March 7, 2006

SALVATORE #1: ARRANQUES AMOROSOS

Nicolas de Crécy
Ponent Món, 48 pag, color, tapa dura, 13'00€

Salvatore és un gos. Salvatore és mecànic. I un de bo! És famós a tota la regió. Un d'aquests que eleva la mecànica al rang d'Art! Tanmateix, Salvatore es va instal·lar dalt d'una muntanya, lluny del soroll i de la gent. No li agrada gaire la gent. Els que li posen pressa quan assaboreix la seva fondí, els que li impedeixen gaudir del seu cigarret i el seu diari després del dinar. En aquest cas, els fa esperar sense vergonya. I, de vegades, fins i tot amaga una peça dels motors que li confien! Però, llavors, Salvatore, no serien simplement escombraries? No tan ràpid. Com una roda ben engreixada, va concebre un pla diabòlic per trobar la seva estimada, tota brillant cabell i somriure tendre: Julie. I ningú no podrà desviar-lo del seu camí, ningú.

Vet aquí un còmic que entronca amb la nova generació de còmic independent francès (per anomenar-ho d'alguna manera), els caps més visibles de la qual són Trondheim, Sfarr o els mateixos Dupuy i Berberian. Si hagués de traçar una connexió amb aquests autors, sembla clar que es basaria en dos elements: un dibuix molt treballat amb aparença casual i uns guions plens d'un humor blanc i intel·ligent que sovint em recorda a Chesterton. Un exemple: el fet que els protagonistes siguin els típics animals antropomòrfics no els lliura de la presència humana o del seu destí com a tals (en el cas dels porcs, un bon àpat). En tot cas, val a dir que Nicolas de Crécy no és cap nou vingut i de seguida notem el seu bon ofici i personalitat pròpia. Tant pel que fa als personatges, el desenvolupament de la història o, molt important, el ritme. Gràficament, s'ha de destacar el cridaner tractament de les deformacions òptiques (serà així com veuen el món els animals?) i sobre tot una narració gràfica de primer ordre quant a planificació i domini de la temporalitat. I a més és que l'estil arriba a resultar certament bell.

Tot comptat i debatut, aquest primer lliurament de “Salvatore” és un còmic de lectura àgil, interessant i fins i tot poètica, que sap combinar l'estructura de la faula amb els divertiments propis del llenguatge del còmic. Del tot recomanable, i més tenint en compte la consistent edició que n'ha fet “Ponent Món”. Podeu veure unes pàgines interiors aquí.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las March 7, 2006 1:55 AM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?