February 17, 2005

EL VIAJE

Edmond Baudoin
Astiberri, 232p, b/n, 18€

Una petita decepció és el que m'ha suposat la lectura d'aquesta novel·la gràfica, excel·lentment editada com de costum per Astiberri (una de les editorials que més pressupost se'n duu de la meva butxaca). Potser serà per que tenia l'expectativa massa alta, però és que un premi al millor guió al Saló d'Angulême (França) no és cap ximpleria. Bé, el cas, què m'he trobat? Doncs una història que de tan tòpica, lineal i ingènua m'ha resultat fins i tot avorrida. Un executiu abandona treball, família i l'angoixa de la ciutat per emprendre un viatge iniciàtic. Pel camí es trobarà tot tipus de personatges i situacions i viurà una experiència... diguem-ne, psicodèlica. No sé a vosaltres però a mi de seguida m'ha vingut un “deja-vu” de talla XXL.

Això sí, el dibuix resulta realment bell, molt expressiu i poètic. Tant, que potser fora millor obviar el poc text que hi apareix i dedicar-se només a observar el traç i el tractament pictòric de Baudoin. De fet, trobo molt més lògic el premi “Millor dibuixant” de “La Carcel de Papel” que recentment se li ha concedit, que el referit al guió. Ara bé, no confonem les coses, basar una obra de més de dues-centes pàgines en un guió fluix i un joc visual amb l'obertura del cap del protagonista (al meu parer, original però poc desenvolupat), no funciona per molt geni de dibuix que siguis. Si més no, amb mi no ha funcionat. Potser tinc el sentit poètic atrofiat, però no m'agrada que el donin per suposat, és quelcom que s'ha de guanyar a base se suggestió en cada obra.

En conlusió, penso que estem davant una novel·la gràfica que té ben poc de “novel·la” i molt de “gràfica” i que per tant potser resulti interessant pels amics d'aquest gènere més poètic. Per la resta de lectors, al meu parer, no serà cap tragèdia deixar-la passar.

Marc Pastor i Sanz.
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las February 17, 2005 2:01 AM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?