August 20, 2006

HECHOS, DICHOS, OCURRENCIAS Y ANDANZAS DE BARDÍN EL SUPERREALISTA

bardin.jpgMax
La Cúpula, 88 pàgines, color, 18 €

Aquesta obra recull tota la producció que Max ha fet sobre aquest personatge i que ha vist la llum al llarg dels anys en diverses publicacions. Certament l'edició no es pot qualificar sinó d'exquisida i el contingut a l'altura de les expectatives. El geni de Max, gurú indiscutible del còmic fet en espanyol de les últimes dècades, aconsegueix una síntesi entre TBO clàssic i les noves aportacions de gent com Chris Ware, tot mantenint el seu inconfusible to personal. Una delícia.

I bé, recomanat el volum i donat que la gran majoria dels seu contingut ja ha estat comentat amb anterioritat en aquest web (en aquells temps no existien els blocs!), he de saltar-me l'auto-imposada norma de parlar únicament del còmic. La qüestió és molt senzilla, i és al propi volum que ens ocupa on es planteja: benvolgut Max, quan pensa vostè tornar a fer un còmic? I dic bé, un còmic, una novel·la gràfica, és a dir, quelcom amb contingut, i no només personatges perduts en tires disperses. Tan desagradable va ser l'experiència amb “El prolongado sueño del Sr. T? Disculpeu l'atreviment, però a mi els llibres d'esbossos, il·lustracions i dibuixos em semblen descoratjadors i sense cap interès. Senyor dit Max, per favor, no veu que el seu públic l'espera?

Escrito por Comic Fill-in a las August 20, 2006 2:01 AM
Comentarios

Potser perquè vol estar en un ofici a on el tractin com a excelent professional que és?
Ja sabeu: diners, respecte, i totes aquestes coses... Ser un autor genial ha de ser un problema en aquest món del còmic: molta feina i esforç... a canvi de...?
PD: Jo també l'enyoro...

Escrito por Quim Bou a las August 21, 2006 9:00 AM

Dir que aquest volum m'ha servit per introduir-me en els còmics de Max, ja que no havia llegit res d'aquest autor. M'ha semblat un bon còmic i trobe que adquireré més endavant algunes coses més. Sembla que l'obra ha tingut molta repercussió internacional. Aquest estiu he vist a Amsterdam l'edició en holandés.
En fí, sobre la demanda al Max de fer nous còmics és una cosa que tenen últimament alguns autors. Fa uns mesos feia aquesta mateixa pregunta al Mauro Entrialgo al seu bloc i em contestava que de moment no li pagava l'esforç de treballar tot el dia en les tires còmiques i col·laboracions que fa, que són el que li donen de menjar i arribar a casa i posar-se a la farragosa tasca que fer un àlbum nou. En fi... a vore si prompte tenim novetats.

Escrito por Jaume a las August 21, 2006 1:46 PM

Quim, tot això que dius és ben cert. Però, resulta que el propi Bardin anima al despreci pel lucre o el reconeixement. I aquest personatge amic de la retòrica és facilment reconeixible com l'alter ego de l'autor. De tota manera, el meu objectiu no era buscar contradiccions, senzillament volia expressar el meu desig que torne a la feina comiquera.

Jaume, tot i així em pense que la producció de Mauro Entrialgo deu ser deu vegades superior a la de Max quant a còmic. Cosa que potser s'explica pel fet que puga viure d'això... En fi, de Max et recomane "El prolongado sueño del Sr.T", també publicat en no-se-quantes llengües entre les quals no hi ha el català ("és clar"). Per cert, en l'edició americana el títol és "Extended Dream Of Mr. D". Això de "Mr.T" es veu que els sonava massa a "El equipo A"... ^_^U

Escrito por Marc a las August 22, 2006 1:20 AM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?