May 26, 2005

PROFESOR BELL #2: LOS MUÑECOS DE JERUSALÉN

profesorbell2.jpgJoann Sfar
Sins Entido, 48p, color, 13'00€

Ací tenim el segon lliurament d'aquesta fantàstica obra fantàstica a càrrec d'un Joann Sfar en pla “autor total”, es a dir, que s'encarrega tant del guió com del dibuix. Al bon home aquest supose que el coneixereu per altres sèries com “La Mazmorra” o “El Gato del Rabino” així que pense que no cal presentar-lo massa, no?

Bé, aquest segon lliurament he de dir que m'ha agradat més que el primer. En principi aquesta sèrie semblava el típic homenatge a la literatura fantàstica i de terror gòtic victorià, amb un trassumpte de Sherlock Holmes com a protagonista. Ara en canvi sembla que Sfar s'ha soltat d'aquests tòpics per endinsar-se en una aventura més original i amb un major grau d'aquell subtil humor blanc que ha fet triomfar “La Mazmorra”. El cas és que li ha eixit un bon guió, amb personatges carismàtics (com el mateix “Sheitan”) i diàlegs memorables.

El dibuix, sempre dins el seu estil, també m'ha semblat millor que el del primer lliurament, i per cert que segueix donant lliçons de com gastar el color per afavorir l'ambientació. I el mateix diria de la narració gràfica, elegant, efectiva i impecable, amb unes transicions entre escenes per destriar.

I ara la pregunta que tothom es farà en veure aquest àlbum a la llibreria: Com és que “Los buscadores de tesoros” (David B.), d'iguals característiques i editat també per Sins Entido té el mateix preu que “Profesor Bell” si el primer té tapa dura i el segon no? En fin, tret d'aquesta petita discriminació “sense sentit” pense que aquest segon lliurament és d'allò més recomanable.

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 9:47 PM | Comentarios (0)

May 25, 2005

Demostració empírica de la decadència del super-heroisme

dcvsmar1.jpgIntro.-
Amb això d'empírica vull dir que es basa en l'experiència, no que sigui científica i molt menys certa, que per alguna cosa això és una palla mental. Bé, el cas és que corrien els anys noranta quan un servidor va venir al món dels còmics, o millor dit, quan es va convertir en un friki tal com Déu mana i va començar a realitzar els ritus propis del culte en aquells temples sagrats anomenats “llibreries especialitzades”, passada, és clar, l'època mortadelòfila. El meu objectiu és fer memòria de les successives polèmiques amb constitució de bàndols que s'han donat des de llavors i, per tant, que jo recorde. Cal deixar clar, abans de res, que aquestes polèmiques no són sinó una extrapolació de les ja clàssiques “Qui és més fort, Hulk o la Cosa?” que per estèrils, encara que divertides, es poden allargar ad eternum et ad absurdum (o siga, molt). En altres paraules, sembla que sempre són els seguidors dels super-herois els més interessats en elles.

Fase 1.- Marvel versus DC
Bé, com deia, en aquells anys noranta s'acabava de produir l'hecatombe del “comix” que es clouria amb un veritable genocidi a nivell hispànic. La famosa crisi del còmic només va permetre sobreviure els forts, és a dir, els super-heroics. Malgrat tot, l'ominosa llavor gafapastosa restava plantada, esperant temps millors. En aquella situació la discussió més acalorada era la queda enfrontava Marvel amb DC. Més tard sorgirien les anomenades curiosament “independents”, com Image, les quals no feien sinó tirar més llenya al foc, i potser obrir una porta del darrere cap a l'heretgia per la qual més tard sortirien molts desertors.

Bulma shocked by Goku.jpgFase 2.- Super-herois versus Manga
El super-heroisme s'agrupa en aquesta fase per a defensar-se d'un enemic comú, el tsunami sense precedents del manga ha arribat i (oh, perill!) s'està quedant amb la font principal de públic dels super-herois, els adolescents. I fins i tot hi ha certes inconfessables desercions entre la vella guàrdia super-heroica. Els nous otakus són atacats per terra mar i aire però aconsegueixen fer oïdes sordes i muntar-se el seu propi casal. Per sort o per desgràcia un agent extern, les edicions pèssimes fetes amb una mentalitat super-heroica, arrossegarà els otakus a una forta crisi que gairebé els extermina, però de nou una altra llavor del mal restava plantada.

joemattwalkin.jpgFase 3.- Super-herois versus Gafapastosos
Estava escrit i havia d'ocórrer, el manga va acabar per ressorgir de les seves cendres per crear la major infrastructura friki mai somiada: centenars de títols, edicions de qualitat, revistes pròpies, salons propis, merchandising per parar un tren, anime, jpop, cosplay... acceptem-ho, els otakus són un rival massa fort. Tant que sembla ignorar l'existència d'aquell vell debat sobre si el manga (així, en tota la seva extensió) és millor que els còmics de super-herois. Cal buscar un rival a l'altura, és a dir, més petit.
Precisament en aquest període, en el qual ens trobem ara, el còmic per adults està vivint la seva petita i particular primavera. Petites editorials s'han posat a treballar i han obrat el miracle, la Novel·la Gràfica amb majúscules torna pels seus furs i les llibreries especialitzades li fan lloc. El públic adult, amagat dins el búnquer del còmic europeu (que s'ha demostrat a prova de bomba), comença a sortir per reclamar el que havia estat seu: “els còmics de super-herois amb una òptica adulta estan bé, però ara volem allò nostre”, semblen dir.
L'alta comandància super-heroica localitza en aquest últim grup el seu pitjor enemic, i els dóna un curiós nom que farà fortuna: gafapastosos. Els així anomenats van ser en la seva majoria membres de la facció super-heroica i van caure en desgràcia contraient la malaltia coneguda amb el nom d'"omnivoracitat", que és com dir que no són ni d'esquerres ni de dretes (és a dir que menteixen, almenys als ulls dels seus antics camarades). Potser per la seva mala consciència o potser pel record del que van ser, els gafapastosos tendeixen a caure al parany quan els super-heroics plantegen l'estèril debat. Potser és que senten la necessitat de justificar-se per algun crim, però en qualsevol cas els gafapastosos són presa fàcil. Sense anar més lluny, el blog d'un d'aquests omnívors (La Cárcel de Papel), s'ha convertit en un important camp de batalla.

b05.jpgFase 4.- Marvel versus DC?
Bé, desconeixem com acabarà la polèmica amb els gafapastosos. Potser s'aconseguisca frenar per un temps la sagnia de vells membres que es passen a l'enemic, però em sembla que quan els “gafapastosos” maduren, irremeiablement això acabarà en taules i en “un que vos donen pel sac, ens muntem el nostre propi casal” (segur que els interessa més una discussió del tipus Trondheim versus Ware). El que queda clar, en qualsevol cas, és que el super-heroisme cada vegada és més incapaç de presentar-se com a hegemònic dins el món dels còmics i li resulta més complicat cridar l'atenció fora de les seves fronteres. Ara mateix, amb l'arribada de Panini, corre el perill de tancar-se en si mateix i en les seves pròpies lluites intestines i discussions bizantines reeditades “Marvel versus DC”, oblidant-se que ahí fora hi ha un univers friki en expansió. Francament, observant aquesta trajectòria pel que fa a debats frikis, no puc més que veure signes de decadència al bàndol super-heroic. Potser m'equivoque, potser no, el temps ho dirà. En qualsevol cas, el millor serà que troben parella tots d'una vegada per totes.

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 1:15 AM | Comentarios (3)

May 23, 2005

Dossier LUCKY LUKE (coleccionable)

Lucky Luke
de Goscinny y Morris
(coleccionable de 25 entregas)

Los autores, la obra, recortes de prensa.

Lucky Luke
de Goscinny y Morris

Los autores: Goscinny y Morris

René Goscinny (París, Francia, 1926-1977) vivió sus primeros años de vida a caballo entre Francia, Argentina y EE UU. Precisamente, fue en este último país donde conoció a dos dibujantes belgas instalados allí: Jijé y Morris. En 1951 Goscinny desembarca en Bruselas e inicia su carrera profesional como guionista, creando junto a Albert Uderzo series como Jehan Pistolet y Luc Junior. Al año siguiente, empieza a colaborar en el semanario Spirou, escribiendo diversas series, entre las que se cuenta a partir de 1955 Lucky Luke, creada por Morris en 1947. Tras ser despedido de Spirou por montar un sindicato de autores y pasar por la agencia Édipresse-Edifrance, Goscinny empieza a colaborar en 1956 en el semanario Tintin donde crea, entre otras, la serie Oumpah-Pah, dibujada por Uderzo.
En 1959, Édipresse-Edifrance y Radio Luxemburgo se unen para crear la revista Pilote, un título histórico de la historieta moderna, donde Goscinny crea la popular Astérix, también dibujada por Uderzo. A principios de los años sesenta, y tras la compra de Pilote por parte de la editorial Dargaud, Goscinny asume el cargo de redactor en jefe de la revista, abriendo sus páginas a jóvenes autores que marcarán época, como Druillet, Bretécher, Pierre Christin o Jean-Claude Mézières. Para Pilote escribirá series como Les Dingodossiers, con Gotlib, e Iznogoud, con Tabary.
Tras problemas muy serios con sus jóvenes colaboradores, Goscinny abandona su cargo en Pilote en 1974. Entre 1959 y 1965 Goscinny creó y escribió varios libros de la serie Le petit Nicolas, ilustrados por Sempé.

Morris (Maurice de Bevere, Courtrai, Bélgica, 1923-2001) se inició en el terreno del dibujo animado en los estudios belgas CBA. En 1946, tras el cierre de CBA, se une a otros dibujantes como Jijé, Will o Franquin para crear sus propias historietas. Será en el almanaque de 1947 de la revista Spirou donde publicará la primera aventura de Lucky Luke (Arizona 1880), el personaje por el que su nombre será conocido en todo el mundo.
Entre 1949 y 1955, junto a Jijé y Franquin, Morris se instala en EE UU, donde conoce a dibujantes como Jack Davis y Harvey Kurtzman justo en el momento en el que creaban la célebre revista de humor Mad. También será allí donde conocerá a René Goscinny, que se convertirá en el guionista de Lucky Luke hasta la desaparición de este genial humorista. Tras publicar 31 álbumes en Éditions Dupuis, Morris llevará Lucky Luke a la editorial Dargaud en 1968, y en 1974 aparecerá la revista mensual Lucky Luke, que sólo sobrevivirá dos años. Desde ese momento, todas las historias del cow-boy de Morris se publicarán previamente en algunos de los más importantes periódicos y revistas de información general franco-belgas.
A partir de 1977, Morris contacta con diversos guionistas para su serie estrella, como Fauche, Léturgie, Lo Hartog Van Banda y Bob de Groot, y en 1987 inicia otra serie de álbumes, Ran Tan Plan, basados en el personaje nacido en Lucky Luke. Hasta su muerte, Morris dibujó un total de 72 álbumes de Lucky Luke, que en estos últimos años ha ido publicando Lucky Productions, empresa fundada por el propio Morris.

La obra: Lucky Luke

Junto a otros tres o cuatro mitos de la historieta mundial, Lucky Luke es un personaje que no necesita presentación, ya que su popularidad ha trascendido sobradamente el campo de los aficionados a los cómics para llegar a millones de lectores en todo el mundo. El cow-boy que dispara más rápido que su sombra se ha convertido en un icono de la cultura popular, seguramente gracias tanto al estilizado y ágil dibujo de Morris como a los inteligentes y divertidos guiones de René Goscinny.
Lucky Luke es un vaquero errante que, junto a su parlanchín caballo Jolly Jumper, vaga por praderas y montañas del viejo Oeste del siglo XIX, dispuesto a deshacer entuertos y a ponerse siempre del lado de los más débiles. En sus casi sesenta años de historia, las aventuras de Lucky Luke han ido incorporando personajes secundarios que han coprotagonizado varios álbumes junto a Lucky Luke, como el atontado perro Ran-Tan-Plan o los siniestros aunque algo estúpidos hermanos Dalton. El Oeste de Goscinny era un Oeste muy bien ambientado y documentado, a pesar de que las historias de Lucky Luke sean, por encima de todo, una parodia del género.
El éxito de Lucky Luke le ha llevado a ser protagonista de series de televisión de animación y de largometrajes de animación y con actores de carne y hueso, como ha ocurrido recientemente en Francia con el estreno de la película Les Dalton.
El Coleccionable Lucky Luke que ahora presenta Planeta DeAgostini reúne 25 de las mejores aventuras de este personaje, todas ellas escritas por René Goscinny y dibujadas por Morris. La relación y el orden de las salidas es el siguiente:

1 Los primos de los Dalton
2 Rieles en la pradera
3 Lucky Luke contra Joss Jamon
4 El juez
5 La evasión de los Dalton
6 Carrera en Oklahoma
7 Remontando el Mississipi
8 Billy el Niño
9 Sobre la pista de los Dalton
10 Petróleo
11 Los rivales de Painful Gulch
12 Los Dalton en libertad
13 Las colinas negraas
14 Los Dalton van a Canadá
15 La caravana
16 Indulto para los Dalton
17 La ciudad fantasma
18 El 7º de Caballería
19 La escolta
20 Los Dalton van a México
21 Calamity Jane
22 Alambradas en la pradera
23 El pie tierno
24 La diligencia
25 Dalton City

Recortes de prensa:

“El sentido de la narración y de los diálogos, amén de la imaginación y del humor de Goscinny, junto con la ayuda del grafismo rápido y expresivo de Morris, auparon rápidamente Lucky Luke a la categoría de auténtica obra maestra.”
Patrick Gaumer y Claude Moliterni

“Este western paródico funciona maravillosamente bien desde su creación y constituye un caso ejemplar. Es demasiado frecuente observar como ciertas series de éxito se hunden a causa de su baja calidad o del desinterés del público.”
Philippe Bronson

“A pesar de que estaba destinado a un cómic, compuse a Lucky Luke como un personaje de dibujos animados, es decir, “animable”. Como todo autor de cómics caricaturescos, soñaba con una eventual adaptación a la pantalla, consagración que se realizó veinticinco años más tarde”.
Morris

“Lucky Luke ha conquistado un mercado considerable gracias a sus geniales guiones que consiguen hacer reír a los jóvenes y los no tan jóvenes. Quizás es ahí donde reside el mayor secreto de Goscinny; poseer el talento de divertir a los mayores y a los pequeños, sin por ello caer en la vulgaridad de ciertos cómics para adultos.”
Henri Filippini


Nota:

Al dejar abierta Morris antes de morir la posibilidad de que otros autores continuasen su serie, acaba de iniciarse la saga Las aventuras de Lucky Luke con un primer álbum, Lucky Luke en Canadá, escrito por Laurent Gerra y dibujado por Achdé, que también va a ser publicado por Planeta DeAgostini.

-Planeta DeAgostini-

Escrito por Comic Fill-in a las 4:40 PM | Comentarios (0)

May 20, 2005

LA ÉPOCA DE BOTCHAN #2

laepocadebotchan02g.jpgJiro Taniguchi, Natsuo Sekigawa
Ponent Mon, 128p, b/n, 10€

Amb la lectura d'aquesta segona part, que correspon en realitat a la segona part del primer volum original, assistim a la consecució de les subtrames plantejades al primer volum. Aquestes en realitat són la font d'inspiració que emprarà el protagonista per acabar de perfilar i escriure la seva novel·la. I ho són en tant que reflex de la situació històrica i, diguem-ne, emocional del període que exposa aquest còmic. A partir d'aquí veurem què passa però, en tot cas, en llegir aquest segon volum, la sensació global és de major tancament i sentit. De nou em sembla que el major obstacle és la meva ignorància pel que fa a la cultura japonesa en general (no em referisc ara a la cultura popular, clar), però n'anirem posant solució.

[Llegiu la crítica del volum #1]

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 4:35 PM | Comentarios (0)

20th CENTURY BOYS #5

20thcentury05g.jpgNaoki Urasawa
Planeta deAgostini, 208p, B/N, 7'95€

Amb cinc lliuraments llegits d'aquesta sèrie, encara la pilota continua fent-se grossa. Encara continua l'autor oferint-nos passatges d'un mosaic que es va construint a poc a poc i del qual tenim tal sensació de coherència i versemblança que ens fa sentir com el protagonista de la novel·la de Phillip K. Dick, “The man in the high castle”. I el millor és que quan més embolica, més interessant ho fa gràcies a tota mena de recursos emprats magistralment. En fi, seguisc esperant el final amb impaciència. Per cert, genial l'homenatge als clàssics amb boina del manga.

[Llegiu la crítica del volum #1]

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 4:26 PM | Comentarios (0)

Dossier BILLIE HOLLIDAY

CLÁSICOS BD: BILLIE HOLIDAY
Guión: Carlos Sampayo
Dibujo: José Muñoz
Planeta DeAgostini
Número único. 64 páginas. 7,95 €

Los autores, la obra, recortes de prensa.

Los autores: Sampayo y Muñoz

Carlos Sampayo (Buenos Aires, Argentina, 1943) se autoexilió de su país natal en 1972, y en 1974 conoció en España al dibujante también argentino José Muñoz. A partir de ese momento, empezaron a trabajar juntos en series como Historias del bar de Joe, narraciones cortas protagonizadas por personajes solitarios y perdedores reunidos en un bar de Nueva Cork y, sobre todo, en Alack Sinner, una de las mejores series de la historieta contemporánea, protagonizada por un detective norteamericano que, inicialmente, recoge la herencia de la novela negra de los años treinta, pero que con el tiempo se convertirá en un personaje melancólico, atento observador del alma humana y errante vagabundo de un mundo que le supera.
Sampayo, junto a Muñoz, también ha escrito álbumes como Billy Holiday, Juego de luces, Sudor sudaca o Sophie y más recientemente Le livre y Dans les bars. Como guionista de cómics, ha colaborado con otros dibujantes, como Óscar Zárate, Alberto Breccia, Jorge Schiaffino, Solano López (con quien creó la excelente serie policíaca Evaristo) o más recientemente con Igrt, escribiendo la serie Fats Waller. Sampayo también ha ejercido de traductor y ha escrito diversas novelas, como El lado salvaje de la vida, Memorias de un ladrón de discos o En panne Seiche. Como experto en la materia, ha dirigido y colaborado en varias colecciones de fascículos sobre jazz.

José Muñoz (Buenos Aires, Argentina, 1942) está considerado uno de los mejores y más personales dibujantes de cómics del momento, una auténtica referencia para muchos historietistas de diversas edades y países. Tras estudiar en la Escuela Panamericana de Arte de Buenos Aires con maestros como Hugo Pratt y Alberto Breccia, empezó muy joven como ayudante del propio Pratt y de Francisco Solano López. Todavía en Argentina, pero va firmando con su nombre, dibujará varias series y colaborará en revistas de su país como Hora Cero, Frontera Extra o Misterix. Paralelamente, trabajará para la agencia de dibujantes Almagamated Press, dibujando muchas páginas para el mercado inglés durante los años sesenta.
En 1974, exiliado también de su país, conoce a Carlos Sampayo y juntos inician una larga carrera profesional que incluye obras tan importantes como Historias del bar de Joe, Alack Sinner, Billy Holiday, Juego de luces, Sudor sudaca o Sophie. Muñoz ha colaborado también con otros guinistas, como Daniel Picouly (Retour de flammes) o Jerome Charyn, con quien ha ilustrado álbumes como El colmillo de la serpiente (publicado por Norma Editorial) y Panna Maria. En 1992, y para la colección Relatos del Nuevo Mundo pubicada por Planeta DeAgostini, dibujó el álbum De la tierra del fuego a Alaska. Rumbo Norte, escrito por Andreu Martín. Casi toda su obra con Sampayo ha sido publicado en España por Nueva Frontera y Ediciones La Cúpula en los años setenta y ochenta, y actualmente por Planeta DeAgostini.

La obra: Billie Holiday

Nacida en Baltimore en 1915 y fallecida en Nueva Cork en 1959, Billie Holiday, la cantante de Jazz, es uno de los más carismáticos mitos del jazz en particular y de la cultura popular en general. Muñoz y Sampayo recrean la vida de esta compleja mujer en un relato estructurado a partir de tres puntos de vista muy distintos: el de un periodista que, a los treinta años de la muerte del cantante, está escribiendo un artículo sobre su vida que explota los aspectos más sórdidos de su existencia; el de Alack Sinner, que rememora los dos momentos de su vida en los que se cruzó con la cantante, y el de un complejo de personajes diversos que recuerdan, a su manera, espectos de la trayectoria vital de Billy Holiday.
La habilidad narrativa de Sampayo teje un relato complejo pero muy enriquecedor en este magnífico biopic, mientras que Muñoz sintetiza su grafismo para ofrecer un resultado gráfico que sitúa a este álbum entre los mejores de su dilatada producción.
Sampayo y Muñoz ofrecen un profundo retrato de la cantante, una mujer vital con graves problemas con las drogas y con los hombres, y víctima de un lacerante racismo.

Recortes de prensa:

“Muñoz nos abre ventanas. Su dibujo no se limita a reflejar la trama del relato, también ofrece otros mensajes. Cada viñeta es una ventana al mundo que rodea a esa trama, a la que insufla aire y vida. Es una fórmula ligada a Muñoz, a sus pensamientos, a sus sueños. Los personajes se retuercen en un trazo expresivo. Hay imágenes en las que, por ejemplo, su trazo tiembla, y es porque el corazón de su protagonista tiempla de miedo”.
Lorenzo Mattoti

“Cada una de sus viñetas me sigue pareciendo como un ejercicio de virtuosidad gráfica, un mecanismo en el que profundizar. Cada historia dibujada por él es una lección de historieta”.
Miguelanxo Prado

“Billie es un trabajo histórico, un invento a partir de una biografía. Son sensaciones a partir de unos determinados datos biográficos donde incluimos cosas nuestras, por ejemplo inventamos que el policía que le cuidaba era Alack Sinner, nada menos”.
Carlos Sampayo

“Mediante sus relatos sin concesiones, Muñoz y Sampayo hanabierto el camino para una historieta adulta y conscientemente política”..
Jacques de Pierpont, Les cahiers de la bande dessinée

-Planeta DeAgostini-

Escrito por Comic Fill-in a las 1:11 AM | Comentarios (0)

Dossier SAHRAZAD

CLÁSICOS BD: SAHRAZAD
Guión y dibujo: Sergio Toppi
Planeta DeAgostini
Número único
64 páginas. 17 €

El autor, la obra, recortes de prensa.

Sergio Toppi (Milán, Italia, 1932) inició su trayectoria artística como ilustrador en L’enciclopedia dei ragazzi y como dibujante de animación en películas publicitarias. No sería hasta 1966, con una biografía sobre el héroe piamontés Pietro Micca, que se iniciaría en la historieta, concretamente en la revista Corriere dei Piccoli, para la que dibujaría series como Fimetto veritá e I grande nel giallo. Poco después, y con guiones de Milo Milani, ilustraría la serie Grande aventure di pace e di guerra para otra publicación infantil y juvenil, Corrieri dei Ragazzi.
Poseedor ya de su peculiar y muy personal estilo gráfico, Toppi realizará a partir de 1976 tres títulos para la colección Un hombre, una aventura, de editorial Cepim (L’uomo del Nilo, ¡Viva México! Y Guerra en los pantanos). Paralelamente, iniciará iuna larga colaboración con revistas de cómics para adultos como Linus, Alter o Sgt. Kira, dibujando muchas historietas cortas y diversas series, así como en la publicación II Giornalino, para la que ilustrará diversas series de muy diversas temáticas hasta 1997.
También en los años setenta se convertirá en uno de los colaboradores habituales de las colecciones de Larousse L’histoire de France en BD y La dècouverte du monde en BD.
Durante los años ochenta, y como autor completo, colaborará en revistas como L’Eternauta, Comic Art, Orient Express y Corto Maltese, realizando series como Blues, II Dossier Kokombo o Cavaliere di Ventura. Toppi también ha dibujado varias series de la popular editorial italiana Sergio Bonelli, como Ken Parker Magazine, Nick Raider, Julia o Martín Mystère. En 1992 recibió el prestigioso premio Yellow Kid al mejor dibujante del año en la decimonovena edición del Salón Internacional del Cómic de Lucca (Italia).
Una pequeña parte de su obra fue publicada en España durante los años setenta y primeros de los ochenta por la editorial Nueva Frontera, tanto en formato de álbum como en sus revistas Tótem, Boomerang y Blue Jeans. En 1992, Toppi ilustró dos volúmenes de la colección Relatos del Nuevo Mundo, publicada por Planeta DeAgostini.

La obra: Sahrazad

En 1976, integrado ya como colaborador fijo de la revista Linus, Toppi recibió el encargo de adaptar al cómic varios cuentos de Las mil y una noches.Poseedor ya de su peculiar estilo que mezcla armoniosamente las estéticas de la ilustración y de la historieta, y con entera libertad para desarrollar la obra a su gusto, Toppi continuó experimentado con el lenguaje y el montaje, aportando un diseño de página muy personal que integra con habilidad texto y dibujo.
Sus dibujos, narrativos y figurativos, ofrecen un collage gráfico cuyas lustraciones poseen una fuerte carga simbólica y referencial. Con un grafismo recargado, lleno de tramas manuales que sugieren matices físicos y anímicos tanto de personajes como de ambientes, Toppi recrea los cuentos de una Sharazd que, a través de sus narraciones morales, lucha por sobrevivir una noche más.
Realizada en uno de los momentos más importantes en cuanto a la renovación estética y de contenidos de la historieta se refiere, Toppi aportó en esta obra diversas soluciones gráficas y narrativas cuyo conjunto plasma la esencia de este clásico de la literatura oriental; de hecho, el tiempo ha demostrado que su versión de las mil y una noches es uno de los cla´sicos contemporáneos del cómic más importantes de finales del siglo XX.

Recortes de prensa:

“Considerado por muchos como uno de los mejores dibujantes italianos, Sergio Toppi se caracteriza por su grafismo realista, original y estético, que juega con los plumeados y con un sutil equilibrio entre el blanco y el negro”
Dirección del cómic Larousse

“En su obra, la composición de cada uno de los elementos narrativos juega con el inconsciente del lector. Esta maestría impone, al mismo tiempo, rigor y una gran libertad creativa”.
L’indispensable

“Nadie es profeta en su tierra, de acuerdo, pero, una vez publicado también en Linus, con los diálogos traducidos al italiano, Hugo Pratt, vigorosamente continuador en su propio estilo de la lección de Milton Caniff, será el protagonista excéntrico y sugestivo de los siguientes años setenta, imponiendo incluso la picaresca de su propia vida digamos privada y dando un nuevo incremento a los cómics de aventura, honrados en Italia por el trabajo de excepcionales dibujantes como Dino Battaglia y Sergio Toppi."
Oreste del Buono

-Planeta DeAgostini-

Escrito por Comic Fill-in a las 1:04 AM | Comentarios (0)

Dossier SNOOPY y CARLITOS

BIBLIOTECA GRANDES DEL CÓMIC: SNOOPY Y CARLITOS
Guión y dibujo: M. Schulz
Planeta DeAgostini
Número único. 368 páginas. 14,95 €

El autor, la obra, recortes de prensa.

El autor : Charles M. Schultz

Charles M. Schulz (Minneapolis, EE UU, 1922-2000) tuvo su primer contacto con el dibujo al inscribirse en un curso por correspondencia del Art Instruction Incorporated de Minneapolis. Al estallar la II Guerra Mundial, en 1943 es llamado a filas y enviado a Europa, donde participará en la liberación y la ocupación de Alemania.
A su regreso a Ee UU se dedicará a laenseñanza del dibujo, hasta que en 1948 crea una tira protagonizada por un grupo de niños, Li’l Folks, para el St. Paul Pioneer Press. Dos años después, tras un litigio con esa empresa, consigue recuperar los derechos de sus personajes y, tras llegar a un cuerdo con la agencia de prensa United Features Syndicate, recupera alguno de sus personajes e inicia con el título de Peanuts la serie de prensa que le consagrará como uno de los mejores autores de cómics de todos los tiempos.
Schultz, que escribió y dibujó las tiras diarias y páginas dominicales de Carlitos y Snoopy hasta poco antes de su muerte, consiguió muy pronto un éxito sin precedentes con su tira, que llegó a publicarse hasta en 2000 periódicos, además de protagonizar 40 series de animación, varias cmpañas publicitarias y un considerable merchandising.
En dos ocasiones Schultz recibió el premio Reuben, concedido por la Nacional Cartoonist Society y uno de los más importantes y prestigiosos galardones de cómics de prensa, y en 1987 fue incoprporado al Cartoonist Hall of Fame.

La obra: Carlitos y Snoopy

Sin duda, Carlitos y Snoopy son dos de los personajes de cómics más populares de todos los tiempos. La tira de Schultz presenta un mundo ocupado exclusivamente por varios niños, cuyas cuitas, problemas y alegrías guardan una relación muy estrecha con el universo de unos adultos que jamás aparecerán en la serie. Aunque su autor reforzó la personalidad de Carlitos, un niño bieintencionado, indeciso, que nunca acaba de hacer nada a derechas, y de Snoopy, el perro listo como el hambre, escritor frustrado y filósofo en activo, supo rodearlos de una serie de personajes secundarios que conformarían un entorno muy peculiar.
La inteligente Marcie, el simpa´tico pájaro Woodstock, la enérgica Sally, la irascible Lucy, el acomplejado Linus o Schroeder, el diletante pianista, representan de alguna manera las diversas topologías del mundo de los adultos, tratados con cariño especial por Schultz, que crea una interrelación muy característica entre todos sus personajes.
El mundo de Carlitos y Snoopy está lleno de reflexiones, filosofía y vitalidad, conformando una de las sagas que mejor reflejan la sociedad en la que vivimos. Ahora, por primera vez en España, Planeta DeAgostini va a publicar en una cuidada edición todas las tiras de Carlitos y Snoopy desde su primera aparición en la prensa con el título de Peanuts.

Recortes de prensa:

“Schultz es el poeta de la infancia; nos gusta incondicionalmente, sin reservas, y no toleraremos que eso se discuta: quien afirme lo contrario es un malvado o un ignorante”.
Humberto Ecco.

“Schultz ha sabido crear, con poquísimos elementos, un mundo rico en inteligencia y lleno de humor en el que los adultos nunca aparecen, aunque de alguna manera se advierta su “inquietante presencia”.
Franco Fossati

“Las pretensiones de algunos de los miembros del reparto (especialmente de Snoopy), la sensación de fatalidad que inmpregna toda la serie (caso de carlitos, especialmente en los primeros años de su publicación, cuando nada le salía bien) y todas las actitudes intermedias (Linus es neurótico; Lucy, autoritaria) hacen de la serie una exposición, no sólo de la sociedad del siglo XX, sino también de la condición humana”.
Richard Marschall.

“Creo que una de las cosas que contribuyen al gran éxito de Snoopy es el que se haya hecho tan flexible. Con él puedo ir casi en cualquier dirección, pero reconozco que, ahora que se ha hecho menos perro, no puedo echarme atrás y hacer demasiadas cosas de perro”.
Charles M.Schultz

-Planeta DeAgostini-

Escrito por Comic Fill-in a las 1:03 AM | Comentarios (0)

May 15, 2005

MIS CIRCUNSTANCIAS

miscircunstancias.jpgLewis Trondheim
Astiberri, 160 p, b/n, 14 €

No hi ha cap dubte que Trondheim és un autor estimat pel públic, bé per la seva famosa saga de “La Mazmorra”, bé per “Lapinot”, bé per qualsevol de les seves nombroses obres publicades en espanyol. Una prova més d'açò que estic dient és el premi del públic al Saló del Còmic 2003 que va obtenir aquesta novel·la gràfica que ara ens ocupa. Una altra, la seva re-edició. I quan un autor és estimat així, també és consentit, i això vol dir que qualsevol cosa que publique ha de ser bona necessàriament. Aquest és el cas de “Mis Circunstancias”.

No negaré que resulta una lectura entretinguda i fins i tot divertida, però això no la salva de ser una obra sense cap cohesió. Per definir-la aproximadament, podria dir que es tracta de quelcom a mig camí entre el diari costumista i el monòleg interior. D'una banda sembla que ens conta la seva vida durant un període de temps, però en realitat no ens explica res i resulta que fets tan importants com casar-se o tenir fills només els menciona de passada. Ens parla de la seva vida professional, però de manera discontínua, amb temes que apareixen i desapareixen sense detallar res o anar enlloc. A més, pràcticament no es molesta en presentar els personatges, limitant-se a gastar-los com una eina per camuflar el permanent monòleg del seu alter ego. Gran part del guió està ocupat per reflexions on l'autor es tanca en si mateix i parla amb, per exemple, el seu complex de culpa personificat. Tot i ser aquestes les parts més imaginatives (fàcil), com a introspecció resulta prou avorrida, redundant i obvia. Francament, la sensació que em dona és que l'autor realment no ens vol contar la seva vida i que aquesta obra l'ha feta a desgana.

Evidentment es nota que Trondheim no és un qualsevol i sap aprofitar per reconduir el guió cap a situacions còmiques, però amb això no hi ha prou. És trist però així ho veig jo, aquest “Mis Circunstancias” no passa de ser un recull d'anècdotes sense cap ni peus. Certament no resisteix la comparació (“sempre són odioses”, ja ho sé) amb obres semblants com la dels seus compatriotes Dupuy i Berberian, “Diario de un álbum”.

Gràficament, això sí, Trondheim continua tan dinàmic i solvent com sempre, encara que sense fer cap aportació de rellevància. No el descobriré ara així que vos estalvie el comentari. Sí que s'ha de comentar el fet que tots els personatges siguen animals antropomòrfics, una gràcia molt pròpia que els lectors ens perdem en part per no conèixer els originals.

Per acabar, cal dir que la re-edició, per bé que necessària i materialment impecable, no ha resolt alguns errors de traducció que de vegades entorpeixen la lectura i el sentit (res greu en realitat). Tot comptat i debatut, pense que aquesta novel·la gràfica només és recomanable pels seguidors més durs de Trondheim, tot i que sé que n'hi ha molts. A la resta de gent, francament, vista també la relació qualitat/preu, els recomane deixar-ho passar.

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 2:18 AM | Comentarios (0)

May 14, 2005

Glénat obre la línia de Manga en Català

catalogo_188.jpgExtret de la web de Glénat:

Glénat llença una nova línia de manga en català per acostar aquest gènere a nous lectors, que podran gaudir-ne a partir d'ara en la seva llengua materna i a l'excepcional preu de 5 €. La sèrie triada per obrir aquesta col·lecció és Inu-Yasha, de Rumiko Takahashi, un dels manga més populars del moment. La versió en castellà d'aquest títol ha estat un veritable èxit de vendes, i és una de les preferides dels otakus arreu del món. La sèrie d'animació del mateix nom va ser emesa recentment pel 3xl.net amb uns índex d'audiència molt respectables. I a Japó, continuen apareixent nous volums d'Inu-Yasha i la saga ja va més enllà dels quaranta llibres. El primer volum d'Inu-Yasha, a la venda el dia 13 de maig tindrà la seva continuació en el segon, d'aparició durant el Saló del Còmic de Barcelona.

Glénat pretèn contribuïr així a la normalització de la llengua oferint el llibre en català a un preu més asequible, trencant la tendència habitual en el sector editorial, de manera que el factor econòmic no sigui un condicionant a l´hora de llegir en la nostra llengua.

INU-YASHA
TAKAHASHI Rumiko
nº1, Serie Oberta, 35 volums.
184p, B/N, Català, 5 €
ISBN: 84-8449-754-3

La sèrie de manga més popular ara mateix arriba finalment als lectors catalans, que estaven esperant la versió d'aquesta deliciosa saga en la llengua de Pompeu Fabra.

Les aventures de la Kagome, una noia actual i el semi-dimoni Inu-Yasha a la recerca d'un objecte de gran poder en un Japó medieval fantàstic compten amb milers de fans arreu del món. La sèrie continua oberta a Japó i les peripècies de la Kagome i els seus companys ja depassen els quaranta volums. Un món màgic i perillós s'amaga dins del pou que hi ha darrera la casa de la Kagome. A l'altre costat hi ha un univers diferent, en el que la màgia és real i on la poderosa Esfera dels Quatre Esperits està en risc de caure en males mans.

Escrito por Comic Fill-in a las 12:16 AM | Comentarios (1)

May 5, 2005

EIGHTBALL #23: THE DEATH-RAY

eightball23.jpgDaniel Clowes
Fantagraphic, 44p, color, $7'00

Daniel Clowes és indiscutiblement un dels autors més interessants del panorama independent, altrament dit còmic per adults. Obres com “Ghost World” o “David Boring” així ho demostren. Però, l'obra que ens ocupa ara és el número 23 de la seva particular revista, “Eightball”, en les pàgines de la qual ha anat madurant i creixent com autor poc a poc.

Concretament, aquest lliurament és un monogràfic on ens conta la història de “Death-Ray”, una espècie de super-heroi adolescent. Sense ànim de polèmica, diré que aquest còmic és una mena de “Watchmen” a l'estil de Clowes, tant per la premissa com per l'enfocament adult. En un ambient de gent corrent, en aquest cas joves d'institut retratats de manera costumista amb els seus problemes i inquietuds, s'inclou l'element fantàstic tot tractant de veure com els afecta, sobre tot a nivell íntim. La tesi és que per molt poderós que sigues, això no et lliura de tu mateix o del petit món on vius, ni et fa un heroi, clar.

A nivell de realització, trobem un Clowes en molt bona forma, un narrador excel·lent. En aquesta ocasió, a més, s'atreveix a jugar amb l'estructura del relat, tot conformant-lo de manera discontinua i caleidoscòpica. Però, al contrari que en “Ghost World”, cada episodi és dotat d'una entitat pròpia que es tradueix a tots els nivells, englobant fins i tot aspectes de l'edició, i on cal destacar el tractament del color. I tot això mentre es manté una gran coherència interna del relat que permet unir totes les peces i treure'n el trellat. En aquest sentit, el joc entre passat i present, i entre realitat i ficció, resulta un element imprescindible i molt ben gastat.

En resum, un còmic excel·lent que val la pena llegir, molt ben treballat i amb aquell aroma poètic, reflexiu i literari del Daniel Clowes de les grans ocasions. En definitiva, llegiu-lo!

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 4:54 PM | Comentarios (5)