September 29, 2006

APPLESEED #1 (de 4)

appleseed1.jpgMasamune Shirow
Planeta DeAgostini, 192 pàgines, b/n, 8'95 €

Vet aquí la reedició d'un dels mangues més famosos de la primera onada de còmic japonès que va arribar per Espanya. L'autor, també conegut per altres obres com “Dominion” i “Ghost in the shell” (ambdues amb adaptació d'anime), és de sobres conegut per tota l'afició. Un autor gran, però potser no un gran autor. No es pot negar la gran repercussió de la seva obra, però el cas és que una lectura atenta d'aquest volum en concret d'”Appleseed” ens revela certes mancances. No hi ha dubte que Shirow és un gran dibuixant, però el guió és tot un embolic. D'acord, la història que es vol explicar sembla complicada, però això no és excusa per que després de vora dues-centes pàgines hom no sàpiga del cert d'on venen i on van els personatges. Aquest problema el comparteix amb obres com “Akira”, només que Shirow sembla incapaç d'atrapar el lector amb la intensitat de la narració gràfica de que és capaç Katsuhiro Otomo.

Nogensmenys, aquest primer volum m'ha semblat entretingut. Llavors, com s'ho fa? Senzillament donant el lector allò que espera d'un còmic d'ambientació cyberpunk: conspiracions, acció, xiques guapes i, sobretot, molta tecnologia. L'autor sembla gaudir de debò amb el disseny i el dibuix de tot tipus d'artefactes futuristes i, a més, no s'està d'explicar-ho tot per donar-li més versemblança. Quant a les xiques, bé, em sembla que és obvi. Això sí, sorprèn el tractament que en fa, doncs més enllà del masclisme habitual, Shirow converteix els seus personatges femenins en els veritables protagonistes d'aquesta història.

Com de costum, hauria d'esperar a la lectura dels quatres volums que composen aquesta edició integral per fer-ne un judici just i veure si aquesta erràtica història arriba enlloc. En tot cas, la seva lectura, sense més ambicions, es planteja entretinguda. Recomanable per aficionats i públic juvenil en general.

Escrito por Comic Fill-in a las September 29, 2006 6:07 PM
Comentarios

Estic bastant d'acord amb el que expliques dels guions dels primers mangas que van arribar aquí, i també em sembla que "Akira" d'Otomo està molt més aconseguit.
Estan a anys llum de les històries del "déu" Tezuka...

Personalment crec que Shirow està sobrevalorat i ni tant sols “Ghost in the shell”, la més coneguda de les seves obres, em sembla massa ben guionitzada i crec que queda lluny del que s'intueix que pretenia.

Escrito por Xavier a las September 30, 2006 11:26 PM

Otomo va saber tirar pel dret i expandir l'horitzó del manga post-Tezuka (estava prou difícil!). Una lucidesa que no va estar a l'abast de Shirow. Però en tot cas, ambdós van saber conectar molt bé amb tota una generació. De tota manera, és millor no demanar-li a un còmic de Shirow allò que no té intenció de ser. A la gent li agrada, d'acord, però mai he llegit d'ell que fos cap geni.

Escrito por marc a las October 1, 2006 4:54 AM

És, potser, dels pocs còmics que no m'he pogut acabar. No aquest, sinó el Ghost In The Shell. Aquest home és un gran dibuixant, i potser també narrador, però els guions són infumables. No vaig entendre res. Però res, eh! Bé... també hi ha la possiblitat que jo sigui idiota perdut... Per mi, una cosa és saber dibuixar molt bé, o saber narrar molt bé, i l'altre fer guions. Per ser un bon autor, s'ha d'estar equilibrat. Crec jo, vaja...

Escrito por Quim Bou a las October 3, 2006 11:38 AM

Haha Quim, sí, potser tots som idiotes perduts menys en Shirow! O qui sap si ell mateix s'enten tampoc!
D'altra banda, potser no ho he deixat ben clar, però amb la frase "(...)Shirow sembla incapaç d'atrapar el lector amb la intensitat de la narració gràfica de que és capaç Katsuhiro Otomo" volia dir que és fluixet en aquest aspecte. Però bé, ningú diu que siga tan bo, només que conecta amb el gran públic, que sovint no es fixa massa en aquestes coses.
Salut!

Escrito por marc a las October 4, 2006 3:27 AM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?