August 3, 2006

PASCIN

pascin.jpgJoann Sfar
Ponent Món, 192 pag, b/n, 18 €

Pascin és la biografia (imaginària, ens recorda l'autor) del pintor Julius Mordecai Pincas, alies Pascin, un dels projectes més volguts de Joann Sfar. El París dels anys vint és descrit amb una versemblança crua i càlida. A través de Pascin, Sfar planteja les preguntes essencials: l'art, l'amor, el sexe, la vida, la mort. Una obra mestra i alhora un fulletó encara per continuar.

Aquest és un còmic d'allò més divertit i fresc, en la millor tradició de Joan Sfar. En ell descobrim l'ambient del París (i la França) dels artistes gairebé llibertaris que hom ha pogut veure en pel·lícules com Moulin Rouge (John Huston, 1952). Concretament, el protagonista és en Pascin, un personatge que re-imaginat per l'autor es converteix en el seu alter ego. Potser és anar massa lluny afirmar açò o, potser segurament, no li hem de donar massa importància. El fet però, és que s'intueix una sintonia innegable. Sembla com si a través d'allò que diu així com dels seus actes, o més bé entremaliadures, Pascin esdevingués el dimoni que hi ha tancat dins Sfar. Potser per això certament no puc concebre ningú millor per fer aquesta biografia imaginària com deu ser, és a dir, viva, dibauxada, explícita i sexualment alliberada. L'autor no es talla un pèl, i com a resultat aquest còmic transmet una agradable sensació de divertida honestedat.

A més, aquesta sintonia segueix en l'apartat gràfic. Hom podria arribar a creure que Sfar ha estat deixeble del Pascin real o ben bé que aquesta obra és en realitat autobiogràfica. Siga com siga, l'autor no es despista i torna a demostrar el seu innegable domini del medi. I ho fa, com de costum, amb el seu traç captivadorament expressiu i de discret virtuosisme, amb bones dosis de ritme, composició i amb aquella mirada d'estima irònica cap als seus personatges.

Tot plegat, un bon còmic que sens dubte paga la pena llegir per la seva consistència i pel fet que és capaç de seduir el lector i fer-lo entrar al seu joc. Especialment si us agrada Sfar no deuríeu deixar-lo passar, tot i que pense qualsevol lector adult hi trobarà una lectura d'allò més interessant i divertida.

Escrito por Comic Fill-in a las August 3, 2006 3:47 PM
Comentarios

Pues mira que es casualidad: acabo de colgar en la web en la que colaboro una crítica de este mismo tebeo. Lo digo por si la gente quiere contrastar opiniones...

Escrito por el tio berni a las August 3, 2006 4:52 PM

Doncs jo mateix, no conec la teva web, li faré una ullada...

Escrito por marc a las August 3, 2006 6:06 PM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?