May 5, 2005

EIGHTBALL #23: THE DEATH-RAY

eightball23.jpgDaniel Clowes
Fantagraphic, 44p, color, $7'00

Daniel Clowes és indiscutiblement un dels autors més interessants del panorama independent, altrament dit còmic per adults. Obres com “Ghost World” o “David Boring” així ho demostren. Però, l'obra que ens ocupa ara és el número 23 de la seva particular revista, “Eightball”, en les pàgines de la qual ha anat madurant i creixent com autor poc a poc.

Concretament, aquest lliurament és un monogràfic on ens conta la història de “Death-Ray”, una espècie de super-heroi adolescent. Sense ànim de polèmica, diré que aquest còmic és una mena de “Watchmen” a l'estil de Clowes, tant per la premissa com per l'enfocament adult. En un ambient de gent corrent, en aquest cas joves d'institut retratats de manera costumista amb els seus problemes i inquietuds, s'inclou l'element fantàstic tot tractant de veure com els afecta, sobre tot a nivell íntim. La tesi és que per molt poderós que sigues, això no et lliura de tu mateix o del petit món on vius, ni et fa un heroi, clar.

A nivell de realització, trobem un Clowes en molt bona forma, un narrador excel·lent. En aquesta ocasió, a més, s'atreveix a jugar amb l'estructura del relat, tot conformant-lo de manera discontinua i caleidoscòpica. Però, al contrari que en “Ghost World”, cada episodi és dotat d'una entitat pròpia que es tradueix a tots els nivells, englobant fins i tot aspectes de l'edició, i on cal destacar el tractament del color. I tot això mentre es manté una gran coherència interna del relat que permet unir totes les peces i treure'n el trellat. En aquest sentit, el joc entre passat i present, i entre realitat i ficció, resulta un element imprescindible i molt ben gastat.

En resum, un còmic excel·lent que val la pena llegir, molt ben treballat i amb aquell aroma poètic, reflexiu i literari del Daniel Clowes de les grans ocasions. En definitiva, llegiu-lo!

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las May 5, 2005 4:54 PM
Comentarios

¡A ver si lo saca La Cúpula, hombre! Su anteriores incursiones en el mundo de los superhéroes me han parecido muy interesantes.

Escrito por Kalashnikov a las May 5, 2005 5:51 PM

Hombre llamar a esto "incursión en el mundo de los superhéroes" pues no sé yo... De todas formas, si lo quieres bien editado, cómpralo en inglés (si lo quieres barato ya es otra cosa).
Ah, y gracias por comentar, que al final los comentarios son el alimento de los fanzineros ^_^U
Salut!

Escrito por Marc a las May 5, 2005 10:04 PM

Respecto a "New Haven", en mi opinión la obra maestra de Ware junto con "Art School Confidential", este último número de Eightball es de los boring. En cualquier caso, como anécdota vale la pena comentar que esta incursión de Clowes en el el superhéroe como fantasía adolescente homenajea la impagable peculiaridad de Eightman, el primer superciborg del manga creado por Kazumasa Hirai y Jiro Kuwata en 1963, que adquiría su fuerza mediante píldoras atómicas en forma de cigarrillos. Por cierto, sobre David Boring hay un artículo acojonante en el último número de la revista "Comic Art". Enrevesado, pero muy interesante.

Escrito por Breixo a las May 6, 2005 3:37 AM

Con "incursión en el mundo de superhéroes" (ojo, sin leer la obra) me refería a que siempre resulta atractivo que un autor de otro género dé su visión sobre ese universo. Al fin y al cabo, si salen superhéroes es un cómic de superhéroes (aunque no sea al estilo Marvel/DC). Creo que fue en uno de los números de "Bola Ocho" editados por La Cúpula donde ya aparecía una historieta corta con superhéroe de por medio. No recuerdo el título. ¡Y gracias por el feed-back, Marc!

Escrito por Kalashnikov a las May 6, 2005 7:16 PM

Es una lástima que La Cúpula haya editado de una forma tan caótica el material de Clowes.

Escrito por Javier Arriola a las May 10, 2005 10:22 AM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?