Llegiu el dossier enviat per Planeta amb informació sobre aquesta obra i el seu autor:
[espanyol / español / spanish]
FLASH GORDON, Alex Raymond
El autor: Alex Raymond
Alex Raymond nació el 2 de octubre de 1909 en Nueva York. Su afición por el dibujo apareció desde muy pequeño, con notables resultados ya en la infancia. Su padre, ingeniero de profesión, trató de llevarle a su terreno al ver la excepcional habilidad para el dibujo que mostraba su hijo. Pese a sus intenciones, Raymond se decantó por la bolsa, donde consiguió un empleo en la mismísima Wall Street. Cuando llegó el crack bursátil de 1929, él fue uno de los muchos que tuvo que dedicarse a otra cosa para lograr sobrevivir.
Fue aquí cuando optó por hacer caso a su padre y explotar esa faceta suya de dibujante, ofreciéndose en 1930 a King Features Syndicate, la agencia más importante de tiras de prensa del momento. Sus primeros trabajos los realizó para Blondie, de Chic Young, y Tim Tylers Luck, de Lyman Young, aunque nunca fue acreditado. Por suerte eso no le importaba y aprovechó estos años para aprender y mejorar hasta que se vio capacitado para saltar al estrellato en 1934 con tres obras clásicas: Jungle Jim, Flash Gordon y Secret Agent X-9, en la que contó con guiones del reputado novelista de serie negra Dashiell Hammett.
Trabajó en todas ellas hasta abril de 1944, cuando fue llamado a filas para luchar en la Segunda Guerra Mundial. A su regreso, se dedicó en cuerpo y alma a la realización de Rip Kirby, excelente tira de prensa policíaca donde dio el do de pecho. Raymond empezó Rip Kirby en 1946 y siguió implicado en ella hasta su trágica muerte en un accidente de coche en 1956.
La obra: Flash Gordon
Flash Gordon vio la luz el 7 de enero de 1934 como competencia directa del personaje de éxito de la época: Buck Rogers. Flash Gordon contó con guiones del nunca acreditado Don Moore en sus primeras aventuras. La historia gira en torno a Flash Gordon, jugador profesional de polo, y a su novia Dale Arden, quienes intervienen en la colisión de un meteorito gigante que se acerca a la Tierra. Cuando intentan evitar la catástrofe gracias a un cohete creado por el profesor Hans Zarkov, Flash y Dale se ven transportados inexplicablemente al planeta Morgo, donde deben luchar contra la tiranía del Emperador Ming. Flash Gordon amplía su épica a partir de 1935, cuando Raymond deja Secret Agent X-9, para más adelante adoptar el estilo del Príncipe Valiente de Hal Foster en la no inclusión de bocadillos para que estos no molesten en la composición de página.
Recortes de prensa:
No se trata sólo de un gran cómic de aventuras a la vieja usanza, con diversión asegurada para todas las edades, sino que además hay violencia, destrucción y esas damiselas tan preciosas que sólo sabía dibujar Alex Raymond. De hecho, el dibujo de Raymond durante sus dos primeros años en esta obra era un poco rígido pero mejoró enseguida y lo hizo realmente bien. Echadle un vistazo. Este cómic es el padrino de todas las historias que se hayan contado sobre el espacio. Y sí, eso también incluye a Star Wars.
Dave Farabee, The Fourth Rail (www.thefourthrail.com)Sin duda el icono más conocido de la ciencia ficción visual hasta la aparición de Star Wars, Flash Gordon encarna el héroe prototípico de la cultura de masas del siglo XX. Pese a su nacimiento como contrapartida de la agencia de prensa King Features Syndicate a otro héroe futurista, Buck Rogers, la strip creada por el genial Alexander Gillespie Raymond se convertiría en el molde a imitar por todos los héroes del espacio y la aventura de décadas siguientes, influencia que incluso llega a rastrearse en los superhéroes (Aquaman, Adam Strange, Fantastic Four), y que salpica, a nivel puramente gráfico, a generaciones enteras de dibujantes de historieta de todo el mundo. ( )Un auténtico clásico, cuyo nivel estético ha dado vida a uno de los comics más leídos de la historia del género.
Rafael Marín, Bibliópolis (www.bibliopolis.org)Estamos encantados de ofreceros estos maravillosos recopilatorios en nuestra página web. No es porque ofrezcan una mirada nostálgica a un pasado que hace mucho tiempo que se fue, ni porque permitan que miremos de forma cínica cómo contemplaban hace años el futuro que es nuestro presente. Tampoco es porque Flash Gordon represente una parte fundamental de la historia del cómic y la ciencia-ficción ni porque haya influido en muchas generaciones de guionistas y dibujantes. Todo esto son buenas razones pero no son la principal: recomiendo estos libros porque, simplemente, son maravillosos.
Joe Gordon, Forbidden Planet International (www.fpigraphics.co.uk)Nota:
La edición se compone de dos volúmenes de 304 páginas a todo color en formato apaisado. Con ellos se cubre todo el período de 1934 a 1945.
Planeta DeAgostini también ha editado dentro de la misma línea Biblioteca Grandes del Cómic todo el Rip Kirby de Alex Raymond, así como el de sus sucesores en una colección de 12 tomos apaisados en blanco y negro.Encarna Castillo
25 de Juny de 1928 - 27 de Maig de 2006
Descanse en pau.
[+info]
Yoshihiro Tatsumi
La Cúpula, 164 pàgines, b/n, 9'95
Mika viu dels homes. Utilitza els diners que obté de cadascun dels seus amants per a cobrir una necessitat concreta. Però la recessió està fent estralls en l'economia del país... i al cap i a la fi, no totes les necessitats humanes són d'origen econòmic. Kyouko, per contra, viu lliurada a un home que va ser víctima d'un accident de circulació i que des de llavors és incapaç de valdre-se per si mateix. Kuriko manté una relació turmetosa amb un cap de secció fascinat pels cementiris d'elefants...
Aquest volum és un nou recull d'històries curtes del mestre del gekiga manga Yoshihiro Tatsumi. En total són sis històries protagonitzades per dones que exploren, de nou, el costat més fosc de l'ésser humà. I ho fan amb tota cruesa, sense miraments. Ací no es tracta de donar lliçons al lector, sinó de fer-lo gaudir amb un sentiment morbós de maldat. Hom diria que aquest autor es mou en la millor tradició del Marqués de Sade o del nostre Jaume Roig. Això sí, de misogínia res, ací tothom és dolent!
D'altra banda, quant a l'apartat gràfic, val a dir que aquest és un dels millors reculls que he llegit del mestre Tatsumi. M'ha semblat observar una major cura en els detalls i una narració gràfica més centrada en el ritme i l'evocació de sentiments que de costum. Tot i això, una de les seves majors virtuts continua essent la seva capacitat de síntesi, del tot efectiva a l'hora d'enganxar el lector. I tot això presentat amb el seu personal estil de dibuix, d'aspecte antic (sembla allò que és), que a mi em resulta d'allò més atractiu.
En resum, és un còmic que no podeu deixar passar si sou seguidors del manga per adults. En tot cas, de segur que és una lectura interessant, tot i que no massa agradable així que esteu avisats! L'edició, fluixa però assequible.
Europa Press informa:
La IV Trobada d'Animació Japonesa que se celebrarà a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) oferirà, un cicle de conferències i de llargmetratges que s'inicia hui i finalitzarà el pròxim 10 de juny, una "aproximació" sobre "com el concepte del temps és plasmat en l'anime", el que "permetrà conéixer el tractament del manga al temps passat, present i futur", i també "la introducció del retrofutur com a quart temps", que consistix a "recrear situacions futures amb una estètica del passat", segons ha explicat hui en roda de premsa la directora del museu, Conseulo Ciscar.
En este sentit, ha afegit que esta trobada anual dedicada a l'animació japonesa, que enguany porta el títol d'"Els quatre temps de l'anime", pretén "acostar el públic valencià a l'apassionant món de l'univers managa japonés" tant en el seu vessant d'animació audiovisual com en la seua corresponent faceta editorial. Ha considerat que amb la celebració d'este cicle "es revisarà la història més recent de la cultura nipona" per a "conéixer els seus nous creadors, les tendències per les quals evolucionen", tot i que, ha indicat, "sense oblidar els seus orígens que han fet possible que este fenomen social haja trencat barreres geogràfiques i culturals".
Per a Ciscar, l'estètica del cine d'animació i de manga japonés "ha aproximat més la cultura nipona a la societat occidental que qualsevol altre fenomen cultural anterior", cosa que ha atribuït a les noves tecnologies i als fluxos d'intercanvis d'idees. Per això, ha considerat que la comunicació "per damunt de tot i com abans mai havia ocorregut" s'ha convertit en la "líder diplomàtica" que "ha reduït distàncies entre cultures on abans hi havia abismes".
En este punt, ha recordat les primeres imatges de sèries d'animació que van arribar a les pantalles espanyoles, entre les quals ha destacat, per ser la primera, "Heidi", que "va desencadenar el boom de les sèries d'animació japoneses" i "va suposar una de les icones de la televisió dels anys setanta".
Per la seua banda, la coordinadora i editora d'este cicle, Blanca Oria, que també ha participat en la roda de premsa juntament amb el cocoordinador cinematogràfic, Juan Zapater, ha assenyalat que esta trobada, que comptarà amb dos conferències i una taula redona, "parlarà dels quatre temps del manga amb quatre títols". En este sentit, ha anunciat que la pel·lícula fantàstica ambientada en l'època feudal "La princesa Mononoke" d'Hayao Mlyazaki inaugurarà el cicle de projeccions.
A més, altres pel·lícules que versaran sobre la temàtica temporal de l'anime japonés són "Millenium Actress", de Satoshi Kon, que "permet un viatge temporal en retrocedir en la vida d'un personatge", la pel·lícula ambientada en el futur de Mamoru Oshii, "Innocence" i "Steam Boy" de Katsuro Otomo, que és el "més clar exemple de retrofutur, ambientat en l'estètica de la revolució industrial".
A més, també es projectaran els llargmetratges "X" de Rintaro, "Manie, Manie. Laberinto de historias", de Yoshiaki Kawajari i "Paranoia Agent" de Satoshi Kon. Ha anunciat també les sessions d'animacions per a xiquets amb els films de "Minky Momo, la princesa de las estrellas" i "El maravilloso mundo de Hello Kitty".
Pel que fa al cicle de conferències, que se celebrarà a partir de hui i fins al pròxim 28 de maig, ha indicat que hi participaran, a més d'ella mateixa, l'escriptor cinematogràfic Jesús Palacios, que "tractarà de desxifrar les claus del futur en l'anime" i el periodista i escriptor Jordi Costa, que parlarà sobre el present del manga. També se celebrarà una taula redona en què participaran estos tres especialistes per a tractar "en profunditat" el quart temps de l'anime o retrofutur.
Programa publicat per l'IVAM:
[espanyol / español / spanish]
CICLO MANGA
LOS CUATRO TIEMPOS DEL ANIME
DIA 26.
18 horas
La princesa Mononoke de Hayao Miyazaki
Título Original: Mononoke Hime
Director : Hayao Miyazaki
Año: 1999
Duración: 136
Clasificación: No recomendado a menores de 13 añosEn la época feudal de Japón las leyendas decían que los bosques estaban protegidos por los espíritus que tomaban formas de animales y que eran capaces de comunicarse con los humanos. Aquél era un tiempo de señores feudales y samurais en el que los campesinos pasaban hambre y en el que existían los kodamas (espírituos de los árboles) y los mononokes (espíritus animales de los bosques). En ese ambiente, San (la princesa Mononoke) y Ashitaka iniciarán su amor imposible.
20 horas
CONFERENCIA:
BLANCA ORIA. El pasado en el anime
BLANCA ORÍA
Periodista. Editora de revistas como RNA o Artyco dedicadas al mundo de las artes plásticas y audiovisuales. Coordinadora del ciclo de cine japonés dentro de los Festivales de Navarra 2002. Organizadora de la Muestra de Animación Japonesa de Pamplona, Anime en sus cuatro ediciones, de los Cursos de Verano sobre Cine Europeo que tienen lugar en Navarra y de las Jornadas sobre Anime en el Ivam de Valencia. Editora de los libros Satoshi Kon y El camino del cine europeo I y II.DIA 27
10 horas
Millennium Actress de Satoshi Kon
Título Original: Millennium Actress
Director : Satoshi Kon
Año: 2002
Duración: 87
Clasificación: No recomendada a menores de 18 añosChiyoko Fujiwara fue en otro tiempo la estrella de cine más famosa de Japón. Treinta años después de su súbita desaparición uno de sus admiradores, el realizador de documentales Genya Tachibana, viaja hasta el refugio de montaña donde reside la actriz para entrevistarle. Una vez allí le entrega una vieja llave que encontró en su antiguo estudio y Chiyoko comienza a contarle la historia de su vida.
12 horas
CONFERENCIA:
JORDI COSTA. El presente en el animeJORDI COSTA
Escritor y periodista. Ha comisariado la exposición Cultura Basura. Una espeleología del gusto en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Colaborador habitual en varios medios de prensa escrita y televisión. En la actualidad, escribe en las páginas de La Vanguardia, El Mundo, Fotogramas y Mondo Brutto, y forma parte del equipo de guionistas del programa Versión Española. Es autor de numerosas publicaciones. Actualmente reside en Madrid, donde regenta la tienda especializada en DVD de importación Phenomena DVD.18 horas
Innocence de Mamoru Oshii
Título Original: Ghost in the Shell II. Innocence
Director : Mamoru Oshii
Año: 2004
Duración: 99 minutos
Clasificación: No recomendada a menores de 13 añosTras lograr que su película Ghost in the shell (1995) se convirtiera en un clásico de la animación japonesa Mamoru Oshii ha ido un poco más allá en esta segunda parte titulada Innocence. Ambientada en el año 2032, cuando la frontera entre las máquinas y el hombre es apenas perceptible, humanos, cyborgs (espíritus humanos en cuerpos mecánicos) y muñecos (robots sin componen te humana) son capaces de convivir. Batô es un cyborg cuyo cuerpo artificial cubre lo poco de humano que le queda, trabaja como detective del gobierno e investiga a una Gynoid, un robot femenino que ha sufrido desperfectos y ha matado a su dueño.
20 horas
CONFERENCIA:
JESUS PALACIOS. El futuro en el animeJESÚS PALACIOS
Escritor cinematográfico comenzó editando el fanzine "El Grito", consagrado al género fantástico- terrorífico. Ha publicado, entre otro libros, Goremanía (1995), Psychokillers (1998) o Desde el Infierno. Una historia oculta del siglo XX (2004) y Erik Jan Hanussen: La vida y los tiempos del mago de Hitler(2005) Ha colaborado en numerosas publicaciones sobre temáticas relacionadas con la literatura y el cine fantástico: "Fotogramas", "Nosferatu", "Leer",... entre otras y colabora y coordina diferentes actividades con los festivales de cine de San Sebastián, Sitges y Las Palmas de Gran Canaria.DIA 28
10 horas
Retrofuturo
Steam Boy de Katsuhiro OtomoTítulo Original: Suchîmubôi
Director: Katsuhiro Ôtomo
Año: 2004
Duración: 122 minutos
Clasificación: Todos los públicosEn la Inglaterra victoriana vive un joven inventor llamado Ray. Desde el día en que su abuelo científico le da una bola metálica, el chico se ve metido en un mundo de aventuras e intrigas. La bola metálica es en realidad una bola de vapor y la clave secreta de una fuerza de poder incomparable. Varias organizaciones desean hacerse con ella. Mientras el padre y el abuelo de Ray se enfrentan en sus planteamientos en torno al significado del progreso, el joven tendrá que decidir por sí mismo en qué cree y en qué puede confiar.
12 horas
MESA REDONDA:
RETROFUTURO: el cuarto tiempo del anime
Jordi Costa, Jesús Palacios, Blanca Oria
18 horasX de Rin Taro
Título Original: X
Dirección: Rintaro
Año: 1999
Duración: 97 minutos
Clasificación: No recomendado a menores de 13 años1999 es el Año del Destino y el comienzo del fin del mundo. El futuro del universo está en manos de un chico llamado Kamui Shiro que será el encargado de destruir dos ejércitos enfrentados: los Dragones de la Tierra y los Dragones del Cielo. En sus manos estará el decidir si la Tierra ha de ser destruida para crear un universo purificado o si hay que protegerla para preservar lo que queda del mundo civilizado. Las hermanas Hinoto y Kanoe ayudarán a Shiro, cada una le aportará su propia visión del futuro, pero ninguna de ellas se da cuenta de que hay un hombre con más poder que los dragones y que en sus manos está el destino del planeta
20 horas
Manie, Manie (Laberinto de historias)
Título Original: Meikyû monogatari
Dirección: Yoshiaki Kawajiri, Rintaro, Katsuhiro Ôtomo
Duración: 50 minutos
Clasificación: No recomendada a menores de 13 añosTres historias dirigidas por tres de los autores más reconocidos del Anime japonés: Yoshiaki Kawajiri, Rintaro y Katsuhiro Ôtomo. Laberinto es un relato un poco surrealista que al modo de la Alicia de Lewis Carroll, nos presenta a una niña, Sachi, y a su gato Cicerón, que, de alguna manera inexplicable, se encuentran al otro lado del espejo. El piloto de carreras presenta a Zack Hugh el gran campeón de las carreras de coches suicidas del Circo de la Muerte. Su gran ambición: ser más y más rápido. Trabajos en construcción suspendidos se adentra en la guerra entre las entre las constructoras y la defensa de la naturaleza. Un empleado de la empresa se verá implicado en la eterna lucha entre la técnica y la defensa del medio ambiente.
DÍAS 3 y 4 de junio
18hParanoia Agent (7 capítulos)
Título Original: Paranoia Agent
Dirección: Satoshi Kon
Duración: 13 episodios de 23 minutos
Año: 2004
Clasificación: No recomendada a menores de 13 años
Una conocida diseñadora gráfica, autora de una mascota muy popular, sufre una agresión cuando regresa a su casa y es hospitalizada. En un principio se piensa que el ataque es una invención suya ya que se encuentra muy presionada en el trabajo para que vuelva a crear una nueva mascota de tanto éxito como la anterior. Sin embargo el autor del ataque existe, es Shounen Bat (algo así como el chico del bate) y se va a convertir en una leyenda urbana a fuerza de ir golpeando en la cabeza a distintas personas durante la noche y en distintos lugares de la ciudad. Dos detectives empezarán a investigar el caso.
DÍA 4 de junio
18hParanoia Agent (6 capítulos)
Título Original: Paranoia Agent
Dirección: Satoshi Kon
Duración: 13 episodios de 23 minutos
Año: 2004
Clasificación: No recomendada a menores de 13 años
DÍA 9 de junio
Minky Momo, la princesa de las estrellas
18hDirección: Kunihoro Yuyama
Año: 1982
Duración: 125 minutos
Clasificación: Todos los públicosMinky Momo es una princesa del país de los sueños a la que sus padres han enviado a la Tierra con la misión de que la gente recupera las ganas de soñar. Para ello utiliza la magia y así consigue cosas imposibles. Junto a ella tres mascotas que le ayudan a hacer el bien serán sus mejores amigos. Minky Momo, además, tiene una varita mágica que le permite convertirse en una chica con habilidades para cualquier cosa y un vehículo con el que puede trasladarse a donde ella quiera.
DÍA 10 de junio
El maravilloso mundo de Hello Kitty
18hDirección: Masami Hata
Año: 1993
Duración: 120 minutos
Clasificación: Todos los públicosA través de sus fantásticos viajes Kitty y sus amigos van aprendiendo cosas del mundo que les rodea. Su maravilloso mundo de fantasía les permite convertirse en protagonistas de los cuentos más famosos. Kitty, el patito Pekkle o la rana Keroppi viven las más divertidas aventuras y consiguen ser los héroes de todas las historias.
Ponent Mon informa:
Homunculus vol. 3 / Hideo Yamamoto / 208 pàgines / 12,5 x 18 cm con sobrecoberta / PVP - 10,00 / ISBN: 84-96427-21-8
"Susumu Nakoshi ha de decidir a quin dels dos mons pertany: al parc on viuen els indigents o al luxe dels gratacels. Però els seus recentment adquirits poders, que li permeten veure al homúncul que s'amaga a l'interior d'alguns de nosaltres, li seran d'ajuda per fer-ho o li conduiran irremissiblement a la bogeria, en un món en el qual no pot distingir el que és real del que no ho és?"
Jiro Taniguchi
Ponent Mon, 336 pàgines, b/n/color, 19'95
Quan Megumi, una estudiant d'institut de 14 anys, desapareix misteriosament, Shiga ha de baixar del seu refugi de la muntanya per tal de complir la promesa que li va fer al seu amic mort a l'Himalaya. Però la metròpolis pot ser un terreny molt més hostil i perillós que la muntanya. Aconseguirà trobar a la jove abans que sigui massa tard?
Jiro Taniguchi sempre és una garantia de qualitat, i aquest còmic no és cap excepció. El que sí resulta excepcional és que aquest autor s'avinga a la realització d'un thriller. No obstant, les imposicions que comporta la constricció al gènere no impedeixen que el geni de Taniguchi aconseguisca desenvolupar un plantejament més profund. Així, trobem una combinació d'elements de gènere, com per exemple la preeminència de la trama o la figura de l'heroi, amb d'altres que responen a les inquietuds d'aquest autor: el passat, la memòria, els sentiments captius... És a dir, sobre la trama bàsica típica d'un thriller, Taniguchi construeix un món simbòlic basat en l'ètica de l'alpinisme que permet explicar les relacions entre els personatges (excel·lentment tractats) i fer avançar la història. Tot plegat es tracta d'una simbiosi que aconsegueix augmentar l'interès global per mitjà d'una combinació d'agilitat narrativa i transcendència dramàtica.
Pel que fa a la realització, s'ha de reconèixer de nou la mestria de Taniguichi. L'elegància i aparent senzillesa que demostra tant pel que fa al dibuix com en la narració gràfica són la prova més evident del seu domini del medi. Demostra tenir un gran coneixement de la tècnica però alhora també la sensibilitat necessària per gastar-la. I el més important, sap exactament què vol dir i com ho vol transmetre, cap on va la seva història i quina és la conclusió a la que vol arribar, més enllà de la resolució de la trama. I és que aquesta història de segrestos té molt per rascar.
En resum, tot i el seu impressionant catàleg, pense que aquesta és una de les obres més reeixides de Taniguchi en el sentit en que és capaç d'encabir les seves inquietuds sobre les relacions personals, les pors i els sentiments, en una estructura de gènere que permet desenvolupar-les d'allò més assequiblement. D'altra banda, l'edició de Ponent Mon és de nou de la major qualitat i, si em permeteu, per un preu més que raonable.
(c) Quino
A continuació podeu llegir un article aparegut originalment a Comic Fill-in l'any 2000. Ha estat re-editat en referència a un post llegit a "con c de arte".
"...caldria decidir si la seqüencialitat interna és una característica essencial, necessària i/o suficient per tal que una obra siga considerada còmic; o si pel contrari és obligatori que continga un mínim de dues vinyetes amb continuïtat temporal."
PROBLEMÀTICA DE LA SEQÜENCIALITAT INTERNA
Existeix el còmic d'una sola vinyeta?
La problemàtica de la seqüencialitat interna comprèn, de fet, una dificultat comuna a tot estudi artístic: les definicions. L'anàlisi o reflexió rigorosa de qualsevol tema amb la finalitat d'extreure unes conclusions o la recerca del simple sentit requereixen la construcció d'una estructura coherent de conceptes. El primer que s'ha d'afrontar per tal de dur a terme amb èxit aquesta anàlisi és la delimitació de l'objecte d'estudi. A primer cop d'ull pot semblar fàcil però no ho és tant al terreny de l'art, on les fronteres són difuses.
Podria pensar-se que consideracions d'aquesta mena no tenen cap interès pràctic donat que habitualment es presenten com a irresolubles i estèrils. No obstant cal tenir en compte que en el cas del còmic el problema de la seva definició resulta inajornable si es volen comprendre en profunditat els seus mecanismes expressius. De fet resulta inevitable prendre una postura inicial a l'hora afrontar-lo.
La situació del còmic dins el conjunt de les arts apareix com un pont entre les figuratives i les narratives. Recull aportacions de la pintura, de la fotografia (més concretament de la cronofotografia) i de la literatura, alhora que conviu en situació de mútua influència al seu procés evolutiu amb el cinema. Les similituds amb aquest últim tant en procediments estètics (planificació, guió, etc.) com en altres de caràcter industrial són múltiples. Cal recordar que, de fet, els "aniversaris oficials" d'ambdós disten tan sols de dos anys. Però, vista l'evolució del medi, cal considerar el còmic com un art narratiu en sentit ampli.
Així doncs, per tal d'aconseguir la progressió de la història que es vol contar disposem d'un discurs estructurat bàsicament en vinyetes que, llegides en un sentit convencional que depèn de cada cultura, segons la perspectiva itinerant, mostren uns esdeveniments. És a dir, les vinyetes són llegides con una seqüència, integrades en un tot. Tal concepció va dur Will Eisner a denominar el còmic "art seqüencial". Però aquest procés suposa únicament un tipus de seqüencialitat, la que hem anomenat externa i que relaciona temporalment les vinyetes entre si Aquesta relació temporal cal entendre-la en el sentit de l'ordre de lectura, és a dir, no es refereix al temps de la història sinó al temps del discurs. Tot i que ambdós coincideixen habitualment.
De tota manera, el veritable problema que ens ocupa ara, i que no és incompatible amb el que s'ha plantejat anteriorment, és el que hem anomenat la seqüencialitat interna. Aquesta seria la que relaciona temporalment tots els elements que podem trobar dins la vinyeta: objectes, personatges, globus, etc.
En la cultura occidental, quan llegim una vinyeta ho fem tot desxifrant els missatges escrits d'esquerra a dreta i de dalt a baix. Per tant, si trobem dos globus un al costat de l'altre deurem suposar que el de l'esquerra es produeix amb anterioritat al de la dreta. Això suposa un pas de temps dins la pròpia vinyeta. En l'aspecte gràfic ocorre el mateix. Per exemple, podem trobar un personatge que dona una cop de puny a un altre, tot seguit una icona que representa el cop i per últim (del tot a la dreta) un segon personatge que cau. En aquest cas interpretaríem que la vinyeta representa tres fases d'una mateixa acció que són successives en el temps, i no simultànies. Segons Roman Gubern, açò es deu a que en la majoria dels casos la vinyeta representa un instant duratiu.
No obstant, en rigor pot observar-se que no totes les vinyetes contenen aquest instant duratiu, o l'inclouen en un grau ínfim, pràcticament nul. Tal és el cas de la majoria de plans detall, els de situació, les vinyetes que només presenten una acció simple, un únic globus, etc. A més, caldria afegir els espais ocupats exclusivament per text i les vinyetes d'aspecte (Scott McCloud), on sovint el temps diegètic s'atura. Per tant, en general podria pensar-se que, si bé la seqüencialitat interna és pròpia del còmic, no l'inclou completament doncs no sempre s'hi recorre.
El tema ha estat plantejat per diversos autors entre els que cal destacar els ja esmenats Will Eisner i Scott McCloud, a més de Daniele Barbieri. No obstant, cap d'ells enfronta la problemàtica directament sinó que l'emmarquen dins altres qüestions com el cronometratge, el gutter ocult o la vinyeta còmica. Per aquesta raó no resulten, lògicament, concloents respecte a la seqüencialitat interna. D'aquesta manera, tot i reconèixer-ne l'existència implícita, la deixen al marge de les seves respectives definicions de còmic, que requereixen necessàriament de l'existència de la seqüencialitat externa per admetre una obra com a còmic. Tal postura, resultat d'una reflexió tangencial, els incapacita per l'anàlisi de les vinyetes úniques d'autors com Forges o Quino.
Responent a la pregunta inicial, caldria decidir si la seqüencialitat interna és una característica essencial, necessària i/o suficient per tal que una obra siga considerada còmic; o si pel contrari és obligatori que continga un mínim de dues vinyetes amb continuïtat temporal. Tal decisió afectaria els còmics d'una sola vinyeta, l'anomenat humor gràfic de la premsa i, fins i tot, a bona part de la pintura d'escenes. De fet, en cas de no trobar-la essencial, s'hauria de descobrir i batejar un nova art, fins ara oculta i dispersa sota altres disciplines, que consistiria en la narració d'escenes en una sola imatge mitjançant la seqüencialitat interna.
Però, com que aquesta postura radical no sembla estar d'acord amb la percepció general, potser influïda per la convenció que qualifica la pintura com a alta cultura i el còmic com a cultura popular, personalment optaria per una consideració mixta de l'art seqüencial. És a dir, tot i ésser tècniques independents, la seqüencialitat externa i la interna són igualment pròpies del còmic i aquest en sorgeix de la seva conjunció. Per tant, les dues són suficients per si mateixa quan es tracta de qualificar una obra com a còmic. Caldria, doncs, considerar-les com dues branques d'un mateix art quan se'n fa un ús exclusiu. A la pràctica, aquesta concepció deuria de beneficiar la crítica de l'art donat que qualsevol obra pictogràfica amb intenció narrativa, la considere el seu autor còmic o no, és susceptible de ser analitzada des de la perspectiva de l'art seqüencial; situació enriquidora en tot cas.
De tota manera, queda lliure l'interrogant sobre què significa intenció narrativa. Però, aquesta és una qüestió de sentit comú i percepció subjectiva que no exigeix una resposta ferma. En qualsevol cas únicament podria dificultar l'anàlisi d'obres concretes i mai de tot un conjunt o medi artístic entès com a camp d'estudi.
Marc Pastor i Sanz.
Novetats d'aquest segell pel Saló del Còmic de Barcelona:
- THE AUTHORITY (Warren Ellis y Bryan Hitch)
- EX MACHINA (Brian K. Vaugham y Tony Harris)
Norma Editorial informa:
[espanyol / español / spanish]
WILDSTORM LLEGA A NORMA EDITORIAL
A partir de junio, Norma Editorial es la nueva editorial encargada de publicar los libros de la línea WildStorm en España. Los títulos que forman el catálogo WildStorm Productions han sido conocidos siempre por su gran calidad artística, así como por una buena acogida por parte de la crítica, e incluyen obras de superestrellas como Jim Lee, Travis Charest, Bryan Hitch, John Cassaday y Frank Quitely, así como de guionistas como Alan Moore, Warren Ellis, Mark Waid y Ed Brubaker.
El Saló del Còmic de Barcelona, del 8 al 12 de junio, será el marco en el que debutará esta nueva línea de cómics , con los dos primeros títulos: un volumen recopilatorio en cartoné de la etapa de Warren Ellis y Bryan Hitch en The Authority, y el primer volumen de la serie Ex Machina, de Brian K. Vaughan y Tony Harris, ganadora de los premios Eisner a Mejor Guionista y Mejor Serie Nueva en 2005.
NOVEDADES SALÓ DEL CÒMIC DE BARCELONA 2006
THE AUTHORITY
Warren Ellis y Bryan Hitch
Formato: Cartoné
17 x 26 cm.
296 págs. Color
PVP: 26.00 EX MACHINA
Brian K. Vaugham y Tony Harris
Formato: Cartoné
17 x 26 cm.
136 págs. Color
PVP: 12.00
Ponent Món informa:
AWABI / Kan Takahama / 144 pàgines / 15 x 21 cm amb solapes / ISBN: 84-96427-27-7 / Preu: 14,00 / Data d'edició: 9 de Juny de 2006
L'amor té moltes formes. De vegades és dolça, però generalment fa mal. De vegades, molt senzill, però el normal és que sigui complicat. De vegades, cec, però sempre inevitable. Kan Takahama ens les mostra a través de diferents històries: la misteriosa aparició d'una jove desmaiada a la porta d'un asil fa que surti a la llum la vida amorosa dels que allí es troben; un home casat preocupat pel seu amant, que acaba de sobreviure a un intent de suïcidi... Tal vegada no es pugui comprendre l'amor, però Takahama s'hi acosta molt.
Baixeu l'arxiu PDF amb tota la informació ací.
Llistat complet de novetats:
BIBLIOTECA GRANDES DEL CÓMIC
Biblioteca Grandes del Cómic: Príncipe Valiente 10 y 11
Harold R. Foster
96 pág.
8,95
Biblioteca Grandes del Cómic: Terry y los piratas 12
Milton Caniff
192 pág.
9,95
Flash Gordon, de Alex Raymond 1 (de 2)
Alex Raymond
304 pág.
30,00
Biblioteca Grandes del Cómic: Snoopy y Carlitos 3
Charles Schulz
352 pág.
16,95
COLECCIÓN BD
María Dolares
Enrique S. Abuli / Félix Vega
48 pág.
11,95
Kickback 2 (de 2): El vientre de la ballena
David Lloyd
48 pág.
7,95
Coleccionable Lucky Luke 21 y 22
René Goscinny / Morris
48 pág.
7,95
Iznogud 15 y 16
René Goscinny / Morris
48 pág.
7,95
DC COMICS
Clásicos DC: Nuevos Titanes 7
Marv Wolfman / George Perez
112 pág.
7,50
Clásicos DC: JLA/JLE 5
Varios autores
192 pág.
9,95
Gotham Central 1
Ed Brubaker Greg Rucka / Greg Scott
80 pág.
6,50
Catwoman: Si vas a Roma
Jeph Loeb / Tim Sale
160 pág.
11,95
Lex Luthor: Hombre de acero
Brian Azzarello / Lee Bermejo
144 pág.
9,95
Superman: Aventuras 1: ¡Arriba, arriba y fuera!
Mark Millar / Terry Austin
112 pág.
5,50
Superman/Batman 6
Jeph Loeb / Jim Lee
24 pág.
2,50
Clásicos DC: El cuarto mundo de Jack Kirby 9
Jack Kirby
144 pág.
4,95
Clásicos DC: Kamandi 1 (de 5)
Jack Kirby
176 pág.
5,50
Clásicos DC: Orion 1 (de 5)
Walter Simonson
112 pág.
7,50
Clásicos DC: The Question
Dennis O´Neil / Denys Cowan
112 pág.
7,50
Hellblazer 8 (Serie regular)
Jamie Delano / John Ridgway
48 pág.
3,50
Doom Patrol 9
Grant Morrison / Richard Case
48 pág.
3,50
Shade: El hombre cambiante 6
Peter Milligan / Chris Bachalo Brendan McCarthy
96 pág.
8,95
La casa de los secretos: Fachada
Steven T. Seagle / Teddy Kristiansen
96 pág.
8,95
Es un pájaro...
Steven T. Seagle / Teddy Kristiansen
128 pág.
9,95
El derrotista
Harvey Pekar / Dean Haspiel
112 pág.
10,95
Los libros de la magia 1
John Ney Rieber / Peter Gross Gary Amaro
64 pág.
3,50
Predicador 1 (Serie regular)
Garth Ennis / Steve Dillon
64 pág.
3,50
100 Balas 1 (Serie regular)
Brian Azzarello / Eduardo Risso
48 pág.
3,50
Girls: Concepción
Joshua Luna
144 pág.
11,95
Batman 1 (Serie regular)
Varios autores
96 pág.
5,95
Superman 1 (Serie regular)
Varios autores
144 pág.
4,95
Smallville 1 (Serie regular)
32 pág.
3,00
El Show de Cowboy Wally
Kyle Baker
128 pág.
12,95
Los libros de la magia
Neil Gaiman / John Bolton Scott Hampton
192 pág.
12,95
Solo 1
Tim Sale
48 pág.
3,95
Mad: Locos por la mafia
Varios autores
96 pág.
8,95
The Sandman 1 (Serie regular)
Neil Gaiman / Sam Kieth
64 pág.
3,50
FANTASÍA HEROICA
Conan: La leyenda 11 y 12
Kurt Busiek / Cary Nord Thomas Yeates
24 pág.
2,00
La espada salvaje de Conan (Tomos rojos) 35
192 pág.
6,95
La espada salvaje de Conan 25 y 26 (Edición coleccionistas)
Michael Fleisher / John Buscema
64 pág.
2,75
Conan y Belit 1 y 2
Roy Thomas / John Buscema
272 pág.
12,00
MANGA
One Piece 35 (Edición en tomo)
Eiichiro Oda
192 pág.
6,95
El árbol que da sombra 7 y 8 (de 8)
Osamu Tezuka
320 pág.
11,95
Detective Conan Vol. 2 52
Gosho Aoyama
192 pág.
6,95
Asa, el ejecutor 8 (de 10)
Kazuo Koike / Goseki Kojima
304 pág.
9,95
20th Century Boys 18
Naoki Urasawa
208 pág.
7,95
La casa del agua (Col. Un manga, un romance 11)
Miho Obana
176 pág.
7,95
Nana 1
Ai Yazawa
176 pág.
6,95
La flor del sueño eterno 1 (de 2)
Yuana Kazumi
176 pág.
7,50
Yaiba 1 (de 12)
Gosho Aoyama
368 pág.
9,95
El patito feo 1 (de 6)
Ai Morinaga
176 pág.
7,50
Nekomajin: El gato mágico
Akira Toriyama
192 pág.
7,95
Dragon Ball: Ultimate Edition 9 a 11
Akira Toriyama
232 pág.
7,95
Bola de drac: Edició definitiva 9 a 11
Akira Toriyama
232 pág.
7,95
WORLD COMICS
Wildcats: Versión 3.0 8 (de 12)
Joe Casey / Dustin Nguyen
48 pág.
3,95
Strangehaven 3: Conspiraciones
Gary Spencer Millidge / Gary Spencer Millidge
176 pág.
8,95
[extret de tiratrufas (cc)]
Thomas Ott
La Cúpula, 108 pag, B/N, 11'95
Tensió, desassossec, esglaiament; aquestes són algunes de les sensacions que Hellville desperta immediatament en el lector, o atès que es tracta de còmic mut, més apropiat seria per ventura dir en l'observador. No és estrany si tenim en compte que els sentiments que predominen als seus personatges són igualment foscs. Hellville està plena de seqüències de violència, fantasies de tall surrealista, fenòmens dotats d'un aire gairebé religiós. Desenvolupaments amb una lògica interna inapel·lable que freqüentment conduïxen a la ironia, mai a la moralitat. Una ironia de la qual es destil·len idees tan negres com cadascuna de les pàgines del genial autor suís.
Allò que vaig comentar quan es va editar Cinema Panopticum segueix essent vàlid per aquest Hellville. Thomas Ott segueix posseint una doble vessant de lectura. D'una banda, la de les històries d'humor negre i ironia contades amb una economia narrativa i una intel·ligència notable. D'altra, la faceta d'il·lustrador de gran capacitat expressiva. Sembla com si l'autor hagués agafat la tradició dels Tales from the Crypt per donar-li una certa serietat cruel que es reflecteix així mateix en la pròpia realització. La seva famosa tècnica de ratllat blanc sobre fons negre és, des d'aquest punt de vista, una ètica que respon a una estètica. De tota manera, no és la meva intenció sacralitzar aquest còmic que en el fons és un entreteniment que es gaudeix d'allò més. Pots deturar-te a observar-lo amb deteniment o deixar-te portar per la seva part lúdica, però de ben segur que passaràs una bona estona llegint-lo.
Per cert, aquesta edició no es pot comparar amb aquella excepcional de Cinema Panopticum però, tot i així val a dir que està molt bé i s'ha de felicitar La Cúpula per l'esforç. Tant de bo puguen normalitzar totes les seves publicacions amb aquest estàndard de qualitat material i presentació.
Del 16 de Maig al 16 de Juny, la Filmoteca Valenciana acollirà el cicle de projeccions L'Espai, l'última frontera. S'hi podran veure títols tan emblemàtics com Solaris, Frobidden Planet o 2001, entre moltes altres.
Ara també podeu accedir a Comic Fill-in amb el domini propi de la llengua i cultura catalana. Bé, en realitat és un subdomini però com que és gratuït no pot demanar-se més. Concretament és comicfillin.ppcc.cat
Per cert, si voleu el vostre ja sabeu què heu de fer...
Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido faran una presentació de "Como se hizo Blacksad" a la FNAC, i una sessió de signatures a Norma Comics.
[espanyol / español / spanish]
Aritmética ilustrada
Juan Berrio
[+informació en pdf]
Shenzhen
Guy Delisle
[+informació en pdf]
Más malas ventas
Alex Robinson
[+informació en pdf]
Yôji Fukuyama
La Cúpula, 295 pag, b/n, 10'95
Corren dies difícils per Taihei, un director d'orquestra amb futur. Kanoko, la germana de la seva núvia Natsuko, és víctima d'una sobtada erupció de borrissol per tot el cos, una malaltia que afecta a les dones de la seva família, i escapa al bosc transformada en lloba. Quan Taihei i Natsuko surten en la seva recerca, troben el cadàver d'un desconegut. La policia declara a la lloba responsable. Dóna així començament una persecució frenètica on el mite de l'home llop i el folklore japonès es fonen en un manga inquietant i insòlit.
Certament si mirem objectivament aquest manga haurem de concloure que està bé i prou. És un manga més que correcte, ben plantejant i executat, correctament explicat i digne hereu de la tradició de la narració gràfica japonesa. Però, el que més m'estranya és haver llegit vora tres-centes pàgines d'una sola tirada i sense acusar ni un fil esgotament. I és per això que pense que alguna cosa deu tenir, tot i que no sé ben bé el què. La història està bé, però no és certament allò que se'n diu original. El dibuix també és més que correcte i fins i tot inclou els típics moments d'exaltació de l'atmosfera, però tampoc en aquest cas hi ha res de nou.
Ben mirat, el que més m'ha agradat ha estat retrobar la sensació que vaig tenir en llegir l'Akira de Katsuhiro Otomo (per posar un exemple). I aquesta és la de llençar-se per un tobogan frenètic on a cada gir pots sentir la por de sortir-ne disparat. Si sou lectors de manga sabreu de què parle. Per això mateix, potser no qualificaria aquest còmic dins el gènere de terror sinó més bé d'aventures. En qualsevol cas, és un bon manga amb el que passar una estona i prou. De bona factura i recomanable, però fàcilment oblidable.
Atenció a aquesta interessant entrevista amb Juanmi Morey i Pep Bernales, artífexs de la proposició no de llei votada al congrés el passat 4 d'abril per demanar al govern central la creació d'un "Premi Nacional de Còmic". Publicada al bloc de Llunari.
Bill Willingham
Mark Buckingham. Lan Medina, Bryan Talbot, Linda Medley
Fables USA #11 al 18
Planeta DeAgostini, 192 pag, color, 12'95
Fabulós descobriment el que he fet llegint aquest quart lliurament dels volums de Fábulas. Aquesta sèrie del segell Vèrtigo de DC ha estat comparada en nombroses ocasions amb el Sandman de Gaiman. I raons no en falten. L'esperit adult, fantàstic, alhora brut i màgic que envoltava aquella mítica obra està del tot present ací. Fins i tot, m'atreviria a dir que més assequible i amb certes millores com per exemple l'absència dels típics totxos de text i una major atenció quant a la narració gràfica i la coherència visual. Altre referent podria ser Promethea d'Alan Moore, però mantenint el profund sentit d'entreteniment dels seus inicis.
De tota manera, la peça clau de tot plegat és, com no podia ser de cap altra forma, el guió. Bill Willingham aconsegueix extreure d'una premissa bastant dubtosa (l'exili a la realitat de les rondalles populars) un món d'allò més interessant i complex. Això ho fa, entre altres, mitjançant la vella tècnica de mantenir un fil principal de la història i anar afegint-hi noves trames. Així, amb grans dosis d'ofici i ingeni, defugint sempre l'obvietat, es van desenvolupant les històries d'uns personatges que no per coneguts deixen d'amagar múltiples sorpreses. Altre dels principals encerts és el to tragicòmic de la sèrie, el qual combinat amb la vivacitat dels diàlegs permeten una lectura d'allò més àgil.
En definitiva, un còmic d'entreteniment d'allò més recomanable, amb moments certament brillants quant a la realització. Un servidor de vostès tractarà de fer-se sense dubte amb els primers volums per llegir la història completa. Bon profit.
El pròxim mes de maig, del 4 al 26, l'Aula de Cultura La Llotgeta de la CAM acull la I Mostra Internacional d'Humor Gràfic, organitzada per la Unió de Periodistes i FECO-Espanya amb la col·laboració de la CAM. En ella es podran contemplar 144 vinyetes, seleccionades d'un total de 377 obres enviades per 170 dibuixants de 41 països distints. El dibuix que apareix junt a estes línies és de Forges.
Lobjectiu de la mostra és destacar el paper fonamental de lhumor gràfic en la defensa de la llibertat dexpressió, dret garantit a larticle 20 de la Constitució espanyola i a la Declaració Universal dels Drets Humans.
La presidenta de la Unió de Periodistes, Amparo Bou, considera que esta I Mostra Internacional dHumor Gràfic és més oportuna que mai, i confiem que servisca per a reflexionar no només sobre esta categoria artística, sino també sobre els límits de la llibertat dexpressió i els entrebancs que a voltes troba.
Lhumor gràfic és un gènere periodístic de denúncia i de compromís cívic, que pretén contribuir a la reflexió i a lacció, despertant amb un somriure el rebuig de la intolerància, els abusos de poder i la injustícia social. El dibuixant i president de FECO-Espanya, Juli Sanchis, assenyala que lhumor és subversió i trangressió i els seus límits no han de ser altres que la responsabilitat i la llei, basada en la Declaració Universal dels Drets Humans.
La Unió de Periodistes Valencians i FECO-Espanya remeteren, el passat mes de novembre, les bases de la mostra als socis de les organitzacions de dibuixants gràfics de tot el món, federades en FECO. Finalitzat el termini, shan presentat un total de 377 obres pertanyents a 170 autors de 41 països.
Així, el jurat de la Mostra dHumor es va reunir els dies 13 i 14 de març i va seleccionar un total de 144 dibuixos que sexposaran a la mostra i seditaran en un catàleg. Els membres daquest jurat han estat el dibuixant i president de FECO-Espanya, Juli Sanchis (Harca); Ángela Valero, Vicent Botella, Salvador Piles y Pau Córdoba en representació de la CAM; i Carla Aliño, José Ricardo Seguí i Francesc Martínez per la UPV.
La Mostra dHumor Gràfic està emmarcada dins els actes dels Premis Llibertat dExpressió de 2006, que organitza cada any la UPV. A partir del 26 de maig de 2006, lexposició dhumor gràfic viatjarà itinerant per algunes ciutats valencianes integrades en la xarxa de sales de la CAM. Finalitzada la mostra itinerant es tornaran els dibuixos als autors.
[Font]
Llegiu la nota de premsa i el programa:
[espanyol / español / spanish]
ARRANCAN LAS II JORNADAS DE CÓMIC DE CASTELLÓN comiCS_06
El programa del primer día se dedica al cómic japonés y a los autores extranjeros en el mercado nacional
La Asociación Freaks In Black y el colectivo Fanzone, con el apoyo y patrocinio de la Universitat Jaume I de Castelló y la colaboración del Aula de Cinema, así como de Caja Rural Castellón, organizan comiCS_06, II Jornadas sobre Cómic de Castellón. El evento, que tendrá lugar durante los días 4 y 5 en la ESCT de la UJI y el 6 de mayo Centro Social San Isidro de Caja Rural (C/ En medio 49) tiene como fin difundir la afición por el mundo de la viñeta y dar a conocer el hecho historietístico como alternativa de ocio y medio de expresión creativo.
Entre los actos se cuentan mesas redondas sobre distintos temas de interés general en torno al mundo de la historieta y charlas a cargo de reconocidas personalidades en la materia, tanto de ámbito nacional como internacional, así como encuentros y ruedas de firmas con los autores invitados. También se organizará una zona de encuentro, con la participación de diversas editoriales, autores noveles y publicaciones independientes, que estará activa a lo largo de todas las jornadas, así como un taller de iniciación a la creación de historietas, a cargo de Otracosa Cómics, y una exposición sobre la historieta en el entorno más próximo de la provincia.
Todos los actos serán de entrada libre y con carácter gratuito, dirigiéndose tanto al público general de la Comunidad Valenciana que pueda sentir curiosidad hacia el cómic como al aficionado a los tebeos.
Tanto los organizadores de este acto como sus patrocinadores apuestan otro año por el éxito de esta convocatoria tras la gran participación de toda la ciudad durante la convocatoria pasada en la que participaron alrededor de 600 personas.
comiCS_06 que completa su programa con ciclos de cine, un taller sobre cómic y una exposición de Jóvenes Autores de Castellón, que se celebran paralelamente a las jornadas.
PROGRAMA DE ACTIVIDADES
_jueves04
(UJI, Facultad de Tecnología y Ciencias Experimentales)
12:00- Presentación de Japonés para gente manga, con David Ramírez y María Ferrer.
12:30- Mesa redonda: Mundo otaku: ¿nouvelle manga o Naruto?, con David Ramírez, María Ferrer, Ken Niimura y Carla Berrocal.
14:30- Muestra gastronómica japonesa por parte de la Asociación Senpai.
17:00- Mesa redonda: ¡Crossover de culturas! Presencias internacionales en el cómic nacional, con Darío Adanti, Ken Niimura y Sergio Meliá.
19:00- Sesión de firmas: Darío Adanti, Carla Berrocal, María Ferrer, Ken Niimura, David Ramírez
_viernes05
(UJI, Facultad de Tecnología y Ciencias Experimentales)
12:00- Proyección del cortometraje Otro corto con niños, Darío Avanti (director) y Mónica Losantos (productora y directora de arte).
12:30- Mesa redonda: El nuevo humor: Más allá del perro Mistetas... y vuelta", con Darío Avanti, David Ramírez, Evandro Rupert y Rubén Fernández.
14:30- Muestra gastronómica japonesa por parte de la Asociación Senpai.
16:30- Presentación de Like a Monkey y MiniMonsters 2: El Perfeccionator, con Rubén Fernández y David Ramírez.
17:00- Mesa redonda: En torno al terror en la historieta, con Sergio Bleda, Jordi Bayarri, Joseba Basalo y Álvaro Pons.
19:00- Sesión de firmas: Darío Adanti, Jordi Bayarri, Sergio Bleda, Álvarez Rabo
_sábado06
(Centro Social San Isidro de Caja Rural, c/ Enmadio 49, Castelló)
11:00- Mesa redonda: Los tebeos malos también merecen ser leídos. Méritos y virtudes de la historieta de pésima calidad, con Darío Adanti, Joseph Calduch (Adlo!), Álvaro Pons y Álvaro Zarzuela.
13:00- Sesión de firmas: Darío Adanti, Ramón F. Bachs, Álvarez Rabo
16:00- Ponencia de Álvarez Rabo: "La indiosincrasia de la mujer frente al desarraigo cultural y social del estereotipo femenino en los finales del siglo pasado vista desde la perspectiva de la filosofía de la desconstrucción pero sin dejar de lado la dualidad entre masculinidad y feminidad ni las razones y derechos femeninos como interpolación a las facultades estatales de decisión"
18:00- Mesa redonda: El Capitán Freak contra la amenaza del Dr. Zara. ¿Puede un friki ser cool?, con la participación de todos los autores presentes.
20:00- Clausura.
+info: www.comic-cs.com
Baixeu el programa d'"Encuentros en la orilla" en PDF aquí.
Novetats d'Editorial Saure:
[espanyol / español / spanish]
QUÉ TONTO ERES PIRATA
Lopetegui
Lo que no entiendo, Pirata, es cómo pueden suspenderte en matemáticas, con
lo adelantado que estás en el tema y lo bien que dominas el SISTEMA BINARIO
porque...¡sólo sacas CEROS Y UNOS!
ISBN: 84-95225-59-X Precio: 15
UN BUS EN ALABAMA
García, Saure
III premio Fernando Buesa
Un hombre sólo puede ganar la libertad cuando sabe concedérsela a los otros
hombres.
ISBN: 84-95225-01-8 Precio: 13