December 31, 2005

FELIÇ 2006!

felic2006.gif

Escrito por Comic Fill-in a las 5:23 PM | Comentarios (0)

December 29, 2005

"Bajo la piel" - Novetat d'Astiberri

bajolapiel.jpg
Després de diversos problemes d'impremta, l'obra de Sagar Forniés i Sergi Álvarez ja està llesta i sortirà la setmana que ve. Llegiu la nota de premsa amb tota la informació fent click ací .

Escrito por Comic Fill-in a las 10:15 PM | Comentarios (4)

EL SOLAR DE LOS SUEÑOS

elsolardelossueños.jpgHideji Oda
Ponent Món, 200pag, b/n, 12'50€

“Renei estudia Belles Arts a Tòquio i intenta trobar el seu propi estil pintant enigmàtics llenços. Per altra banda, manté una ambigua relació amb Koga, el seu professor de la facultat, 20 anys major que ella. Davant de l'apartament de Renei, hi ha un misteriós solar que li desperta misteriosos records. Afeblida per la seua recerca artística i la seua insatisfactòria relació amb Koga, Renei pateix malsons i li costa cada vegada més separar la realitat del món oníric al que anomena "el món de Ku"... Quan Kaya, una amiga que s'havia suïcidat, reapareix per convidar-la a reunir-se amb ella en aqueix somni, parteix per descobrir aqueix univers paral·lel que li atrau irresistiblement. “El Solar de los Sueños” serà editat simultàniament en espanyol, francès, japonès, anglès i italià. Al costat del llibre “Japón”, inaugura una nova col·lecció d'obres internacionals amb sentit de lectura d'esquerra a dreta realitzades per alguns dels millors autors de còmic japonesos i europeus.”

Aquesta novel·la gràfica exposa, tal i com ho veig jo, el procés de la follia. Renei, una jove de gran sensibilitat que de fet ja és una bona pintora essent estudiant, ha patit una infància traumàtica que mai ha pogut superar. Poc a poc sent que va tornant-se boja i això la fa patir. No la satisfà ni el món real ni aquell d'oníric que es va inventar de menuda per tal de poder-ho resistir. Ambdós són font de dolor fins que decideix prendre les regnes del seu destí i lluitar per la seva felicitat, la pau d'esperit. Així, Renei es submergeix en la seva follia per tal d'entendre-la, de saber quins són els seus mecanismes, les regles del joc; i això amb la intenció de poder racionalitzar-la, explicar-la i posar-hi ordre per tal de poder viure-hi en pau. Sembla voler dir “d'acord, estic boja, però també els bojos tenen dret a ser feliços”.

Bàsicament, aquesta és la interpretació que jo en faig d'aquesta història, però pel que he pogut constatar sembla que n'hi ha de la més diversa classe. Això és un símptoma inequívoc de la capacitat evocadora d'aquest còmic, i també del fet que demana la participació de la intel·ligència del lector. Tanmateix, paral·lelament el guió és d'allò més concret i coherent en el desenvolupament dels fets, teixint així una estructura que permet el lector no perdre's pel camí. És cert que hi ha un bon grau d'abstracció, però mai arriba a passar la línia de la versemblança. I aquesta és una gran virtut, doncs arribem a sentir l'angoixa de la protagonista i d'aquesta manera, la lectura es fa des de la tensió que s'aconsegueix quan hi ha complicitat amb el lector. Una tensió que, en certa mesura, acosta aquest manga al renascut gènere de terror japonès pel que fa a l'atmosfera.

Tenim per tant un bon guió, amb intenció de profunditat però deixant lloc a la interpretació del lector, junt amb un bon domini de la temporalitat i la narració gràfica. A més d'un dibuix d'allò més adequat, doncs sembla transmetre perfectament tant les sensacions del món real com les de l'oníric. En tot cas, la nota negativa la dóna un lleuger excés de dramatisme (típicament japonès, tot s'ha de dir), així com alguns errors de concepte pel que fa a l'ordre de lectura occidental (errors de principiant que criden l'atenció enmig de l'eficiència general).

En fi, trobe que és un còmic molt interessant i de lectura intensa, consistent tant en la realització com en el contingut. En altres paraules, recomanable. Al menys sota el meu punt de vista. I dic això últim perquè aquesta novel·la gràfica pertany a un gènere que sol conrear moltes incomprensions.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las 9:53 PM | Comentarios (0)

December 25, 2005

Checklist personal: 19 al 25 de Desembre

Sel·lecció de novetats interessants que ja són a les llibreries:

[ESPANYOL / ESPAÑOL / SPANISH]

EL GRITO DEL PUEBLO #4: EL TESTAMENTO DE LAS RUINAS ........... 21,00 €
Norma Editorial - Casterman // Guión de Vautrin, dibujo de Tardí. 80 pgs b/n, tapa dura, formato semi-cuadrado 28x24 cm, presentación en estuche de cartulina. // Último número. Texto de contraportada: "El 3 de junio de 1871, Émile Zola, a propósito del pueblo de París, escribía: "El baño de sangre que acaba de sufrir acaso sea una horrible necesidad con que calmar algunas de sus fiebres. Apartir de ahora le verán crecer en sabiduría y en esplendor." Así concluye la última parte de El grito del pueblo. Tardi y Vautrin narran el fin de uno de los capítulos más sangrientos de la Historia de Francia, son los últimos días de la Comuna."

INTOX #2: OPERACIÓN PABLO ........... 12,00 €
Glenat // Guión de Gilles Chaillet, dibujo de Oliver Mangin, color de Bruno Pradelle. Álbum 48 pgs color, tapa dura. Col. Viñetas Negras #13. // Texto de contraportada: "¿Quién es ese Pablo surgido de ninguna parte y al que los adolescentes seguirían hasta el infierno? ¿Quiénes son esos hombres en la sombra que intentan utilizar sus dones? Los medios enfocan los proyectores hacia él. Toda Francia vive al ritmo de los programas de MV3000, el canal en que Pablo se convierte en una estrella, primero, y en un juguete, después. Únicamente Lea Valmont, reportera de MV3000, rechaza la intoxicación que sufre la opinión pública..."

ZAMBADA #2: EN LA CASA DEL ÁNGEL.......... 12,00 €
Glénat // Guión de Jean-Pierre Autheman, dibujo y color de Eric Maltaite. Álbum 48 pgs color, tapa dura, tamaño 20,5x28 cm. Col. Viñetas Negras #14. // Serie negra. Texto de contraportada: "Situada a cien millas del continente, la isla de Zambada es un auténtico paraíso para los turistas. En ese entorno encantador, el comisario Antonio Delgado se enfrenta a un comando paramilitar encargado de eliminar a sus amigos independentistas. Pero más vale no cruzarse con Delgado cuando se enfada..."

THE CROW......................... 19,00 €
Ediciones Glenat // De J. O'Barr. Tomo 240 pgs b/n (incluye 8 pgs a color), tamaño 17x26 cm. // Reedición de la historia original de El Cuervo de James O'Barr en las que se creó toda la mitología en la que después se basarón las películas y cómics posteriores realizados en su mayoría por otros autores. Esta primera historia nos narra la muerte y "vuelta" de Eric Draven tras ser asesinado junto a su pareja, Shelley, y su regreso de entre los muertos para vengarse de Tin Tin, T-Bird, Funboy y el resto de delincuentes que los mataron. Se trata de la historia en la que se basó la primera película de The Crow (1994) dirigida por Alex Proyas y protagonizada por Brandon Lee. // Descripción de la editorial: "El amor es más poderoso que la muerte. La historia que conmovió a lectores de todo el mundo por su gótico cóctel de acción, drama, venganza, poesía y elementos sobrenaturales vuelve ahora en forma de volumen único. Los fans de James O´Barr que la conocieron en su momento -o aque
llos que se acercaron a The Crow en su versión cinematográfica- estarán de enhorabuena por la inclusión de páginas inéditas y un diseño renovado. Un clásico inolvidable, en una versión remasterizada." // Realizado a partir de la edición USA publicada por Pocket Books (una división de Simon & Schuster, Inc.) en 2002.

JOHN CONSTANTINE: HELLBLAZER #2 ........... 3,50 €
Planeta // Guión de Jamie Delano, dibujo de John Ridgway. Prestigio 48 pgs color, cosido. Recopila Hellblazer #3-4 USA (1988) // Incluye las historias "Esperando al hombre" e "Ir a por todas". Texto de contraportada: "Londres. Finales de los ochenta. El Mal se infiltra desde los bajos fondos hasta las altas esferas políticas. John Constantine se opene a su avance y sufre el primer encuentro con el Ejército de la Condena."

ASTRO BOY #12........... 7,20 €
Glenat // De Osamu Tezuka. 224 pgs. Incluye cuatro historietas, "Los roboides" (serializado originalmente en la revista Shônen entre enero y mayo de 1965), "El ojo de Jesús" (revista Shonen, enero de 1959), "El gas rejuvenecedor" (revista Shonen, febrero a septiembre de 1955) y "La televisión espacial" (publicada en los números de diciembre de 1965 y enero de 1966 de la revista "Tetsuwan Atom Club").

BALAS PERDIDAS - VOLUMEN 2: EN ALGÚN LUGAR DEL OESTE ........... 11,95 €
La Cúpula // De David Lapham. Tomo Daniel Clowes. Tomo cosido, 17x24 cm, 240 pgs b/n, con solapas. // Tomo que recopila los números 8 a 14 de Balas Perdidas, previamente publicados en comic-book por La Cúpula. // Serie negra.

PALOMAR - VOLUMEN 2 ........... 12,95 €
La Cupula // De Beto Hernandez. Tomo cosido, 272 pgs b/n, con solapas, tamaño 17x24 cm. // Texto de solapas: "Bienvenidos a Palomar, el mítico pueblo lationoamericano de Beto Hernandez. Un microuniverso de personajes a cual más variopinto; un hervidero de historias que se entrecruzan una y otra vez, creando un intrincado entramado que retrata la vida en la Hispanoamérica rural con riqueza tal que la obra resultante adquiere carácter universal. Con frecuencia, la fecunda imaginación de Beto Hernandez para tratar personalidades y crear situaciones, ha sido comparada con la de los autores más destacados del realismo mágico, como García Márquez o Isabel Allende. Las caracterizaciones de sus exuberantes mujeres han sido aclamadas como momentos álgidos de la historia del cómic. Con el presente tomo, se completa el ciclo de la evolución de la población de Palomar desde la llegada de Luba hasta su partida, veinte años después."

KONRAD & PAUL - VOLUMEN 1 ......................... 6,95 €
La Cupula // De Ralp Konig. Álbum 48 pgs b/n, tapa blanda con solapas, tamaño 21,5x28 cm. Sólo para adultos. Col. La Cúpula Comix. // Recopilación de historietas cortas de Konrad y Paul, los personajes más emblemáticos de Ralp Konig. //

OBRAS COMPLETAS CRUMB #13: MELODÍAS ANIMADAS ........... 7,95 €
La Cúpula // De Robert Crumb. Álbum 64 pgs b/n, tapa blanda, tamaño 21,5x28 cm. // Recopilación de historietas de Crumb relacionadas de un modo u otro con su afición por la música. Incluye una introducción de Gilbert Shelton (1 pág.) titulada "El dibujante como músico".

ODIO #3: ¡LOS ÍDOLOS DEL GRUNGE! (4a edición)......................... 5,95 €
La Cupula // De Peter Bagge. 80 pgs b/n, tamaño 17x24 cm. // 1a edición en 1996, 2a edición en 1998, 3a edición en 2002, 4a edición en diciembre de 2005.

Escrito por Comic Fill-in a las 7:22 PM | Comentarios (0)

December 24, 2005

Els friquis del còmic chat #9: Feliç Solstici d'Hivern!

Es per mi motiu de profunda satisfacció dirigir-me als lectors d'aquest bloc per dessitjar-vos un feliç solstici d'hivern en companyia dels vostres éssers estimats, i un pròsper any 2006!
I ara, un dels meus acudits dolents...

cc9.jpg

Escrito por Comic Fill-in a las 5:28 PM | Comentarios (0)

December 22, 2005

SHUTTERBUG FOLLIES

shutterbugfolliesg.jpgJason Little
Planeta, 160 pag, color, 13'95 €

“Jason Little, l'autor del present treball, narra les aventures de Bee, una jove, curiosa per naturalesa, que treballa en un servei de revelat de fotos en la part baixa de Manhattan. Per tal de vèncer la monotonia, Bee s'entreté estudiant els encàrrecs que arriben a la tenda. La seua vida canviarà quan, entre fotos de picnics i vacances, descobrisca el que podria ser la prova definitiva d'un assassinat. L'obra està narrada amb un estil de dibuix de traç net i regular i uns colors lluminosos i delicats, amb clares reminiscències de l'escola francobelga.”

Tot i l'edició de luxe de Planeta, ens trobem davant d'un còmic que traspua un aire d'allò més juvenil. Precisament el to divertit i inofensiu de la història ens fa passar per alt el gran nombre de tòpics que presenta un guió amb múltiples influències. D'altra banda, això també denota un cert ofici de l'autor, doncs aconsegueix copsar l'esperit del gènere detectivesc i adaptar-lo amb èxit cap als seus propòsits. De tota manera, val a dir que, tot i no sorprendre, de fet és un còmic entretingut amb les dosis justes de tensió i ben acabat.

Quant a la part gràfica, s'ha de reconèixer que la narració gràfica ha estat ben treballada, donant el pes que toca a les imatges, la qual cosa és un bon punt a favor. Jo diria que és el millor d'aquest còmic, això sí, sense descobrir res de nou. Per la seva banda, el dibuix manté un estil de moda suposadament atractiu, de nou amb múltiples influències, però mancat de tota personalitat. Això sí l'acompanya un bon ús el color, tot i que de nou certament ingenu.

En conclusió, sembla una bona opció de regal per un lector juvenil, tant si és habitual de les vinyetes com si no. Als lectors habituals d'aquest bloc no pense que els arribe a interessar massa com no siga per passar l'estona.

Marc Pastor i Sanz

Escrito por Comic Fill-in a las 9:45 PM | Comentarios (0)

"El Listo" ja parla català

El seu autor informa:

"Ei, els còmics del Listo també estan ja disponibles en català: http://www.aldeaglobal.net/listo/catala. Imagino que te la bufa, però em feia ilusió anunciar-ho."

Escrito por Comic Fill-in a las 7:15 PM | Comentarios (0)

THE ORIGINALS

theoriginals.jpgDave Gibbons
Planeta, 160 pag, b/n, 12'00€

“The Originals” és una història pseudo-fantàstica sobre el moviment “mod” on Dave Gibbons pren el paper d'autor complet, fent-se càrrec tant del guió com de l'apartat gràfic. Val a dir que com a guionista no deixa de ser correcte. Tot és on ha d'estar, els personatges són creïbles i la història funciona i entreté. Demostra que tants anys en l'ofici li han valgut per aprendre ben apreses algunes lliçons. Però, no va més enllà. Després de llegir-la ens n'oblidem d'ella fàcilment, i potser no pretén cap altra cosa tret que no vos hi identifiqueu.

Això sí, gràficament s'ha de reconèixer que Gibbons és un monstre. Començant pel disseny de tot aquell món d'elegància “mod” i seguint per la seva característica sobrietat carregada de sentiment, el dibuix d'aquesta novel·la gràfica m'ha semblat senzillament genial en tots els aspectes. I, per suposat, cal afegir a tot això una narració gràfica magistral que sap adaptar el ritme i l'estil a cada seqüència, i en la que hem de fer especial menció del joc amb els textos fora de vinyeta, doncs ajuden a marcar el ritme d'allò més bé. Precisament són el ritme i l'atmosfera dissenyada per Gibbons dos dels punts forts d'aquest còmic, cosa que permet llegir-lo d'un sol cop, tot deixar-se endur.

En conclusió, un bon còmic que val la pena llegir. És entretingut i consistent, i si sou capaços de gaudir d'un bon dibuix, llavors quedareu ben satisfets. A més, també podria considerar-se un còmic d'obligatòria lectura pels nostàlgics del “mod”. D'altra banda, val a dir que l'edició de Planeta és d'allò més luxosa, amb una bona relació qualitat/preu que el converteix en un bon objecte de regal.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las 6:55 PM | Comentarios (0)

December 20, 2005

Checklist personal: 12 al 18 de Desembre

Sel·lecció de novetats interessants que ja són a les llibreries:

[ESPANYOL / ESPAÑOL / SPANISH]

LA MAZMORRA FESTIVAL #4: FLORES Y CHAVALES................... 7,90 €
Norma // Guión de Sfar y Trondheim, dibujo de Manu Larcenet (Los Combates cotidianos). Álbum 32 pgs color, tapa blanda, tamaño 22x29,5 cm. Col. Extra Color #221. // Texto de contraportada: "Las tareas de Herbert el Pato en la mazmorra nunca han sido las más agradables... Ahora le toca hacer de canguro de los monstruosos retoños de la Mazmorra, ¡y va a meterlos en más de un lío!" // Título original: "Donjon Parade #4: Des Fleurs et de marmots".

HISTORIA DE CYAN #1: LA FONTANA Y LA SONDA (2a edición) .......... 16,00 €
Norma Editorial // De Bourgeon y Lacroix. Álbum 112 pgs color, tapa blanda, tamaño 22 x 29’5 cm. // Texto de contraportada: "En un mundo donde el agua se considera una deidad, la rebelde Cyann deberá enfrentarse a un terrible reto... y superar todos sus miedos."

REDHAND #1: EL PRECIO DEL OLVIDO .......... 13,00 €
Norma Editorial // Guión de Kurt Busiek (guionista de Conan: La leyenda, y anteriormente de cómics como Marvels, Los Vengadores o Thunderbolts para Marvel Comics) dibujo y color de Mario Alberti (Morgana). Álbum 48 pgs color, tapa dura, tamaño grande (23,5 x 31’2 cm). // Fantasía heroica. Texto de contraportada: "Y llegará el día. El día en que él recorrerá la superficie de la tierra. No tendrá padre ni madre, no habrá conocido la infancia. Un nómada, un guerrero, un temible asesino. Nacerá adulto, sin lazos de descendencia con los dioses. Y los dioses apartarán la mirada de él, ciegos, y no le verán. A pesar de ser inmensos, sus poderes no le afectarán. Se enfrentará a los dioses y tratará de matarles, de abolir sus poderes y dispersarlos en una nube de polvo. Un hombre sin infancia, sin padre ni madre, ni siquiera nombre. Y ese día llegará…" // RedHand es uno de los proyectos que (como "Yo soy legión", dibujado por John Cassaday) Humanoïdes ha publicado recientemente en los que colaboran autores de los mercados europeos y estadounidenses.

ALIM EL CURTIDOR #1: EL SECRETO DE LAS AGUAS .......... 13,00 €
Norma Editorial // Guión de Wilfried Lupano, dibujo de Virginie Augustin, color de Augustin y Geneviève Penloup. Álbum 48 pgs color, tapa dura, tamaño 22,5 x 31’5 cm. // Fantasía. Texto de contraportada: "En el imperio de Jesameth, ser un sin casta significa pertenecer a una de las clases sociales más bajas. Alim es uno de ellos. Curtidor de profesión, se encarga de reciclar los cuerpos sin vida de las sirenas asesinas que acuden a morir a las playas de la ciudad imperial. Pero a veces, el destino obra en beneficio de los más desfavorecidos. Una noche, el océano confía al hombre más humilde el mayor de los secretos." // Información proporcionada por la editorial Sobre la autora: "Virginia Augustin nació en 1973 en Chatou. Colaboró con el estudio Disney en Tarzan y Hércules, y también en Witch y Cazadores de Dragones. Wilfried Lupano le propuso colaborar en el proyecto de Alim El Curtidor, pero tuvo que esperar a que la autora terminara de trabajar en el largometraje de animación de Corto Maltés, dos años después. Hoy, Augustin continúa trabajando en esta serie, y también en un proyecto de dibujos animados con el mismo guionista." // Título original: "Alim le tanneur 1: Le secret des eaux". Publicado en Francia por Delcourt.

EISNER / MILLER ........... 15,00 €
Norma // Libro 352 pgs b/n, tamaño 15x22,4 cm, con solapas. Col. Will Eisner #16. Traducción de Raúl Sastre. // Libro que recoge una extensa conversación entre Will Eisner y Frank Miller, moderada por Charles Brownstein, y que tuvo lugar en el año 2002 en la casa de Eisner, y publicado en EEUU por Dark Horse poco después de la muerte de Eisner. El libro está dividido en 30 capítulos, según el tema de la conversación, que son los siguientes: La intención / El formato / Andando bajo la lluvia / Problemas creativos / Algo sensual / Dentro del estudio del maestro / Perversión y libertad / Los pasos y la creatividad / El cine, el teatro y las cuestiones de familia / La tecnología y el color / Los antiguos censores / Contando chascarrillos / Premios / Los superventas / Historia viva / Editoriales y marginales / Hablando de trabajo / Un viejo testimonio / Cobardía y vergüenza / Rencor y puñaladas por la espalda / El estratega / La medida del éxito / Nueva York / Entrar en el mundo del cómic / Profesionalidad / Editores / Hollywood / Dirigiendo tu carrera / El futuro / El legado. // Texto de contraportada: "Sería difícil imaginar a otros creadores que hayan dejado una huella tan enorme en el medio artístico en el que eligieron expresarse como lo han hecho el legendario Will Eisner y Frank Miller, el creador de Sin City. Una conversación sobre todos los entresijos del cómic como medio de comunicación, como literatura popular y como fuente de polémicas. A pesar de ser un medio a menudo incomprendido, el cómic sigue proporcionando entretenimiento a gente de toda clase y condición; además, en los últimos años, ha visto como era reconocido como un medio artístico “legítimo” por instituciones culturales como la Universidad de Harvard o el Smithsonian, por el New Yorker o el Art Institute de Chicago."

LOS ARCHIVOS DE THE SPIRIT - VOLUMEN 12 ........... 35,00 €
Norma // De Will Eisner. Tomo 196 pgs color, 17x26 cm, tapa dura con sobrecubierta. // Recopila las historietas de The Spirit publicadas del 30 de enero al 30 de junio de 1946. // La editorial avisa que "la publicación de Los Archivos de The Spirit seguirá, regularmente, con dos volúmenes al año: cada junio, los volúmenes del 7 al 11 (con la etapa dibujada durante la Segunda Guerra Mundial, realizada por Jack Cole y otros grandes autores) y cada diciembre, los volúmenes del 12 al 20, con el retorno de Will Eisner a la serie."

STRANGERS IN PARADISE#1........... 18,00 €
Norma // De Terry Moore. Tomo 304 pgs b/n (incluye 16 pgs a color), tapa blanda, tamaño 15,2x22,9 cm (el mismo tamaño que la reciente reedición de Sin City). // Slice of Life. Texto de contraportada: "Katchoo es salvaje, rebelde, explosiva. Francine es dulce, soñadora, adorable. David es inteligente, culto, ingenuo. David se ha enamorado de Katchoo, pero Katchoo está enamorada de Francine. Strangers in Paradise es la historia de la amistad de dos chicas, y un chico atrapado entre las dos, la historia de un corazón roto y de una venganza." // Tomo que recopila los dos primeros arcos argumentales de la serie (Strangers in Paradise Vol.1 #1-3 -"Strangers in Paradise", recopilado en el primer TPB USA- y Strangers in Paradise Vol. 2 #1-9 -"Love me tender", recopilados en el segundo TPB USA-), más 16 páginas de extras (bocetos, una página a lápiz que finalmente quedó inédita, textos de Terry Moore y una introducción de Dave Sim -Cerebus-) y una galería a color de las portadas originales a página completa (tanto de la edición en comic-book como de los diferentes tomos recopilatorios USA). Para los que conozcan la edición USA, comentar que la edición de Norma no se corresponde con el tomo 1 de la edición "Pocket Book" de Strangers in Paradise (aquella incluye también los números 10 al 13 de SiP Vol. 2, correspondientes al tercer TPB USA). // Los números USA que recopila este tomo fueron publicados hace años en España por Dude Comics en Strangers in Paradise #1-12 (1999-2000). // Strangers in Paradise es uno de los títulos "independientes" (en EEUU es autopublicado por su autor) más longevos y conocidos de EEUU, llegando incluso a publicarse durante una temporada bajo el sello Homage de Wildstorm, con el "apadrinamiento" de Jim Lee, que llegó a dibujar una secuencia para un número de la colección. //

EL CIRCO DEL DESALIENTO ........... 16,00 €
Astiberri Ediciones // De David Rubín. Tomo 176 pgs b/n, con solapas, tamaño 17x24. Con prólogo de Miguelanxo Prado y epílogo de Carlos Portela. // Antología de historietas. Primer álbum de David Rubín (Ourense, 1977) autor gallego que en los últimos años ha venido publicando en cabeceras como Tos, Dos Veces Breve, BDBanda o Fanzine Enfermo y ganando progresivamente en interés. Rubín ha trabajado en los últimos años como dibujante de animación en los estudios Dygra (responsables de las películas españolas en animación 3D "El bosque animado" y "Sueño de una noche de San Juan") y ha ganado varios premios, el más importante siendo I Premio Castelao de Cómic concedido por la Diputación de A Coruña en agosto de 2005 durante el salón Viñetas desde O Atlántico, a la historieta "Donde nadie puede llegar", la historia larga (54 pgs en total) que abre este álbum. El resto del álbum está formado por diez historietas cortas (cada una con su correspondiente portadilla), donde se mezclan cómics inéditos con otros ya publicados en distintas cabeceras, más unas páginas de historieta adicionales realizadas a modo de apertura y cierre del álbum. A destacar la cuidada edición (a todos los niveles, tanto en la parte editorial como del autor, que realiza unas bonitas portadillas para cada historieta, así como capítulos de "apertura" y "despedida"). // Descripción de la editorial: "Rubín se apoya en el personaje del superhéroe para desarrollar unas historias que beben de sus preocupaciones y de sus personales experiencias, donde está muy presente la poética del perdedor tamizada en ocasiones por cierto optimismo vital que deja algún hueco a la esperanza. "

HUMO #1 ........... 6,00 €
Astiberri Ediciones // De Varios Autores. 48 pgs b/n, con lomo, tamaño cuadrado 21x21 cm. Portada de Lorenzo Gómez. // Nueva revista de historietas de autores españoles que tendrá periodicidad trimestral, dirigida por Juanjo El Rápido, director también de la recientemente desaparecida Tos. Humo tiene como característica estar compuesta por historietas de diferentes autores, en las que cada autor participa con una serie en la que cada entrega constará de exactamente cuatro páginas de extensión. En este primer número participan diez autores con otras tantas historietas: Lorenzo Gómez (con la primera entrega de "Sexorama"), Juan Berrio (con la serie "Cuentos tontos"), Santiago Valenzuela ("El gabinete del doctor salgari"), Jali ("Los cuentos inéditos del niño miope"), Paco Roca ("Como cagallón por Acequia" -expresión valenciana que se utiliza para expresar la sensación de sentirse perdido, inmerso en un laberinto del cual resulta difícil salir-), Miguel Ángel Martín ("Semillas de confusión"), Raquel Alzate ("La caja oscura"), Juanjo El Rápido, Toño Benavides y Lola Lorente. Aemás de las historietas, la revista se completa con tres secciones fijas de texto, de dos páginas de extensión cada una, y que son presentadas así en la web oficial de la revista: "En 'Bocanadas de...' se entrevista con un tono no exento de desenfado a unos de los autores de las series que se publican en la revista. Pepo Pérez, dibujante y teórico de cómics, se encarga de 'Peligro de incendio', un apartado donde se habla de diversos aspectos que tienen que ver con el medio. Y en 'Señales de humo' una serie de colaboradores (Koldo Azpitarte, Elena Cabrera, Eduardo García Sánchez y Quim Pérez) reseñan obras de autores españoles que se han publicado en el mercado editorial a lo largo de los últimos meses previos a la publicación de cada número.". // Además de la revista, existe la intención de recopilar posteriormente algunas de las series que aparezcan en "Humo" en álbumes, habitualmente de 48 páginas y que incluirán material inédito para la recopilación. // Se puede visitar la web oficial de la revista en www.astiberri.com/humo

EXTERIOR NOCHE ........... 15,00 €
Edciiones Sinsentido // De Gipi. Álbum 112 pgs color (todo el álbum está coloreado en distintos tonos azules), tapa blanda, tamaño 21,5 x 29 cm. Impreso en Italia por Coconino Press. // "Exterior noche" fue publicada originalmente en Italia en 2003. // Incluye seis historietas: "La historia de cara", "Calle de las adelfas", "Las caras bajo el agua", "Coche bajo la lluvia", "Las cinco curvas" y "Muttererde".

LA CHICA PERDIDA........... 10,00 €
Dibbuks // De Nabiel Kanan. Tomo 96 pgs b/n, tamaño 17x24 cm. Corresponde a "Lost Girl", publicado en EEUU por NBM Publishing. Traducción de Lorezno Díaz. // Descripción de la editorial: "Beth es una chica joven, de vacaciones con su familia, que conoce a otra chica algo mayor que ella. Ésta es un espíritu libre, misteriosa, quizá hasta peligrosa que se muestra ante Beth como alguien fascinante y atrayente, al mismo tiempo que frustrantemente esquivo. " // Dibbuks anuncia que en 2006 también publicará los cómics “Un cumpleaños turbulento” y “The Drowners” del mismo autor.

[Font: Llibreria Norma Sabadell]

Escrito por Comic Fill-in a las 5:00 PM | Comentarios (0)

December 19, 2005

JAPÓN

Moyoko Anno, Aurélia Aurita, Frédéric Boilet, Nicolas de Crécy, Étienne Davodeau, Little Fish, Emmanuel Guibert, Kazuichi Hanawa, Daisuke Igarashi, Taiyo Matsumoto, Fabrice Neaud, Benoît Peeters, David Prudhomme, François Schuiten, Joann Sfar, Kan Takahama, Jirô Taniguchi.

Ponent Món, 256 pag, b/n, 16'00 €

"17 autors (9 francesos o francòfons i 8 japonesos o residents a Japó) reunits en un sol llibre, una col·lecció d'obres curtes realitzades amb total llibertat per descriure Japó. Amb aquest objectiu, cadascun dels autors francesos va passar dues setmanes en una ciutat diferent de l'arxipèlag nipó (Joann Sfar a Tòquio, Emmanuel Guibert en Kioto, Nicolas de Crécy en Nagoya, etc.) per tal de produir des d'allí les seves noves obres.

Els autors japonesos parlen del seu poble natal, del seu lloc o regió de residència (Kazuichi Hanawa, Hokkaido; Jiro Taniguchi, Tottori; Daisuke Igarashi, Iwate; etc.) en una sèrie d'originals relats plens de sorpreses que ofereixen una imatge de Japó que mai hem vist abans. Japón -que ha estat publicada simultàniament a tot el món en cinc idiomes (japonès, francès, espanyol, italià i anglès)-, inaugura una nova col·lecció d'obres amb sentit de lectura d'esquerra a dreta realitzades per alguns dels millors autors japonesos i europeus."

Si bé he de reconèixer que no soc massa partidari de les antologies, en aquest cas ha resultat d'allò més gratificant fer-ne una excepció. El cas és que en tots el reculls d'històries curtes hi ha de millors i de pitjors, com és lògic, però en aquest cas no he pogut trobar una de veritablement fluixa. La qualitat mitjana és més que notable fins i tot tenint en compte l'enorme varietat d'estils. És un fet que no m'hauria de resultar estrany tenint en compte la contrastada solvència dels autors que hi han participat. En tot cas, destacaria les aportacions per la part francesa, potser per la proximitat i entreteniment inherent al to de “diari de viatge” majoritàriament adoptat. Els japonesos per la seva banda semblen seguir una línia més poètica que els duu a les impressions íntimes més que no a l'anècdota. Si n'hagués de destacar uns quants, la sola lectura dels quals justifica de sobres l'adquisició d'aquest volum, em decantaria pels de Prudhomme, Taniguchi, De Crécy, Matsumoto, Sfar i Boilet. També he de mencionar una xicoteta decepció pel fet que l'aportació de Guibert no siga un còmic pròpiament, què hi farem.

Més enllà de comentar cadascun dels relats, m'agradaria destacar el fet que “Japón”, tot i no poder emmarcar-se estilísticament dins la “nouvelle manga” promoguda per Boilet, sí participa de l'esperit d'aquesta pel que fa a la construcció de ponts culturals entre el manga i la BD, és a dir, entre dos dels països més potents del món quant a còmic. Això és important no tan sols pel que suposa de promoció mútua de certs autors sinó per l'enriquiment que comporta, una llavor que comença a donar fruïts.

Al seu torn, la qualitat de l'edició val a dir que és excel·lent, no només materialment. Així per exemple podem llegir la intenció del volum en una carta de Boilet que serveix de pròleg, i davant de cada història s'inclou una ressenya biogràfica i bibliogràfica de l'autor junt amb un mapa de l'arxipèlag on s'hi assenyala la ciutat de destí.

En conclusió, una lectura molt recomanable pel lector adult interessat en l'ingeni i l'evocació de que és capaç aquesta col·lecció del bo i millor de Japó i França. I per aquesta mateixa raó, també una bona porta d'entrada per descobrir nous autors.

Marc Pastor i Sanz

Escrito por Comic Fill-in a las 9:15 PM | Comentarios (2)

December 15, 2005

LAS AVENTURAS DEL CAPITÁN TORREZNO #5: CAPITAL DE PROVINCIAS DEL DOLOR

capitaldeprovincias.jpgSantiago Valenzuela
Edicions De Ponent, 168 pag, b/n, 17'00€

"Ens trobem al final del camí. Deeneim, la ciutat tres vegades Santa, el solar enrunat on els ecos d'antigues glòries imperials ressonen apagats entre el xiuxiueig de les vívores que s'agullonen enmig del desastre general, viu l'última setmana de la seua història, la seua setmana més llarga. Al llarg d'aquests set dies, sota la mirada ominosa, desinteressada i el·líptica dels planetes tutelars en les seues òrbites llunyanes, la marca negra del Tàrtar pujarà de nivell esglaó a esglaó fins a arribar a l'últim cim, on els supervivents del setge s'apinyen en el recinte del Temple a l'espera d'una improbable intervenció divina. I el capità Torrezno? Podrà ell tot sol, amb la ajuda de Sansón i els pocs militars no llastrats per les intrigues o la ineptitud plantar cara a semblant empresa? Un buit de poder sobtat li ha situat en l'ull de l'huracà, on la seua natural calma -fins i tot gansoneria- interior haurà de veure-se-les amb la fam, la derrota militar i l'epidèmia. Mentre, en les sales luxoses i abandonades del Palatí recentment conquistat, i en vespres d'un assalt final que fatalment derivarà en massacre, el Shogun del Gran Khan, el misteriós Shogun Takeda Hideyoshi Poliorcetes ha d'enfrontar-se a les fosques revelacions del seu serf i confident, l'escriva i monjo de la gnosi Tsen Sei. Malgrat tot, els soterranis del Temple amaguen encara més secrets."

Tot i que en moltes ocasions he defensat aquesta sèrie que em sembla meravellosa i curulla de virtuts, i que he entronitzat Santiago Valenzuela com un dels millors autors del panorama estatal actual (junt amb gent com Luis Durán), avui faré un poc d'advocat del diable. I ho faré encara que només siga per compensar el recolzament incondicional que la crítica espanyola sol fer dels seus autors (quan no els ignora) i que jo trobe contraproduent. No se m'escapa el fet que aquesta actitud serveix de contrapès al menyspreu quasi general del seu propi públic, però sincerament no em sembla una estratègia honesta ni efectiva, i a més diu molt poc de la suposada independència informativa de blocs com aquest mateix.

En fi, entrant en matèria, les principals crítiques que se'n poden fer de l'obra de Valenzuela són dues. Primer, la falta de personatges femenins. La total i absoluta falta de participació de dones en aquesta història. És una tria feta inconscientment o no per l'autor i per tant és respectable. Però és dubtosa la seva defensa. Fins i tot per representar un món terriblement masclista i misogin (i ací en tenim tres a distints nivells) s'ha de recórrer a personatges femenins. És inexplicable que no apareguen, fins i tot tenint en compte que l'acció està centrada en “coses d'homes”. Em crida l'atenció i em sembla una carència de guió que no puc entendre. No estic demanant una subtrama amorosa per arrodonir el caràcter de Torrezno o qualsevol altre recurs innecessari semblant. Senzillament les dones existeixen, i ometre-les així i pensar que el lector d'avui no se n'adonarà és una ingenuïtat.

L'altre aspecte negatiu és el fet que, tot i planejar aquesta sèrie com una espècie d'epopeia polièdrica estil Jonathan Swift, no acaba de resoldre'n l'entrellat. La raó és que se centra massa en les aventures de la pròpia batalla de Deneeim, deixant tota la resta simplement apuntat, però no explicat. De nou es podria argumentar que l'autor prefereix deixar-ho obert i que això és una opció respectable, siga encertada o no. Però el cas és que llegint aquest còmic, i potser fruit de la minuciossitat de les peripècies bèl·liques, hom acaba per albergar l'esperança d'una explicació última, de veure tot el puzzle acabat i sencer clarament. Un desig incomplert, no cal dir-ho.

Bé, comentades aquestes qüestions, d'altra banda he de dir que la valoració global és excel·lent. De nou he de recomanar molt vivament la lectura d'aquest darrer volum de “Las aventuras del Capitán Torrezno”, un còmic que enganxa i fa gaudir de la lectura com pocs.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las 5:31 PM | Comentarios (0)

December 6, 2005

ALBION #1 (de 6)

albion.jpgArgument: Alan Moore
Guió: Leah Moore, John Reppion
Dibuix: Shane Oakley, George Freeman
Portada: Dave Gibbons
DC/Wildstorm, 32pag, color, $2'99

Alan Moore... quan llegeixes aquest nom en un còmic et venen al cap molt bons records. Però, aquest còmic és més bé un “Alan Moore presenta...”. I a qui presenta? Doncs ni més ni menys que la seva filla. Com si d'uns Coppola del còmic es tractés, els Moore volen perpetuar-se. El pare fa l'argument i la filla, amb ajuda, fa el guió. Doncs molt bé, però a mi em sembla un truc bastant evident. I més quan la portada, altre colp baix, l'ha feta el senyor Dave “també he fet altres coses a més de Watchmen” Gibbons.

Passant a comentar el còmic en si, he de dir que no m'ha convençut gens. Un conjunt de “deja-vu” que, tot i endevinar-se la ma d'Alan Moore, no acaben de reeixir. L'argument tracta de recuperar els herois anglesos de la IPC/Fleetway (uns desconeguts per un servidor de vostés) a la manera diguem-ne realista de Watchmen. Què va ser d'aquells herois britànics que, per suposat, van existir i dels quals fa tant de temps que no en sentim a parlar? Doncs amb llegir només aquest primer lliurament no ho sabrem, però sí que constatem un parell o tres de coses. Que el guió resulta tan pretensiós com previsible, que el dibuix és d'un efectisme buit, i que la narració gràfica no passa de ser fluixa. En fi, no vull exagerar, n'he llegit de pitjors, però mai amb el nom d'Alan Moore a la portada.

Total, una llàstima, però sembla que la genialitat no és genètica (valga'm). Podeu estalviar-vos-en la lectura tranquil·lament.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las 5:58 PM | Comentarios (0)

December 5, 2005

El nou Firefox 1.5 ja és disponible en català

Firefox és un navegador gratuït, de codi obert, per a usuaris dels sistemes operatius Windows, Mac i Linux. Baixeu-lo des de Mozilla Europa o bé des de Softacalà (encarregats de la traducció).

Llegiu la notícia a Vilaweb ací.

Escrito por Comic Fill-in a las 10:21 AM | Comentarios (2)

December 4, 2005

Els millors còmics de 2005 segons Publisher's Weekly

La llista ha estat elaborada per Calvin Reid, Heidi MacDonald i Douglas Wolk amb els quinze millors títols publicats en anglès d'aquest any. Sens dubte una bona eina per les lectures d'importació:

- Epileptic, by David B. (Pantheon)
- Ex-Machina: The First Hundred Days, by Brian Vaughan and Tony Harris (DC/Vertigo)
- King, by Ho Che Anderson (Fantagraphics)
- MBQ vol. 1, by Felipe Smith (Tokyopop)
- The Genshiken vol. 1, by Kio Shimoku (Del Rey)
- Gemma Bovery, by Posey Simmonds (Pantheon)
- Teenagers from Mars, by Rick Spears and Rob G. (Gigantic Graphic Novels)
- Why Are You Doing This, by Jason (Fantagraphics)
- Yotsuba&!, by Akira Toriyama (ADV Manga)
- Walt and Skeezix : Book One, by Frank King (Drawn & Quarterly)
- Salamander Dream, by Hope Larsen (AdHouse Books)
- Tricked, by Alex Robinson (Top Shelf)
- Night Fisher, by R. Kikuo Johnson (Fantagraphics)
- Astonishing X-Men Volume 1: Gifted, by Joss Whedon and John Cassaday (Marvel)
- Street Angel, by Jim Rugg and Brian Marucca (Slave Labor Graphics)

Escrito por Comic Fill-in a las 7:56 PM | Comentarios (0)

December 3, 2005

Checklist personal: 28 de Novembre al 4 de Desembre

Sel·lecció de novetats interessants que ja són a les llibreries:


KICKBACK #1 (de 2): EL ACUERDO ........... 7,95 €
Planeta // David Lloyd, 48 pgs color

HISTORIAS DEL BAR #1: EL BAR DE JOE ........... 8,95 €
Planeta // Carlos Sampayo José Muñoz. 128 pgs b/n

ALACK SINNER #6 (de 7): EL FINAL DE UN VIAJE ........... 8,95 €
Planeta // Carlos Sampayo José Muñoz. 80 pgs b/n

ARQ #8: REENCUENTRO........... 5,95 €
Planeta // Andreas. 56 pgs color

CROMWELL STONE #2 (de 3): EL REGRESO DE CROMWELL STONE.............. 8,95 €
Planeta // Andreas. 48 pgs b/n

LA ILUSIÓN DE OVERLAIN........... 15,00 €
Planeta // Luis Durán. 124 pgs b/n

WE3 ......... 8,95 €
Planeta [Vertigo] // Grant Morrison, Frank Quitely. 112 pgs color

OTHERWORLD #1 ......... 8,95 €
Planeta [Vertigo] // Phil Jimenez. 112 pgs color

100 BALAS: POR LAS MALAS ......... 12,95 €
Planeta [Vertigo] // Brian Azzarello, Eduardo Risso. 224 pgs color

THE ORIGINALS ......... 12,00 €
Planeta [Vertigo] // Dave Gibbons. 160 pgs b/n

SHADE, EL HOMBRE CAMBIANTE #3 ......... 7,95 €
Planeta [Vertigo] // Peter Milligan, Chris Bachalo. 112 pgs color

LOS INVISIBLES: BESOS PARA MISTER QUIMPER ......... 12,95 €
Planeta [Vertigo] // Grant Morrison, Chris Weston, Ivan Reis 244 pgs color.

PREDICADOR: DIXIE FRIED.............. 12,95 €
Planeta // Garth Ennis, Steve Dillon. 224 pgs color

ANIMAL MAN: DEUS EX MACHINA ........... 8,95 €
Norma [Vertigo] // Grant Morrison, Paris Cullins. 128 pgs color.

GRENDEL: ROJO, BLANCO Y NEGRO......... 16,95 €
Recerca Editorial // Matt Wagner, VV.AA. 200 pgs b/n/roig

STRANGEHAVEN #1: ARCADIA ......... 8,95 €
Planeta // Gary Spencer Millidge. 176 pgs b/n

ASA, EL EJECUTOR #2 (de 10) ........... 9,95 €
Planeta // Kazuo Koike, Kojima Goseki. 308 pgs b/n

20TH CENTURY BOYS #12 ........... 7,95 €
Planeta // Naoki Urasawa. 224 pgs b/n

EL SOLAR DE LOS SUEÑOS ........... 12,50 €
Ponent Mon // Hideji Oda. 192 pgs b/n

JAPÓN ........... 16,00 €
Ponent Mon // Hideji Oda. 256 pgs b/n

Escrito por Comic Fill-in a las 9:33 PM | Comentarios (0)

December 2, 2005

Novetats de Planeta DeAgostini per Desembre

planetadiciembre.jpg

>> Novetats de Planeta DeAgostini per Desembre: baixeu el [catàleg] en format PDF amb tota la informació.


Destacats Desembre 2005:

Col·lecció BD:

- IZNOGUD núms.1, 2 y 3 (de 27)
- SPIROU Y FANTASIO núm.7 (de 7)
- HISTORIAS DEL BAR: EL BAR DE JOE núm.1 (de 3)

Col·lecció DC:

- JLA núm.1
- JLA / JLE núm.1
- DC NEW FRONTIER núm.1 (de 2)
- INVESTIGADORES DE LO DESCONOCIDO: ¡Deben morir!
- SUPERMAN / BATMAN núm.1
- SUPERMAN: METRÓPOLIS núm.1 (de 6)
- WONDER WOMAN núm.1
- FLASH núm.1

Col·lecció VÉRTIGO:

- OTHERWORLD núm.1 (de 2)
- We3
- THE ORIGINALS
- 100 BALAS: POR LAS MALAS

Col·lecció WORLD COMICS / BD:

- KICKBACK núm.1 (de 2)
- SHUTTERBURG FOLLIES
- MONSTRUOS de Neal Adams
- STRANGEHAVEN núm.1: ARCADIA

Escrito por Comic Fill-in a las 12:36 PM | Comentarios (0)