February 20, 2006

FERIA DE MONSTRUOS

feriademonstruosg.jpgBruce Jones, Berni Wrightson
Planeta DeAgostini, 64pag, b/n, 7'95€

Aquest còmic fou editat al passat Saló del Còmic de Barcelona, així que la ressenya arriba amb un cert retràs. Però el cas és que he estat organitzant la meva llibreria i he trobat que no podia deixar de comentar-lo. La present edició inclou “Feria de Monstruos”, tot un clàssic del còmic de terror a càrrec de dos monstres del gènere, a més de tres històries curtes com a complement.

La història de “Feria de Monstruos” parteix dels enunciats bàsics d'una de les millors i més esfereïdores pel·lícules mai realitzades, “Freaks” (Todd Brownin, 1932). No cal dir que el film és d'allò més recomanable, però tant si l'heu vist com si no ho heu fet, podeu gaudir perfectament de la lectura d'aquest còmic. I això pel fet que no estem davant una adaptació sinó d'una re-creació a partir d'una situació i uns personatges comuns.

El treball de guió de Bruce Jones resulta d'allò més novel·lesc, amb uns quadres de text abundants i una retòrica típica del gènere de terror. No obstant, i al contrari del que sol passar quan hom abusa dels quadres de text, en conjunt dóna un bon resultat. El salven la pròpia qualitat literària i l'ambientació que hi aporten en la millor tradició del conte gòtic, a més del fet que aconsegueix acompanyar el ritme gràfic amb èxit. De tota manera, hom no pot deixar de pensar que quan de l'apartat gràfic se n'ocupa un Berni Wrightson en l'esplendor de la seva creativitat, tant de text arriba a deixar-nos perplexos. No és per menys. Amb l'edició en blanc i negre d'aquesta obra podem apreciar en tota la seva força l'expressivitat d'aquest geni del dibuix. La seva major virtut, al meu parer, és la capacitat de crear tensió i evocar significat mitjançant el domini del blanc i negre mitjançant el barroquisme del dibuix, així com amb una bona disposició dels elements dins els quadres de la vinyeta i la pàgina.

De tota manera, el cas no és, com de costum, com s'ho fa. El cas és que hom comença a llegir aquest còmic i no pot deixar-lo fins el temut final. I el cas és, també, que hom no pot deixar de gaudir d'una obra que, a banda d'una bona història, és també un sensacional còmic i tota una lliçó de dibuix. En conclusió, “Feria de Monstruos” és del tot recomanable, i imprescindible si sou amants del gènere de terror.

Marc Pastor i Sanz

Escrito por Comic Fill-in a las February 20, 2006 12:12 PM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?