December 18, 2004

SMAX THE BARBARIAN

Alan Moore, Zander Cannon
Planeta deAgostini, 128P, Color, 8'95€

Caram, feia temps que no reia de veritat llegint un còmic! Però, aquí ha vingut aquest spin-off de “Top Ten”, la sèrie de la línia “ABC” d'Alan Moore, per solucionar-ho. Amb aquest volum, que recull els quatre lliuraments originals, ens endinsem al món natal de l'agent de policia Smax, el qual tornarà després de molts anys per assistir al funeral del seu oncle. L'acompanyarà la seva companya Joguetera, i junts (evidentment) es veuran implicats en tot un seguit d'aventures. És curiosa i genial (però no sorprenent per tractar-se de qui es tracta) la manera que té Alan Moore de fer conviure dins un mateix còmic la paròdia, el drama i les aventures. Així, en llegir-lo ens trobarem amb multitud de bromes i referències paròdiques al mon de la fantasia i, al mateix temps, la tràgica història personal d'Smax, el qual haurà d'acabar una aventura que deixà a mitges en fugir del seu món. I val a dir que Moore està en molt bona forma en aquest còmic que, d'altra banda només pretén ser un pur entreteniment. El dibuix, sense ser cap meravella, és més que correcte, sobre tot tenint en compte les circumstàncies i, bé, en conjunt jo diria que és un còmic que paga la pena llegir. Especialment recomanat per als amants de la fantasia en general i jo diria que també per aquells que sempre han gaudit dels còmics més gaimanians de la línia “Vértigo”.

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 2:29 PM | Comentarios (2)

20th CENTURY BOYS

Naoki Urasawa
Planeta deAgostini, 208p, B/N, 7'95€

De l'autor de l'aclamada sèrie sorpresa d'aquesta temporada, “Monster”, ens arriba ara aquesta “20th Century Boys”, un manga de ciència-ficció en sentit ampli que combina les conspiracions mundials amb els drames personals. És també i potser sobre tot, una obra coral amb multitud de personatges que juguen en una trama dominada pel misteri. La història, de la qual per ara només coneguem dos volums, perfila ja un puzzle que anirem descobrint poc a poc. En efecte, la dosificació dels esdeveniments amb un ritme magistral és una de les principals virtuts d'un guió fet amb una tècnica excel·lent. No m'estic extralimitant en l'ús dels adjectius, Urasawa és un gran artesà del guió que sap utilitzar les nombroses tècniques que coneix per mantenir el lector completament atrapat en la lectura.

Alhora, el dibuix, que jo qualificaria simplement de correcte, es veu potenciat fins a límits insospitats per una narració gràfica que juga sobre tot amb la planificació amb diversos fins: contar fets, crear espais i atmosferes, transmetre sensacions, definir personatges... De veritat, val la pena detenir-se a estudiar aquest ús tan acadèmic que en fa Urasawa de la narració gràfica. Però, no voldria que vos féreu una falsa impressió d'aquest còmic, no és gens cerebral, tot el contrari, hi ha un interès humanista realment admirable per una obra que en el fons és tant de gènere.

En conclusió, ho diré clar, jo no puc esperar a llegir el tercer volum així que, donades també les característiques d'aquesta sèrie, he de recomanar-la vivament a tot el món. Per cert, sembla que Planeta poc a poc va acostant-se a l'estàndard actual per a la publicació de manga i en aquest cas s'ha decidit per fer-ho en toms sencers.

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 2:22 PM | Comentarios (0)

December 8, 2004

BLUE

Kiriko Nananan
Ponent Mon, 232p, B/N, 14'00€

Ponent Mon, fidel al seu segell de qualitat, ens ofereix aquí l'obra d'una autora molt personal. En concret aquest "Blue" és una història d'amor lèsbic entre estudiants explicada amb molta tendresa i honestedat. El desenvolupament de la història, ben fonamentat però amb aparença casual, ens va endinsant dins els sentiments de la protagonista, veritable "leit motiv" d'aquest manga. Vull dir que aquest amor, i els sentiments que desperta és el que li interessa contar, i prou. És a dir, hi ha una visió íntima del tema, no social. L'apartat gràfic no podria ser més adequat. Suggerint més que mostrant, amb una planificació plena de plans detall, amb grans masses de negre, tenint molta cura de la gestualitat, i en definitiva amb tot un ventall de recursos que ens fan ficar-nos dins la pell de la protagonista, connectar amb ella. I tot això mantenint la tensió durant tota l'obra i sense caure mai en el sentimentalisme. En definitiva, una obra d'aquelles que resulta tot un plaer de llegir. Totalment recomanada.

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 2:52 AM | Comentarios (0)

ENOMOTO #1

Enomoto
La Cúpula, 148p, B/N, 7'95€

Escatologia extrema i gust pel mal gust és el que ens ofereix aquest còmic. En altres paraules, una fórmula clàssica de l'humor japonès. El còmic en si està estructurat en històries molt curtes on assistim a les barbaritats d'un pare, un fill, un avi i una àvia que, com bé diu la frase promocional, formen "la família més disfuncional del món". I tant que sí! Els acudits sobre pets i merdes es van succeint sense cap mena de miraments fins el final. No obstant, s'ha de reconèixer que llegir-los no resulta esgotador sinó divertit perquè l'autor sap anar introduint cert originalitat, imaginació i, sobre tot, un ritme frènetic. En tot cas, és un manga molt de gènere que no agradarà tothom però que es mou perfectament dins els seus pudents paràmetres. Per exemple, el dibuix és completament expressiu i exagerat, i no és estrany veure morir els protagonistes salvatgement per sortir com si tal cosa al capítol següent. En definitiva, els amants de la gamberrada i el còmic més rabiosament underground estan realment d'enhorabona. La resta poden seguir al seu món perfumat.

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 2:48 AM | Comentarios (0)

December 3, 2004

LAS AVENTURAS DEL CAPITÁN TORREZNO #4: EXTRAMUROS

Santiago Valenzuela
Edicions De Ponent, 136p, B/N, 15'60€

Ja tenim a les nostres mans l'esperat quart lliurament d'aquesta saga de móns imaginaris dintre de móns imaginaris. Certament el senyor Santiago Valenzuela poc a poc va pujant el nivell d'unes novel·les gràfiques que ja des de bon començament van suposar una bufetada a la cara de tots aquells que pensen que còmic adult és sinònim de formalisme i avorriment. Aventura, acció, i sobre tot molta intel·ligència i bon ofici és la seva resposta. I personalment he de confessar que m'ha convertit a la seu credo. No podia més que reconèixer la coherència i versemblança del seu personal món i el seu precís domini de la narració gràfica. Si voleu passar una bona estona llegint un relat d'aventures heroiques posmodernes, aquesta és la vostra millor opció. Només un consell, és millor llegir-los per ordre: “Horizontes Lejanos”, “Escala Real”, “Limbo Sin Fin” i “Extramuros”.

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 1:09 AM | Comentarios (2)

ÁLGEBRA

Luis Durán
Astiberri, 56p, Color, Tapa dura, 14'00€

La nova novel·la gràfica de Luís Durán té l'aspecte d'un àlbum europeu, però la mateixa ànima màgica que la resta de les seves obres. En aquesta ocasió, deixa un poc banda la part aventurera i se centra en una visió poètica que pretén seduir-nos i fer-nos reflexionar sobre el conceptes de realitat i ficció, entre altres coses. Això ho fa per mitjà del mite artúric, tractat en diversos nivells temporals i espacials (el rei de jove, de vell, i l'escriptor) i amb una estructura simbòlica que ens sonarà d'altres obres seves. Certament la qualitat general és la que hom espera de Durán, és a dir, molt alta. Com sempre el guió és fascinant, afavorit per una bona narració gràfica, i el dibuix resulta encertat per les pretensions (no es tracta ací de buscar el realisme). Quant al color, tema que personalment me feia molta por, he de reconèixer que s'ha tractat excel·lentment de forma que sigui un element significatiu de la història. En conclusió, de nou una gran novel·la gràfica a càrrec d'un autor digne d'admiració

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las 1:02 AM | Comentarios (0)