July 31, 2005

EL FOTÓGRAFO #1

elfotografo01.jpgDidier Lefèvre, Emmanuel Guibert
Glénat, 80p, color/b/n, 15€

“En 1986 un jove fotògraf, Didier Lefèvre, va acompanyar sobre el terreny una expedició de Metges Sense Fronteres a l'Afganistan. De les experiències d'aquell viatge no va quedar només un testimoniatge en fotografies, sinó que anys després ens arriba de la mà d'Emmanuel Guibert la narració en còmic d'una història tan dura com rica, feta enterament de realitat. Un material sensible del que s'abasteix Guibert Lefèvre, per contar-nos el dia a dia d'un grup de Metges Sense Fronteres, les seves vicissituds per a arribar a les zones en les quals treballen i fer-nos viure de primera mà els tristeses i les alegries de l'expedició.”

Aquesta nota promocional de Glénat no menciona un fet que crida l'atenció de seguida que hom fulleja el còmic a la llibreria: les fotografies. El fet és que aquesta obra, conjuntament amb elements de caire documental o de diari de viatges, captura l'experiència personal del fotògraf i ens endinsa al seu procés artístic a la recerca de la millor fotografia. Potser no queda explícitament remarcat, però el fet és que podem observar com el protagonista persegueix “l'instant”, fa moltes fotografies de les que podem observar els anomenats contactes (tires de pel·lícula revelada), tria, remena, i finalment selecciona la fotografia que vol i que podem contemplar en gran.

Així mateix, “El fotógrafo” és una obra singular per aquesta convivència de l'art seqüencial amb la fotografia. Cal reconèixer que els dos mitjans contribueixen al relat i es coordinen perfectament per explicar-lo. Guibert no només porta el pes de la narració pròpiament dita entre fotografia i fotografia sinó que aconsegueix captar l'esperit d'aquestes i es demostra bon dominador d'allò quotidià. Certament continua amb el seu estil minimalista i amb importància pel gest que havíem observat en altra obra seva, “La guerra de Alan”.

Cal dir també que, tot i ser un còmic interessant pel que suposa d'experiment reeixit i, per cert, molt entretingut de llegir, no s'ha de prendre pel que no és. La seva visió sobre l'Afganistan en guerra contra els soviètics està totalment mancada d'esperit crític i la superficialitat és la nota dominant. Les fotografies parlen per si mateixa, i això potser compensa la pobra documentació de l'autor a nivell social, polític i cultural. Però el cas és que aquest no és un còmic de Joe Sacco, ni ho pretén.

En la meva opinió estem davant una obra molt interessant i recomanable, al menys en aquest primer volum (i pel que sé, encara millora al segon). Val a dir que el seu interès resideix tant en les seves pròpies virtuts com en la porta que obre pel còmic en general. En definitiva, una lectura que paga la pena fer.

Marc Pastor i Sanz

Escrito por Comic Fill-in a las July 31, 2005 3:27 PM
Comentarios

Bones!
Hum... És un d'aquells còmics que he fullejat a la botiga i al final no he agafat. I no sé si ho faré... Tot i la bona crítica, no sé si l'experimentació foto-dibuix m'és suficientement atraïent com poer comprar-me el còmic.
Precisament, mencanta l'enfoc de còmic-reportatge de'n Joe Sacco. I si aquest autor més aviat se'n separa...
Total: no m'acaba de convencer a nivell gràfic (més que dibuixos, sembles fotos calcades), ni argumetantal (crec que si ets a l'afganistan i no et dediques a fer periodisme... qué hi fas?)
Com sempre, comntari completament subjectiu i de poc fiar :)
Els reconec a Lefèvre-Guibert una idea bona, però... potser no l'ha acabat de reeixir?

Escrito por Quim Bou a las August 1, 2005 8:45 AM

Agh! No m'he rellegit el missatge ... i ara ja no es pot reeditar?
Bisque las faltas de hortrografía!

Escrito por Quim Bou a las August 1, 2005 8:48 AM

Ho sent, Quim, no es poden editar els missatges una vegada enviats. Però tampoc passa res, home!

D'altra banda, el que deia sobre el còmic (la sensació que a mi m'ha donat) no és que no arribe a ser un còmic de Sacco, sinó que no ho pretén. Home, sí que conta coses del país, però no, de periodisme pròpiament dit no en fa. I d'altra banda tampoc és tan "experimental", vull dir que és assequible, no és cap palla mental...
En fi, això. Tu mateix, tampoc no et perds cap obra mestra, les coses com siguen.

Per cert, xirria massa la crítica de "Star Trek classic" en aquesta web? És que els de Recerca m'ho envien i com que em cauen bé... però em sembla que no pega massa amb la tònica actual de Comic Fill-in...

Salut!

Escrito por MArc a las August 1, 2005 5:14 PM

Justament, me'l vaig comprar aquest cap de setmana però encara no l'he llegit.

Escrito por mcguffin a las August 2, 2005 5:15 PM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?