June 5, 2005

PYONGYANG

pyongyang.jpgGuy Delisle
Astiberri, 184p, b/n, 18€

“Pyongyang” és un còmic que es mou entre dues aigües, la del plantejament documental de viatges estil Joe Sacco i la del diari personal amb un to lleuger propi de gent com Dupuy i Berberian o fins i tot el mateix Trodheim. L'autor, el canadenc Guy Delisle, ens conta la seva experiència durant una estada de dos mesos a un dels països menys turístics del món: Corea del Nord. Acudeix allí per treballar a un estudi d'animació, faceta des de la qual dirigeix la seva mirada i que per tant també hi és reflectida.

El més interessant de tot és la quantitat de curiositats i fets escruixidors que descobrirem de la mà del seu autor/protagonista. El guió està molt ben planificat de manera que reforça l'interès a cada pàgina tot aportant noves dades i situacions i, molt important, sense oblidar que, a més d'un documental, aquest còmic també és un diari personal que tracta de transmetre'ns l'estat d'ànim de qui l'escriu. Així, a més dels tòpics obligats, Delisle no oblida donar cabuda a petits detalls quotidians molt significatius. En tot cas, potser la raó del seu èxit es dega en gran part a la realitat d'un país que en el millor dels casos et deixa perplex. La “dinastia comunista” nord-coreana, capaç de convertir en realitat el malson de “1984” de George Orwell, dóna per molt, això està clar.

Gràficament, de les dues influències citades al principi, predomina més la segona. La claredat expositiva i la simplicitat efectiva del dibuix són la tònica general, només lleugerament trencada quan cal dibuixar algun monument. A destacar el tractament de la fosca nit nord-coreana i l'ambientació de fredor i asèpsia de la capital, que més sembla un centre comercial abandonat que una ciutat.

En conclusió, un gran còmic aquest. Comprenc que el fet que et demanen 18€ per un còmic d'un autor pràcticament desconegut produeix certa suspicàcia però, si em voleu fer cas i llegir un dels millors còmics d'aquest any que s'acaba (el cap d'any friki és el Saló de Barcelona, no cal dir-ho), “Pyongyang” és una obra que val el que costa.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las June 5, 2005 7:33 PM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?