December 19, 2005

JAPÓN

Moyoko Anno, Aurélia Aurita, Frédéric Boilet, Nicolas de Crécy, Étienne Davodeau, Little Fish, Emmanuel Guibert, Kazuichi Hanawa, Daisuke Igarashi, Taiyo Matsumoto, Fabrice Neaud, Benoît Peeters, David Prudhomme, François Schuiten, Joann Sfar, Kan Takahama, Jirô Taniguchi.

Ponent Món, 256 pag, b/n, 16'00 €

"17 autors (9 francesos o francòfons i 8 japonesos o residents a Japó) reunits en un sol llibre, una col·lecció d'obres curtes realitzades amb total llibertat per descriure Japó. Amb aquest objectiu, cadascun dels autors francesos va passar dues setmanes en una ciutat diferent de l'arxipèlag nipó (Joann Sfar a Tòquio, Emmanuel Guibert en Kioto, Nicolas de Crécy en Nagoya, etc.) per tal de produir des d'allí les seves noves obres.

Els autors japonesos parlen del seu poble natal, del seu lloc o regió de residència (Kazuichi Hanawa, Hokkaido; Jiro Taniguchi, Tottori; Daisuke Igarashi, Iwate; etc.) en una sèrie d'originals relats plens de sorpreses que ofereixen una imatge de Japó que mai hem vist abans. Japón -que ha estat publicada simultàniament a tot el món en cinc idiomes (japonès, francès, espanyol, italià i anglès)-, inaugura una nova col·lecció d'obres amb sentit de lectura d'esquerra a dreta realitzades per alguns dels millors autors japonesos i europeus."

Si bé he de reconèixer que no soc massa partidari de les antologies, en aquest cas ha resultat d'allò més gratificant fer-ne una excepció. El cas és que en tots el reculls d'històries curtes hi ha de millors i de pitjors, com és lògic, però en aquest cas no he pogut trobar una de veritablement fluixa. La qualitat mitjana és més que notable fins i tot tenint en compte l'enorme varietat d'estils. És un fet que no m'hauria de resultar estrany tenint en compte la contrastada solvència dels autors que hi han participat. En tot cas, destacaria les aportacions per la part francesa, potser per la proximitat i entreteniment inherent al to de “diari de viatge” majoritàriament adoptat. Els japonesos per la seva banda semblen seguir una línia més poètica que els duu a les impressions íntimes més que no a l'anècdota. Si n'hagués de destacar uns quants, la sola lectura dels quals justifica de sobres l'adquisició d'aquest volum, em decantaria pels de Prudhomme, Taniguchi, De Crécy, Matsumoto, Sfar i Boilet. També he de mencionar una xicoteta decepció pel fet que l'aportació de Guibert no siga un còmic pròpiament, què hi farem.

Més enllà de comentar cadascun dels relats, m'agradaria destacar el fet que “Japón”, tot i no poder emmarcar-se estilísticament dins la “nouvelle manga” promoguda per Boilet, sí participa de l'esperit d'aquesta pel que fa a la construcció de ponts culturals entre el manga i la BD, és a dir, entre dos dels països més potents del món quant a còmic. Això és important no tan sols pel que suposa de promoció mútua de certs autors sinó per l'enriquiment que comporta, una llavor que comença a donar fruïts.

Al seu torn, la qualitat de l'edició val a dir que és excel·lent, no només materialment. Així per exemple podem llegir la intenció del volum en una carta de Boilet que serveix de pròleg, i davant de cada història s'inclou una ressenya biogràfica i bibliogràfica de l'autor junt amb un mapa de l'arxipèlag on s'hi assenyala la ciutat de destí.

En conclusió, una lectura molt recomanable pel lector adult interessat en l'ingeni i l'evocació de que és capaç aquesta col·lecció del bo i millor de Japó i França. I per aquesta mateixa raó, també una bona porta d'entrada per descobrir nous autors.

Marc Pastor i Sanz

Escrito por Comic Fill-in a las December 19, 2005 9:15 PM
Comentarios

Si no pots vèncer el teu enemic, t'hi alies? :)
És interessant com els autors francesos tènen un sentiment de col.lectiu, que els permet fer coses com aquestes.
Ben bé igual que en aquest estat ...

Escrito por Quim Bou a las December 22, 2005 9:26 AM

Sí, igualet... ¬_¬U
El cas és que hi ha un salt qualitatiu entre projectes com aquest i les revistes estil TOS.
Salut...

Escrito por MArc a las December 22, 2005 7:00 PM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?