October 16, 2005

JACK KIRBY: CUARTO MUNDO (Clásicos DC #1)

cuartomundokirby01g.jpgJack Kirby
Planeta DeAgostini, 176 pag, b/n, 4'95 €

Certament es nota que Planeta ha posat interès en donar a conèixer l'edició de l'obra que passa per ser la més “personal” d'un dels mites del còmic americà, Jack Kirby. Ho tenia fàcil, això sí, amb tant de seguidor incondicional i nostàlgic, característiques que ben sovint condicionen el judici del lector. Així, les crítiques positives i les lloances han sigut abundants. Doncs bé, permeteu-me fer d'advocat del diable.

Per començar he d'aclarir que si bé el públic al qual es dirigia aquest còmic era juvenil, com que aquest bloc es dirigeix a lectors adults, és des d'aquesta òptica des d'on comentaré aquest “Cuarto Mundo”. I el que m'he trobat ha sigut un guió amb un to èpic i una grandiloqüència hiperbòlica que es desenvolupa amb una fluïdesa pràcticament nul·la, com si anés a trompades i a punt de calar-se. L'autor tracta d'aprofitar tota la tradició mítica i religiosa occidental, però sembla com si el to fos l'única estructura d'un guió que es perd en l'evocació artificiosa mentre fa avançar la història amb poca elegància. Així, la correspondència entre vinyetes està massa agafada pels pèls, i el mateix podem dir dels quadres de text o els diàlegs, mancats de tota naturalitat.

El dibuix, això sí, és tan espectacular, meravellós, i de planificació efectista com era d'esperar. No cal dir a estes altures que Kirby era un gran dibuixant. De tota manera, val a dir que de vegades resulta un poc confús a causa de l'edició en blanc i negre, ja que sovint és el color qui marca la profunditat de cada terme de la vinyeta.

En definitiva, no voldria menystenir la importància de Jack Kirby dins la Història del còmic nord-americà i mundial, i per això diré que si teniu un interès especial pel novè art fora recomanable llegir-lo. Ara bé, també recomane que per entendre de cinema hom ha de veure “The birht of a nation” (D.W. Griffith) i això no m'impedeix reconèixer que resulta d'allò més avorrit. Per tant, nostàlgies a banda, trobe que per un lector de còmic adult d'avui dia aquest “Cuarto Mundo” pot arribar a semblar-li tediós.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las October 16, 2005 2:44 PM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?