February 22, 2006

VIDA DE UNA NIÑA

vidadeunanina.jpgPhoebe Gloeckner
La Cúpula, 148 pag, b/n, 8'95€

No sé, serà que em faig vell. O potser és que començo a estar saturat de tant de realisme brut i de traumes infantils i existencials. No negaré que d'una vida dura es pot extreure, amb la relativa facilitat que dóna la versemblança implícita al gènere autobiogràfic, un relat intens. Però, amb això no hi ha prou. Mireu, trobo normal que Phoebe Gloeckner sigui lloada pel Papa de l'underground, el senyor Robert Crumb. No em sorprèn gens ni mica, doncs combrega completament amb els seus ideals. És salvatge, és sincera, no té cap respecte pel “què diran” i, encara que no ho sembli, manté l'esperit lúdic i d'alliberament personal inherent al còmic underground. En altres paraules, cagar-se en tot. Però, el fet que li agradi a aquest geni només vol dir que tothom té les seves debilitats.

El present volum recull l'obra d'aquesta autora des dels seus inicis fins l'actualitat (amb un cert desordre), i val a dir que en cap moment sembla millorar ostensiblement els seus guions. En tot cas, arriba a assolir plantejaments més interessants o punts de vista més enriquidors, però deixant-los només esbossats en el desenvolupament. Tampoc m'enteneu malament, no vull dir que les històries de Phoebe Gloeckner siguin avorrides. De fet, és tot el contrari, aconsegueixen enganxar-te amb l'efectivitat d'una pel·lícula de terror, només que no són tan crues com podria esperar-se donades les circumstàncies. No obstant, el cas és que objectivament parlant, com a còmic, són senzillament correctes.

Gràficament és on sense dubte aconsegueix reeixir aquest recull. No sembla gens sorprenent provenint d'una artista que es presenta a si mateixa com a professional de la il·lustració mèdica (sic). Així, observem la seva evolució des d'un traç insegur i rudimentari, passant per l'expressivitat més compromesa amb els recursos del còmic, fins l'exactitud i impacte de les il·lustracions del final. Resulta evident, en tot cas, que la dona té talent. I en té molt. És capaç d'analitzar personatges, situacions i sentiments, i transmetre-ho amb brutal efectivitat. Això és quelcom que s'aprecia només fullejant aquest volum, i s'ha de reconèixer que resulta encisador.

En tot cas, la lectura d'aquesta “Vida de una niña” es fa a mig camí entre la crua intensitat dels relats i la sensació de “deja-vu”, doncs és ben cert que tampoc no aporta cap novetat al món del còmic underground. Això sí, pels amants d'aquest gènere i/o de la il·lustració, aquesta és una lectura d'allò més recomanable.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las February 22, 2006 3:31 AM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?