March 8, 2006

ANIMAL MAN, DE JAMIE DELANO #1

animalmandelano0101g.jpgJamie Delano, Steve Pugh
Planeta DeAgostini, 112 pag, color, 8'95€

Aquest llibre dóna pas a un nou equip creatiu i un nou enfocament del personatge, tot i que comparteix amb l'anterior etapa una visió crítica i desencantada del món en al que vivim. El guió corre a càrrec de Jamie Delano, aclamat autor britànic responsable del llançament de Hellblazer, la sèrie regular protagonitzada per John Constantine. La part gràfica està en mans del tenebrista Steve Pugh i les cobertes de l'edició original vénen signades per un mestre del gènere: Brian Bolland.

Val, a veure si vos sona aquesta història: guionista anglès desembarca als Estats Units per recuperar un personatge i donar-li un enfocament més adult. El primer que fa es matar-lo. De qui parlem? Alan Moore? Doncs no, parlem d'un paisà seu que va formar part de la mateixa onada d'autors anglesos que van entrar a DC per tal de revitalitzar-la: Jamie Delano. En tot cas, el paral·lelisme no s'acaba aquí, doncs aquest primer arc argumental que comença amb el present lliurament sembla voler fer d'“Animal Man” la contrapartida pel regne animal de “Swamp Thing”. El viatge metafísic i les vivències pseudo-filosòfiques tan característiques dels primers moments de la linia “Vertigo” hi són presents. Fins i tot massa, doncs un cert abús dels quadres de text és el punt feble dels guions de Delano. Per contra els punts forts són un bon plantejament dels moments de tensió narrativa, bones dosis d'imaginació, i el fet de saber començar i acabar un còmic de vint-i-quatre pàgines afegint-hi interès. De tota manera, feu-vos càrrec, no és comparable amb Alan Moore quant a qualitat. Ja sé que és inevitable, però millor no pensar-hi mentre llegiu.

El també anglès Steve Pugh, per la seva banda, fa una bona feina de dibuix. Sap captar i donar forma a l'esperit de la sèrie, alhora brutal i metafísic, i pel camí ens deixa moments realment imaginatius i de reeixida execució. Els seus punts forts, l'expressivitat i el treball sobre la subjectivitat dels personatges, així com una planificació i disseny de pàgina al servei del to de cada escena.

En resum, un còmic suggerent que ens retorna el sabor clàssic de la línia “Vertigo”, la marca de còmic per adults de l'editorial DC. Recomanable per tothom que s'hi vulgui apropar i, especialment, per aquells que gaudiu amb sèries com la mateixa “Hellblazer”, “Swamp Thing” d'Alan Moore o “The Sandman” de Neil Gaiman.

Marc Pastor Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las March 8, 2006 6:03 PM
Comentarios

Pot ser es cosa meva, pero jo, mentre els arguments cumpleixin, ja estic content. I, el comentari de "doncs un cert abús dels quadres de text és el punt feble dels guions de Delano" et referiexes només a Animal Man? Perque a Hellblazer no els utilitza TAN, crec jo.

Escrito por Cassady a las March 8, 2006 6:19 PM

Efectivament, a Hellblazer no els utilitza tant. És cert que hi ha coses, més comuns en Animal Man, que són difícils d'explicar sinó és amb una veu en off. Però, pense que de vegades sobrecarrega innecessàriament certs texts.
Salut!

Escrito por Marc a las March 8, 2006 7:27 PM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?