Sergio Córdoba
Astiberri, 32 pag, b/n, 4'00
Sergio Córdoba, sí, aquell que ens va sorprendre amb l'edició fanzinera de Freaks in Love... Caram, doncs sí que n'ha aprés des de llavors! No, de veritat, aquest autor proper al rotllo indie ha anat madurant molt bé, millorant el seu treball i cercant la seva pròpia veu dins aquest món de Liliput que és el còmic ibèric. Però, si mencione Freaks in Love no és per casualitat. Aquest Malas Tierras, mena de revista d'històries curtes feta per una sola persona, és la versió corregida i millorada d'aquell vell intent amateur. Continuen presents els to romàntic (ben entès) i l'anècdota pseudoautobiogràfica amb els quals aconsegueix transcendir els fets per parlar de sentiments universals. Val, semblen tot tòpics, i probablement ho son. Però, la gràcia està en tractar-los bé i aconseguir adaptar-los als nostres dies i, potser especialment, a la nostra generació (bé, al menys, la que un servidor de vostès comparteix amb ell!). I això Sergio Córdoba ho sap fer molt bé, amb bons guions, personatges versemblants i diàlegs significatius.
Però, no només de gent observadora i bons narradors d'històries viu el còmic. En l'apartat gràfic hem de reconèixer que la millora també ha estat substancial. El dibuix continua amb el seu estil típicament indie, això sí, però ara es nota que sap quan gastar els recursos gràfics per expresar certes coses i narrar sense paraules. No només estic parlant de la narració gràfica. Temes com per exemple l'ús del blanc i negre o l'expressió corporal son molt destacats. Això sí, també especialment és la narració gràfica un dels punts forts de Malas Tierras. Un virtuosisme que amb recursos clàssics i discrets és capaç de portar-nos per on vol mentre va suggerint els fets de manera subtil.
En definitiva, un còmic (o revista) amb el qual gaudireu de la lectura, no en tinc cap dubte. I bé, si vos agrada el rotllo independent és quasi una obligació llegir-lo! El dubte, si de cas, és quan es decidirà a fer una novel·la gràfica aquesta xicotet gran home que és Sergio Córdoba.
Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in
Mark Kalesniko
Ponent Mon, 264p, B/N, 14.00
Grata sorpresa la que ens tenien preparada la gent de Ponent Mon. Darrere d'un títol que pot dur a engany fent pensar en una mena de shoho manga s'amaga una novel·la gràfica com la copa d'un pi. L'argument se centra en la relació entre un friki insegur i immadur, amo d'una botiga de còmics, i una noia coreana que ha contractat per correu per a ser la seva esposa. El protagonista només somia amb fer realitat les seves fantasies eròtiques i tracta a la seva esposa com un objecte. Ella en canvi comença a adaptar-se al seu nou món i a poc a poc va reconeixent al seu marit com l'ésser mediocre que és. Per descomptat, el conflicte sorgeix de seguida i és explorat amb tot rigor, mostrant amb gran profunditat psicològica les motivacions dels personatges i desenvolupant la història amb gran naturalitat. Però no estem davant un relat que pretengui ser moralista o maniqueu, no es tracta de jutjar als personatges a priori. Existeix un interès humà per cadascun d'ells i en última instància es diria que l'autor es mostra comprensiu, cosa que no impedeix que es narrin els fets amb tota cruesa.
En qualsevol cas, cal reconèixer que el guió és simplement magistral. Sap plantejar totes i cadascuna de les escenes per a construir un sentit global i sap anar donant-li la volta a les coses per tal d'implicar al lector i mantenir-lo enganxat a la lectura. És de destacar, per cert, la galeria de personatges secundaris i l'ús significatiu de llocs i objectes. A l'enorme versemblança del relat contribueixen, també, uns diàlegs dignes de tot elogi.
Pel que fa a l'apartat gràfic, s'ha de dir que tampoc es queda curt. Sense grans ostentacions i en gloriós blanc i negre, l'autor es mou amb gran desimboltura i expressivitat. Narrativament estem davant una novel·la gràfica d'estil diríem clàssic o d'exposició clara, amb una composició de pàgina fortament vinyetejada en clar benefici de la temporalitat. Més que en els enquadraments, el dibuix se centra en l'expressivitat dels personatges, punt en el qual l'autor demostra el seu domini. I si a això li afegim una planificació minuciosa, el que obtenim és una novel·la gràfica que descarrega tot el pes en la història, tractant de fer transparent un apartat gràfic davant el qual, per altra banda, cal llevar-se el barret.
En fi, què més es pot afegir. Personalment he gaudit molt amb aquesta lectura i la veritat és que no m'assalta cap dubte en qualificar-la de magistral. La meva més efusiva recomanació va dirigida als lectors adults en general, i als neòfits en particular, doncs és una lectura que enganxa de principi a fi. Bon profit.
Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in
Ha mort Will Eisner, probablement el geni més important de la història del còmic. Com autor va crear obres mestres com "Spirit" i va inventar i desenvolupar el concepte de novel·la gràfica amb obres com "Contrato con Diós", "Viaje al Corazón de la Tormenta" o "La avenida Dropsie". Com a teòric va saber dignificar el medi, donar-li un nou nom i dur-lo cap a nous horitzons amb "El cómic y el arte secuencial". Però allò que més enyorarem de segur que serà la seva humanitat i el seu contagiós entusiasme pel que fa al còmic. No hi ha dubte que ens deixa un buit molt difícil de plenar. Descanse en pau mestre.
PD: Podeu descarregar el vídeo de la seva roda de premsa realitzada al Saló de Barcelona 2003 aquí (cal canviar l'extensió per ".mov").