July 5, 2006

EL FINAL DE LA GUERRA: RESEÑAS BIOGRÁFICAS DE BOSNIA 1995-1996

elfinaldelaguerra.jpgJoe Sacco
Planeta DeAgostini, 80 pàgines, b/n, 9'95€

Com reconcilia un artista el veure's forçat a acudir al front d'un conflicte brutal que canviarà la seva vida i la seva terra natal per sempre? Què ocorre quan un reporter finalment es troba cara a cara amb un criminal de guerra? Abans de les seves destrossadores “Gorazde: Zona Protegida”, “El mediador” i “Palestina”, Joe Sacco va crear dues històries curtes sobre personatges de cada costat de la línia de foc. “Soba” i “Navidad com Karadzic” es recopilen per primera vegada en aquest llibre. En “Soba”, Joe Sacco captura el turment intern d'un artista guerrer de Sarajevo que va captivar als mitjans d'Occident amb la seva guitarra i les seves festes. En “Navidad con Karadzic”, l'autor aporta al lector una vista de prop del procés, d'un humor negre, per obtenir una notícia que ni tan sols sortirà en els titulars, mentre persegueix a un dels criminals més buscats de la guerra de Bosnia.

Molt bona notícia és la publicació d'aquesta obra sobre la guerra de Bosnia. Sens dubte, Joe Sacco és un dels autors més rellevants dels últims temps al panorama mundial de còmic. Amb el seu estil de, diguem-ne, periodisme de vivència, ens ha apropat de manera totalment didàctica alhora que sentida el que va suposar i suposa encara la vergonyosa guerra de Bosnia. Però, el més important, a banda d'uns continguts de pes i una realització consistent, ha estat la seva aportació per ampliar els límits de l'art seqüencial. Això que fa ells només es pot fer en còmic. I funciona terriblement bé.

En concret, aquest volum recull dues històries al meu parer, serveixen d'epíleg a la seva genial obra “Gorazde: Zona Protegida”. El retrat de Soba ens acosta a través d'una icona local al perfil de tota una generació sacrificada en aquell conflicte. Com sempre, Sacco s'apropa als seus personatges amb tanta cura pels afectes personals com total respecte per la veritat i les contradiccions de la vida. La segona història, més reflexiva sobre la professió periodística, conta les peripècies d'uns periodistes per entrevistar Radovan Karadzic. L'anècdota ens serveix per recordar-nos que els monstres es fabriquen mediàticament, que ningú neix amb banyes i cua, ni tan sols aquest criminal. Les coses són més complexes, i potser per això Sacco no pot sentir res en la seva presència.

Definitivament, aquest és un còmic que paga la pena llegir. Tot i això, tal i com he comentat, pense que funciona millor com a tercera part d'una suposada trilogia sobre Bosnia que comença amb “Gorazde: Zona Protegida”, de lectura obligada, i continua amb “El Mediador”. Sense tenir la mateixa intensitat de contingut però, és un còmic que no us deixarà indiferents. Del tot recomanable.

Escrito por Comic Fill-in a las July 5, 2006 3:30 PM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?