May 27, 2004

BLANKETS

BLANKETS
Craig Thompson
Astiberri, 592pag, B/N, 35euros

Tota una aposta per part d'Astiberri, pel seu considerable volum i per les dues edicions simultànies en català i espanyol. Encara que, sens dubte (i més després de veure la cua que va tenir l'autor en el Saló de Barcelona), Blankets és una de les grans novetats en còmic adult d'aquest any. Al seu interior trobarem una sentida història amb tints autobiogràfics sobre la maduració del jove Craig Thompson. En ella s'exploren principalment les relacions familiars, la religió en sentit íntim (recordem que ve de l'Amèrica profunda) i, per descomptat, l'amor. El tema, no per menys tractat deixa de ser interessant. La raó és que l'autor sap dur-nos al seu terreny: en cada pàgina, en cada vinyeta, el lector es troba amb una sinceritat i una emotivitat que acaba per calar-li segons avança en la seva lectura. I tant el ritme de la història, estructurada en temps paral·lels, com la genial caracterització de personatges, o la pròpia narració gràfica, fan que siga un plaer lliscar per les gairebé sis-centes pàgines d'aquest còmic.

L'apartat gràfic resulta també impressionant. El domini del blanc i negre de Craig Thompson és magistral. Gairebé sembla que modele el blanc com si d'alguna cosa tangible es tractés. Però no content a més amb la bellesa i expressivitat del seu traç nu, incorpora també un aire oníric que li permet subratllar certs aspectes relacionats amb la seva visió de les coses. La narració gràfica es converteix així en quelcom directament relacionat amb l'estat d'ànim del protagonista, amb les seves pors i passions; aspecte en el qual de nou l'autor aconsegueix lluir-se, doncs assoleix aquest objectiu sense renunciar a un excel·lent domini de la temporalitat.

Comptat i debatut, i per si no ha quedat clar, un servidor no dubtaria massa en elevar “Blankets” a la categoria d'obra mestra. D'altra banda, afegir també que l'edició d'Astiberri està realment bé, amb tapa dura, sobrecoberta, bona qualitat material i de traducció, etc. I la relació qualitat preu, tenint en compte les circumstàncies, em sembla bastant bona. Si estàs buscant una novel·la gràfica capaç d'apassionar-te, no ho dubtes més.

Marc Pastor i Sanz
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 1:15 AM | Comentarios (1)

MALUKIN CHUKIN

MALUKIN CHUKIN
Patrick Firsch
La Cúpula, Col. Brut, 36pag, B/N, 2'50euros

Nou lliurament autoconclusiu de l'univers “Fuzztoons” amb el qual Patrick Firsch solaça el nostre costat més friki amb el seu particular humor. Aquesta vegada seguim les aventures de Malukin Chukin, el típic personatge màgic que sol haver a tota aventura de rol de “El Senyor dels Anells”. Bàsicament podríem dir que aquest còmic és una sèrie de gags basats en “coses de màgics”, bastant graciosos al meu entendre. Si ets només un poc friki (I quina classe de friki mai ha fet un partideta al “Senyor...”?), segur que coincideixes amb mi. Per cert que en certa manera el protagonista em recorda un poc a Groo, ja sabeu, amb aquella nefasta ingenuïtat tan perillosa per al proïsme.

La realització tècnica, sense contar amb un gran dibuix i tal, també té la seva part positiva en el fet que està perfectament adequada a l'humor. El dibuix és simpàtic, expressiu i amb superdeformes inclosos. I la narració gràfica està molt ben pensada en el sentit de “contar bé l'acudit”, aprofitant els canvis de vinyeta, pàgina, etc.

En resum, un còmic d'humor friki roler amb el qual pots hom pot fer-se uns riures a gust. Si t'has sentit identificat, llavors val molt la pena. En cas contrari simplement deixa'l passar.

Marc Pastor i Sanz
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 1:11 AM | Comentarios (0)

May 21, 2004

ART & BEAUTY MAGAZINE #2

ART & BEAUTY MAGAZINE #2
Robert Crumb
La Cúpula, 36 pag, B/N, 1'95 euros

Segon lliurament d'aquesta curiosa publicació editada en la col·lecció Brut de La Cúpula. Al seu interior podem trobar una sèrie d'il·lustracions a tota pàgina realitzades pel propi Crumb, comentaris a l'estil de la crítica artística tradicional també al seu càrrec, i com annex unes cites de grans artistes de la història de l'art occidental. Quin sentit té tot això? Per descomptat no és un còmic, encara que per raons òbvies pot interessar a l'afició. Es tracta més aviat d'una reflexió sobre el concepte d'art vist des del punt de vista de Robert Crumb, tan vàlid i respectable com qualsevol altre, encara que, també per descomptat, una mica més obsessiu.

Al meu entendre aquesta obra té dues lectures: una és un episodi més de la ironia del padrí de l'underground que carrega de nou contra les concepcions més ràncies de l'art i la vida. L'altra, una exposició sincera del seu concepte de bellesa, plasmat en els seus textos i il·lustracions. I és que veient la cura fotogràfica amb que han estat realitzades les segones, un no pot deixar de sentir l'honestedat i sinceritat que irradien. De totes maneres, em tem que el passat d'aquest autor i el caràcter onanístic del "magazine" impediran que es prenga més de seriosament aquest "Art & Beauty", una llàstima.

En definitiva, una obra recomanable per aquells interessats en l'art en general i per als ferms seguidors de Crumb. Neòfits abstenir-se.

Marc Pastor i Sanz
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 8:38 PM | Comentarios (0)

May 17, 2004

MARIKO PARADE

MARIKO PARADE
Frederic Boilet, Kan Takahama
Ponent Mon, 192 pag, B/N/Color, 15 euros

Enquadrada dins l'anomenat "Nouvelle Manga" (etiqueta del tot encertada), Mariko Parade suposa una obra de col·laboració entre Frederic "La espinaca de Yukiko" Boilet i Kan "Monokuro Kinderbook" Takahama. Col·laboració que s'endevina més a nivell espiritual que pel que fa a la realització, doncs el primer assumeix la gran majoria del treball (almenys això sembla pels crèdits).

Entrant en matèria, el que se'ns ofereix és ni més ni menys que una història d'amor. D'amor entre éssers humans però també d'amor a aquell treball tan especial que consisteix en comprendre'ls, és a dir, amor a l'art. El guió, fet de subtils detalls, sensacions i records, on aparentment no succeeix res, convida el lector a passejar-se plàcidament per les seves pàgines. Gran part de la seva màgia resideix en la veracitat (o versemblança) autobiogràfica dels personatges i la seva història, una espècie de poesia esquitxada de vegades de bruta realitat. D'altra banda, existeix un joc intertextual, amb cites d'obres dels mateixos autors/protagonistes i inclusió completa d'algunes d'elles, que ajuda a mantenir l'interès del lector i li força a interpretar aquesta història com quelcom que es construeix a si mateix, com el rastre d'un procés de creació artística. En qualsevol cas, siga encertada la meva interpretació o no, sí és cert que es percep aquesta buidor pròpia de l'art japonès que convida a la participació del lector.

A nivell gràfic, la predominant tècnica pseudofotogràfica aconsegueix transmetre tota l'atmosfera que necessita la història, arribant a ser part essencial de la mateixa. L'efecte, molt aconseguit sobretot en les eròtiques pàgines a color, contrasta amb un toc caricaturesc emprat de vegades. Pel seu costat, la narració gràfica és tan senzilla com correcta, permetent una lectura assossegada i sense sobresalts.

En resum, un "nouvelle manga", exquisidament editat per la gent de Ponent Mon, que farà les delícies del públic adult habitual, i que segurament quedarà incomprès per a molta gent. Personalment pense que paga la pena intentar-lo, si ets de mentalitat oberta ho agrairàs.

Marc Pastor i Sanz
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 1:34 AM | Comentarios (24)

May 16, 2004

INFIERNO

INFIERNO
Yoshihiro Tatsumi
La Cúpula, 148 pag, B/N, 7'50 euros

Aquest volum de manga per adults conté una recopilació de deu històries curtes de Yoshihiro Tatsumi. Aquestes parteixen de personatges que podríem qualificar de quotidians, les circumstàncies dels quals els acaben per embolicar al costat fosc i salvatge de la vida. El predomini d'un to de tràgica ironia permet interpretar-los com una rondalla per adults, amb la cruesa com a únic aprenentatge. En qualsevol cas, la major força d'aquest manga és l'enginy de l'autor per compondre les històries, la pròpia idea que hi ha dins cadascuna d'elles. I en aquest sentit cal admetre que aconsegueix el seu objectiu amb escreix, mantenint al lector hipnotitzat per despertar-lo al final amb una bufetada.

La factura gràfica d'aquest "Infierno" tampoc es queda curta. Amb un estil de dibuix cru alhora que clar, i amb una narració gràfica conscientment estudiada, directa i impecable, lliure de qualsevol excés, Tatsumi segueix el camí marcat pel diví Tezuka. Així doncs, treballant més amb imatges que amb textos escrits, centra l'atenció sobre el sentit de la història, amb la qual cosa reforça la seva credibilitat i l'efecte que produeix en el lector.

En conclusió, un manga d'enorme maduresa que ens permet apropar-nos a deu inferns aliens, bé sigui per morbositat, bé pel plaer de llegir una bona rondalla. Molt recomanable per lectors adults. Per cert, l'edició és bastant decent i la relació qualitat/preu fa que pague bastant la pena.

Marc Pastor i Sanz
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 4:43 PM | Comentarios (0)

May 15, 2004

Bienvenidos a Comic Fill-in

Bienvenidos a la versión en blog de Comic Fill-in, el e-zine sobre arte secuencial.
http://www.comicfillin.tk
http://comicfillin.dreamers.com
Un saludo!
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 1:39 PM | Comentarios (2)