July 21, 2004

EL CAMINANTE

Jiro Taniguchi
Ponent Món, 150 pag, B/N, 12'50 €

Sospite que Jiro Taniguchi no necessita de cap presentació. Després d'exercir de punta de llança del manga adult amb d'obres tan contundents com “El almanaque de mi padre” o “Barrio Lejano”, rebudes amb entusiasme pel públic i la crítica, ara li arriba el torn a “El Caminante”. El cert és que aquesta obra ja fou publicada fa temps i per episodis a la revista “El Víbora”, però ara podem gaudir-la en un sol volum i amb totes les excel·lències que comporta una edició a càrrec de Ponent Món.

El còmic en si val a dir que és bastant diferent a les obres anteriorment citades. Tracta sobre un home que fa del passeig tot un estil de vida. Bàsicament consta de capítols quasi muts on el protagonista observa el món amb la mirada de qui sap apreciar les petites coses de la vida. El to és totalment seré i pausat, però tot i així s'ha de reconèixer que aconsegueix transmetre entusiasme i sensacions positives. En el fons continua sent el mateix estil de sempre de Jiro Taniguchi, només que centrat en objectius més “senzills”. Sospite que haureu d'intentar de pensar com un japonès per gaudir-ne completament.

El dibuix i la narració gràfica porten quasi tot el pes del còmic. I per Tezuka que Taniguchi és capaç de fer-ho com és degut. La invitació a gaudir del paisatge no es veu defraudada en cap moment. La bellesa del dibuix així com del punt de vista acaben per fer-te còmplice de l'entusiasme d'aquell home per allò quotidià. Per suposat, Taniguchi segueix practicant aquesta línia clara “a la japonesa” (per dir-ho així) que tant bons resultats li dona. Això sí, seguint amb el tema de la mentalitat japonesa (que no distingeix tant entre dibuix i pintura), es nota un cert interès per l'art pictòric com a finalitat en si mateixa del manga, especialment al capítol “Paisaje Borroso”.

En conclusió, un manga que potser no serà apreciat pel nombrós públic de les seves altres obres però que qualsevol lector habitual de còmic adult sabrà gaudir. Jo personalment en recomane la seva lectura. Només un consell, llegiu amb calma.

Marc Pastor i Sanz
Comic Fill-in

P.S.: Ojalá Ponent Món hubiera editado “El almanaque de mí padre”...

Escrito por Comic Fill-in a las July 21, 2004 2:21 AM
Comentarios

Solo quería complementar ligeramente la crítica de mi compañero.
Marc tiene razón al decir que hay que pensar un poco como un "japo" para leer este tebeo. En el extemo oriente, por lo que se tanto en Japón como en China, la pintura paisajista tiene una concepción totalmente diferente de la visión occidental. En Occidente se pinta lo que está delante del pintor con el mayor detalle posible, el impresionismo no altera esto solo cambia el objeto del detalle a la luz. En oriente la pintura paisajista busca captar el espíritu del lugar a pintar, captar las emociones que transmite ese sitio al pintor. Taniguchi, a mi juicio, trasvasa esa experiencia pictórica oriental a un tebeo buscando a través de los ojos del protagonista que el lector comparta las experiencias del paisaje y del paseo.

Por lo demás recomiendo este tebeo de todo corazón y repito el consejo de Marc, leed con calma, incluso algo de parsimonia.

Escrito por Fernando Fuentes. a las August 4, 2004 1:22 PM

Le di muchas vueltas, lo ojeé, lo dejé y al final me lo compré. Aún no lo he leído pero lo compré pensando que se tenía que tener "mentalidad de caminante" más que de japonés. Pararse a mirar una hoja, o no pararse pero saber que esa hoja está allí en el suelo... me parecen situaciones más de "caminantes" que sólo de "japonenese caminantes" -sospecho que no hay muchos "caminantes" en este país entre las generaciones menores de 55 años- .

Escrito por magin a las September 13, 2004 10:42 PM

Una humilde opinión.
No soy un lector frecuente de cómics pero esta obra de Jiro Taniguchi me ha impresionado por la capacidad de transmitir emociones, y describir situaciones y relaciones.
Un caminante de menos de 55 años

Escrito por Jorge a las October 20, 2004 9:27 PM

Gracias a todos por los comentarios.
Jorge: si te gustó este manga, no te pierdas las obras anteriores de Taniguchi citadas en la reseña. Ambas se pueden encontrar fácilmente todavia hoy y estoy seguro que te encantarán.
Salut!

Escrito por Marc a las October 21, 2004 11:09 AM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?