February 3, 2006

“Prince Valiant” de Harold R. Foster, un clàssic sui generis II

Al fil de l'anterior post, i seguint el debat originat al blog “Con C de Arte”, sembla que hi ha encara una pregunta que resta sense respondre en un sentit ample. Perquè ho vas fer Harold? Perquè algú voldria fer un còmic tan arcaic com “Prince Valiant” quant a recursos propis del seu llenguatge quasi trenta anys després de la publicació de “Little Nemo in Slumberland” de Winsor McCay?

Francament, ni ho sé ni em treu el son. Però, tornant a l'analogia cinematogràfica que havia plantejat al primer post, tota aquesta situació hem recorda els “Films d'Art”. Aquestes produccions cinematogràfiques van nàixer a principi de segle, sobre tot a França, amb la intenció d'atreure el públic burgès i culte del teatre cap a les noves sales permanents de cinema. És a dir, es pretenia treure el cinema dels circuits populars i l'espectacle i, diguem-ne, dignificar-lo. Per fer-ho, en comptes de desenvolupar el nou llenguatge fins a l'excel·lència, es va recórrer a un altre que tothom coneixia bé, el del teatre. Textos i actors teatrals acompanyaven una realització i posada en escena que va suposar un empobriment del llenguatge cinematogràfic i un pas enrere pel seu desenvolupament.

L'opció de Foster, si fa no fa, sembla anar en aquesta direcció. Sacrifica un llenguatge considerat “popular” per un altre més “culte”, el de les il·lustracions, que gaudeix de major consideració social. La gran diferència és que Foster va reeixir en els seus objectius, creant una obra de gran valor, mentre que avui dia pràcticament ningú és capaç de citar una sola pel·lícula de “Film d'Art”. També és cert que “Prince Valiant” mostra una evolució ràpida que defuig allò arcaic, entestant-se quasi com una marca d'estil en no emprar globus de diàleg. En tot cas, no sembla que ni en còmic ni en cinema, aquesta estratègia haja tingut mai massa bona acollida, com ho demostra el fet que tot elogiant massivament l'obra de Foster, poca gent l'imita. Per tant, és o no és un clàssic “sui generis”?

Escrito por Comic Fill-in a las February 3, 2006 7:17 PM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?