November 15, 2005

CROMWELL STONE #1 (de 3)

cromwellstone01g.jpgAndreas
Planeta deAgostini , 48 pag, b/n, 8'95 €

“Recuperació d'una de les sèries de més èxit del guionista i dibuixant Andreas, el qual en el seu moment va revolucionar el món del còmic de filiació fantàstica i de gust pels enigmes. Per això, Andreas juga amb els codis de la història i de les vinyetes i desestabilitza al lector en un joc en el qual la sorpresa és un dels factors determinants. Una misteriosa clau, d'origen desconegut, ha estat robada en el transcurs d'un viatge amb vaixell. Cromwell Stone, que es troba a bord, constata com els altres passatgers són sistemàticament eliminats. Comença així una fantàstica aventura per a descobrir la naturalesa de l'estrany objecte.”

El primer que podem llegir en aquest còmic és una cita del senyor Howard Phillip Lovecraft: “L'emoció més forta i antiga del gènere humà és la por”. Cita o sentència, el cas és que Andreas construeix el seu relat amb la sensibilitat i el gust d'un alumne respectuós i avantatjat d'aquest clàssic literari de l'horror còsmic. El gènere queda així centrat de bon començament, i els elements coneguts hi són. Però, el que fa interessant la seva història, allò que et manté llegint i patint fins al final, és l'encert en la tria dels detalls mòrbids, aquells que et deixen inquiet mentre vas descobrint noves peces d'un puzzle que potser fora millor no haver començat. Especialment reeixit em sembla el guió si tenim en compte l'absència quasi total de quadres de text en un gènere tan donat a la retòrica literària. Un bon ús dels diàlegs i la confiança en un apartat gràfic excel·lent converteixen aquesta obra en un bon còmic, a més d'una bona història dins els paràmetres del gènere.

De fet, això és quelcom que podem sospitar fàcilment només fullejant-lo. Ens trobem davant un Andreas pletòric, el del 1982, que ha sabut combinar a la perfecció la narrativa de l'estil Marvel amb l'expressivitat i el barroquisme gràfic d'autors com Bernie Wrightson, Neal Adams, Joe Kubert, John Buscema o Barry Windsor-Smith, influències que ell mateix reconeix. I, com se sol dir, tot això en gloriós blanc i negre. Podria enumerar tota una sèrie de recursos de narració gràfica que fan de la lectura d'aquest còmic un autèntic plaer per a l'afeccionat al còmic, des del disseny de pàgina fins la planificació, passant pel cronometratge. Però, de fet el més important és que funcionen. Tots aquest “jocs gràfics”, a més de virtuosos, el que fan és omplir les pàgines de “Cromwell Stone” d'emocions: ansietat, por, màgia, misteri... i això és l'únic que compta al final.

En definitiva, “Cromwell Stone” és l'adaptació d'un relat que mai va escriure el millor H. P. Lovecraft, amb la qual cosa es converteix en una obra més que recomanable pels amants del gènere. En tot cas, a l'espera dels restants dos volums, val a dir que és també un còmic notable que paga la pena llegir per tothom.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las November 15, 2005 10:09 AM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?