December 6, 2006

PASCIN: LA JAVA BLEUE

pascinjavableue.jpgJoann Sfar
Ponent Mon, 80 pàgines, color, 23 €

Enguany sembla que Joann Sfar, o els seus editors, s'han proposat d'inundar-nos amb tot d'obres seves. I quan això ocorre hom sempre pensa que tard o d'hora vindrà la decepció, que no es podrà mantenir l'alt nivell de qualitat. Doncs no, la genialitat i versatilitat d'aquest autor sembla no tenir-ne fi. O com a mínim, no amb aquest preciós àlbum que continua contant-nos la vida del dibuixant i pintor Julius Pinkas “Pascin”. És curiós, jo sempre he pensat que estudiar les biografies dels artistes potser serveix per explicar les seves obres però mai per fer-nos comprendre-les. En canvi, aquest àlbum demostra tot el contrari, i més de contar-nos aspectes de la seva vida, la gasta com a excusa per explicar el seu ideari, els paràmetres de la seva força creadora i sexual, mitjançant l'ús dels recursos propis del còmic. Es tracta d'un esforç d'empatia que transforma a Pascin en Sfar i a Sfar en el propi lector. I tot això amb un domini de la il·lustració i la narració gràfica absolutament magistral. Llegint aquest còmic, hom desitjaria que els llibres d'història de l'art anaren més per aquest camí.

Bé, tornant a l'àlbum en qüestió, de nou trobem les conegudes virtuts de Joann Sfar, un autor que amaga darrere una màscara fàcil i espontània el seu geni. Així ho demostra el ritme àgil però alhora ple de contingut, la composició arreu que concentra el sentit, el dibuix esbossat però alhora terriblement efectiu i expressiu, un guió molt entretingut però alhora reflexiu, i així un llarg etcètera. I per suposat allò que més destaca en aquest àlbum: el color. L'explosió d'aquarel·les és absolutament impressionant, i no només per si mateixa, sinó també per englobar-se en el fet que comentava al principi sobre com la vida i l'obra de Pascin es mesclen en aquest còmic.

En conclusió, després de llegir molt gratament el recull publicat per Ponent Mon dels sis primers lliuraments de “Pascin”, aquest setè, editat amb tot el luxe, m'ha deixat bocabadat. No només pel plaer de la lectura i la contemplació de les seves pàgines, sinó també pel que té d'eixamplar els horitzons del còmic. Cal llegir-lo.

Escrito por Comic Fill-in a las December 6, 2006 3:17 PM
Comentarios

Fa un parell d'anys que el meu cosí em va fer descobrir Johan Sfar (amb "Les Olives noires", que em sembla és inèdit aquí i molt interessant per cert) i des de llavors no ha deixat d'incrementar-se la meva admiració per aquest GENI de la BD.

El que més m'agrada d'ell, és la gran quantitat de contingut que és capaç de posar en una sola vinyeta. Les seves històries sempre estan carregades de segones o fins i tot terceres intencions que fan que les relectures continuïn sent altament interessants.

El còmic del que parles el tinc a la pila de pendents de llegir perquè vaig retardar la seva compra quan vaig saber que el publicarien en castellà.
Aquest cap de setmana m'acomodaré al sofà i em disposaré a disfrutar, ja que Sfar sempre és una garantia.

Escrito por Xavier a las December 6, 2006 10:44 PM

Doncs ànim, que vull saber la teva opinió!
Salut!

Escrito por marc a las December 8, 2006 12:34 PM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?