February 23, 2005

LA ÉPOCA DE BOTCHAN #1

Jiro Taniguchi, Natsuo Sekigawa
Ponent Mon, 152p, b/n, 10€

“La época de Botchan” és una novel·la gràfica que té la pretensió d'oferir una panoràmica del que va significar el canvi social conegut com era Meiji al Japó. Aquest es va caracteritzar per una modernització basada en el model occidental que va ser viscuda de manera traumàtica per aquells que enyoraven l'anterior model tradicional corresponent a l'era d'Edo. Son precisament aquests personatges, sobre tot, els protagonistes d'aquesta història. Principalment, com a mínim als primers volums, un escriptor que pateix una neurosi a causa del shock cultural que va rebre en ser enviat al Regne Unit, anomenat Sôseki Natsume. El seu tarannà observador, reflexiu i ple de malenconia, ens serveix de guia per entrar a l'ambient cultural de l'època mentre escriu una novel·la que tracta aquest mateix tema. No es tracta de fer un judici de si era millor una o altra època, aquesta novel·la gràfica accepta els pressupòsits més alts del gènere (literari) i així s'endinsa sense por en l'anàlisi emotiu i intel·lectual del propi trauma inherent a tota revolució. Per dir-ho d'altra manera, té un interès antropològic i documental molt ampli. Això sí, caldrà llegir-la amb atenció donat que com a lectors occidentals ens poden passar coses per alt.

El treball gràfic de Jiro Taniguchi és, de nou, excel·lent. Detallista, dinàmic quan cal, expressiu, i en definitiva digne d'un mestre com ell. Val a dir que, segurament degut a un cert retrat de persones reals, no es detecta tant aquell “efecte actor” als seus personatges. M'estic referint al fet que en molts còmics dibuixats per ell solen eixir personatges físicament arquetípics, potser per herència de Tezuka. En aquest sentit, el treball a nivell de narració gràfica canvia sensiblement sobre el comú de les seves obres. La densitat de fets que implica el plantejament del guió de Natsuo Sekigawa comporta l'acomodament de la narració gràfica cap una visió més expositiva que contemplativa (seria l'extrem oposat a una obra com “El Caminante”, del mateix Taniguchi). Per la seva banda, el guió pròpiament dit mostra una estructura de mosaic, aprofitant els diversos capítols per desenvolupar diferents aspectes del mateix món. D'una banda exposa fets per mitjà de les vivències dels personatges, mentre que d'alta reflexiona sobre ells amb l'excusa de fer avançar la novel·la que escriu el protagonista. Igual que al dibuix, es nota sobre tot un fort treball de documentació que té el seu reflex més evident al quadres de text explicatius.

Vist en conjunt, “La época de Botchan” és una lectura francament interessant pel seu contingut així com per la seva vàlua com a novel·la gràfica. Haurem d'esperar per veure com es desenvolupa als nou volums restants, però tenint en compte la solidesa d'aquest primer lliurament, la qualitat sembla garantida. Recomanada!

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las February 23, 2005 11:53 PM
Comentarios

Pues me ha gustado, el dibujo es muy bueno y la historia es intersante, hay varios personajes y hay que leerla pausado.
Me echaba para atrás que van a ser 10 números a 10 eurapios, lo cual es un dinero, pero si sigue así la completaré probablemente.
Puede parecer un tema un tanto árido al que no sepa que se va a encontrar, pero es una etapa muy interasante para comprender incluso al Japón de hoy en día.
Agur!

Escrito por Gully Foyle a las March 13, 2005 3:51 PM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?