January 20, 2007

El tebeo valencià protagonitza el XXV Saló del Còmic de Barcelona amb una mostra que evoca la seua edat d'or

València, 18/01/2007 17:50 (EUROPA PRESS)

El tebeo valencià serà un dels principals protagonistes de la XXV edició del Saló del Còmic de Barcelona, que se celebrarà del 19 al 22 d'abril de la Ciutat Comtal i que acollirà una exposició que repassarà la història de la creació i la industrial editorial de la Comunitat Valenciana al llarg del segle XX, des de la seua "edat d'or fins a la crisi actual, passant per l''underground' i l'avantguarda", segons ha explicat hui el responsable Edicions de Ponent, Francisco Camarasa, comissari de la mostra juntament amb Álvaro Pons i Pedro Porcel.

Els detalls de la selecció han estat presentats hui en roda de premsa al monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de la Biblioteca Valenciana -institució que organitza la mostra- juntament amb el programa del prestigiós certamen barceloní, considerat el major fòrum dedicat al còmic d'Espanya i un dels més rellevants d'Europa. A l'acte han assistit, a més de Camarasa, el director general del Llibre de la Generalitat, Vicente Navarro de Luján, el director del Saló del Còmic, Carles Santamaria, i el director territorial de l'Obra Social de la CAM a València, patrocinadora del projecte, Vicente Botella.

La Comunitat Valenciana és l'autonomia convidada al Saló del 2007, una edició "molt especial" ja que el certamen complix 25 anys de vida "mirant cap al futur i apostant per la continuïtat", ha destacat Santamaria. Des de l'any passat, la trobada invita en cada convocatòria una comunitat autònoma i, després de Madrid, que va ser la protagonista el 2006, s'ha decidit destacar en esta ocasió la "gran tradició i creativitat" del còmic valencià, ha agregat el responsable del saló.

L'exposició ocuparà un total de 150 metres quadrats en què es farà una repassada de la diversitat de la historieta valenciana i s'insistirà en la idea que "el còmic espanyol no pot entendre's sense el valencià", ha subratllat Camarasa. Així, l'exhibició invitarà els visitants a fer un recorregut cronològic pel tebeo valencià des de 1939 fins a l'actualitat.

D'esta manera, s'evocarà l'"edat d'or" d'este tipus de publicacions, que es va desenvolupar durant les dècades dels 40, 50 i 60; s'estudiarà el fenomen de la desaparició dels quadernets per lliuraments; l'emigració dels autors valencians als Estats Units i a diversos països europeus, com Holanda, França, Anglaterra o Suècia, i es prestarà especial atenció a algunes figures de rellevància capital, com José Ortiz o Brocal Remohí, el primer autor europeu que va aconseguir fer-se un lloc en l'exigent mercat japonés, ha ressaltat el comissari.

L'itinerari expositiu continuarà amb un espai centrat en els anys 70, els del còmic 'underground'; l'anomenada Nova Escola Valenciana dels 80, amb noms com Sento Llobell o Miguel Calatayud; la crisi del sector editorial espanyol, que va esclatar a principi dels 90; i les avantguardes. A més de les il·lustracions, la mostra permetrà preveure material audiovisual inèdit fins ara, com una producció de Llobell o de la sèrie 'Tinta oasis'", ha apuntat l'especialista. Juntament amb l'exposició, i a manera de catàleg, es presentarà la monografia "Viñetas a la Luna de Valencia", que recopilarà l'evolució del còmic a la Comunitat des del 1965 fins als nostres dies.

Francisco Camarasa ha declarat que amb estes activitats es pretén "retre homenatge a tots aquells autors que han viscut d'una forma marginal" i que han dedicat la seua carrera a este gènere, que "és un art amb majúscules". En esta línia, ha recordat que el tebeo va ser "un dels grans mitjans de comunicació de masses als anys 40 i 50 i, per tant, va ajudar a fer més atractiva del que era la postguerra espanyola".

TRADICIÓ I QUALITAT

També es desitja reivindicar la "tradició i qualitat" del còmic valencià, ja que els seus autors en estos moments continuen entre els de major rellevància d'Espanya, ha considerat, per part seua, Carles Santamaria. Ha agregat que si bé el 92% dels 100 milions d'euros anuals que es facturen a Espanya s'ingressen a Catalunya, on residixen els grans grups editorials amb divisió de còmic, el mèrit de les editorials valencianes és que "centren la seua activitat en els autors nacionals".

Finalment, Vicente Navarro de Luján ha destacat que la Comunitat Valenciana s'ha guanyat per "dret propi" el reconeixement del Saló del Còmic perquè alguns dels personatges creats al seu si, com Pumby o el Guerrero del Antifaz, ha citat, "han acompanyat la infància" de molts ciutadans.

El XV Saló del Còmic de Barcelona analitzarà les relacions entre el tebeo i la literatura amb exposicions i taules rodones. A més de la mostra protagonitzada per la Comunitat Valenciana, s'exhibiran seleccions sobre el gènere negre, l'alacantí Pablo Auladell, guanyador del premi Josep Toutain a l'autor revelació, o els 30 anys de la revista "El Jueves". En el capítol d'autors internacionals, passaran per les instal·lacions de la Fira de Barcelona Joe Sacco, Jacques Tardi, Howard Chaykin, Jimmy Palmiotti, Alex Robinson i Gipi, entre d'altres.

[Llegit a Vilaweb]

Escrito por Comic Fill-in a las January 20, 2007 4:35 PM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?