensió. Alhora, textos i diàlegs es van tornant més vívids, i el disseny de pàgina permet gaudir de tota l'expressivitat del traç de Harold Foster. I aquest mateix procés el podem trobar també quant al contingut, que passa d'una ingènua història de fantasies masclistes medievals, a una recreació de l'ideal cavalleresc d'allò més sentit. Les històries es van complicant i enllaçant, mentre l'ingeni puntual es va convertint en una constant que atrapa el lector.
Tot el que acabe d'exposar ho percebrà perfectament també aquell lector que s'acoste a aquesta obra amb la noble intenció de passar-hi una bona estona. Des d'un començament certament fred, passarà a implicar-se en la història i a gaudir-la en tota la seva èpica. I això perquè Príncipe Valiente és, per sobre de tot, un còmic d'aventures concebut amb la idea d'entretenir el lector. El guió es basa en la peripècia així com la construcció de personatges ho fa en els arquetipus. Hi ha un codi clar que tothom pot desxifrar, i hi ha també una variació sobre el mateix infringida per la passió que s'endevina darrere els guions de Harold Foster, que és allò que ho fa tant interessant.
Podria parlar-vos ara de la genialitat d'aquest home com a dibuixant, però tampoc voldria avorrir-vos amb les seves virtuts. Només cal fullejar aquest primer lliurament per observar l'èpica de la seva grandesa. Fixeu-vos en la seva tècnica naturalista de dibuix bellíssim, i en com és capaç de dotar-la de gran expressivitat mitjançant un domini magistral del disseny d'escenes i de composició de vinyeta. El vell tòpic de cada vinyeta és un quadre s'acompleix totalment.
En altres paraules, Principe Valiente és un còmic per gaudir-ne. Un clàssic en majúscules que conserva tota la seva vitalitat i capacitat d'encís. Si sou amants del novè art no teniu cap excusa per no llegir-lo, i si no ho sou tant puc garantir-vos que passareu una bona estona. En tot cas, pel preu que tenen els primers lliuraments d'aquesta edició, fora una bajanada deixar-ho passar.
Marc Pastor i Sanz.
Escrito por Comic Fill-in a las January 30, 2006 8:49 PM