Si no heu pogut anar al passat Saló del Manga celebrat del 29 d'octubre al 1 de novembre a La Farga de L'Hospitalet, aquí podeu llegir unes cròniques i veure unes quantes fotos: [Ficomic] [Norma] [Glénat]
Alan Davis
Planeta deAgostini, 144p, color, 9'00
No cal ser afeccionat als superherois (certament jo no ho soc) per sentir-se atret per aquest còmic de Killraven mescla de La guerra dels móns de H.G.Wells amb Espartaco. Potser molts aficionats a la ciència ficció en general ja voldran llegir-lo un cop dit això, però la veritable raó per fer-ho és que tant el dibuixant com el guionista responen a un mateix nom: Alan Davis.
És clar que no descobrirem ara Alan Davis, el seu domini de la figura humana, el seu dinamisme, la seva capacitat narrativa capaç de resoldre amb elegància les situacions més compromeses, o el seu bon ofici en general. Totes les seves virtuts com a dibuixant estan presents en aquest còmic, i com a guionista jo diria que sobre tot la darrera de totes. Es tracta d'un bon guió d'aventures i ciència ficció que, sense aportar res de nou al gènere, està desenvolupat de forma digna i entretinguda. D'una banda recorre sovint a trucs de guió de sobres coneguts per fer avançar la història, però d'altra cal reconèixer que no s'oblida de les qüestions importants com per exemple la construcció dels personatges. Especialment, m'ha cridat l'atenció el tractament de la sexualitat.
En fi, allò que dèia, un còmic de ciència ficció i aventures espectacular, entretingut i ben fet, que no és poca cosa!
Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in
P.D.: Otro día compararemos con la versión que de La guerra de los mundos hizo el otro Alan británico (Moore).
"Más seguro, más rápido, mejor". La versión 1.0 del navegador FIREFOX por fin está disponible para descargarse completamente gratis para Windows, GNU/Linux y Macintosh.
FIREFOX bloquea spam, virus y ventanas pop-up de publicidad, con lo que podrás leer Comic Fill-in cómodamente.
Más información en Mozilla Europa (en español)
Jiro Taniguchi, Ryuichiro Utsumi
Ponent Mon, 224p, B/N, 14'00
Sembla que últimament estem de sort i podem gaudir d'una altra obra de Jiro Taniguchi, a qui realment no cal presentar després d'haver-se convertit en un pes pesant amb obres com El almanaque de mi padre, Barrio Lejano, El Caminante o Crónicas del viento. En aquesta ocasió però, les històries curtes que componen aquest volum corren a càrrec de l'escriptor Ryuichiro Utsumi... qui ho diria, és tota una ànima bessona de Taniguchi!
Son en total 8 històries personals, íntimes, emotives i quotidianes narrades amb tranquilitat i un cert to melangia. El tema general jo diria que és la reflexió sobre la pròpia vida quotidiana vista en perspectiva, amb les claus del record del passat i sovint la saviesa que dona l'edat. És a dir, exactament el que hom espera trobar en un manga de Taniguchi. Així mateix, el dibuix també és el que ens té acostumat, de gran serenitat però molt expressiu als personatges, de línia clara i molt detallista. L'única falla que li trobo a aquest manga és un excés de descripció als quadres de text (sobre quan hi ha un dibuixant de primera que ja ho diu tot), però per sort no afecta al ritme de una narració ja de per si molt donada a la contemplació.
Realment és una novel·la gràfica genial, amb uns autors plens de talent sempre disposats a tocar-nos la fibra sensible. Cap sorpresa, doncs, i alhora estic segur que una de les millors lectures de l'any, excel·lentment editada com de costum per Ponent Mon. Una lectura adulta que fins i tot resulta obvi haver de recomanar.
Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in
Junji Ito
#1 (de6)
Planeta deAgostini, 128p, B/N, 4'95
Des de l'èxit de la pel·lícula the ring que hi ha com una onada de terror japonès, i és un terror que ens resulta sorprenent i molt atractiu, aire fresc per al gènere. Doncs bé, Uzumaki és un dels títols que al camp del còmic està a la avantguarda (junt amb altres sèries que de segur acabaran publicant-se per aquí).
La idea inicial és un poble que ha estat maleït per l'espiral i on assistirem a tot tipus de successos paranormals. Les conseqüències d'aquesta maledicció les anirem veient en diversos episodis curts autoconclusius connectats per uns protagonistes bàsics. És notable l'enorme originalitat i imaginació amb que Junji Ito encara les històries, procurant sempre sorprendre al lector i, sobre tot crear una certa atmosfera angoixant que resulta bàsica per a l'èxit del to terrorífic de l'obra. En aquesta fita destaca el tractament visual expressionista que ho envolta tot, senzillament genial (alhora que bell). Només cal fullejar-lo per adonar-se de fins a quin punt.
En total, una obra molt consistent que aconsegueix els seus terrorífics objectius contundentment. Personalment la trobo molt recomanable per al públic de la biblioteca pachinco (adult) i imprescindible per als amants del gènere de terror. Això sí, hagués preferit una edició menys popular i millor (respectant els tres volums originals, millor paper, etc), que tal i com està el mercat tampoc és massa demanar.
Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in