July 21, 2004

EL BORBAH

Charles Burns
La Cúpula, 112 pág, B/N, 7'50 €

Resulta inconfusible amb només fer una ullada que aquest còmic és obra de Charles Burns, l'autor d'“Agujero negro”, “El club de sangre” o “Burn again”. Però també resulta inconfusible, en començar a llegir-lo, que aquesta és una obra menor respecte de les que he citat, un camp d'aprenentatge on un autor amb talent va convertint-se en un mestre. Tot i així, val a dir que el nivell de partida és ben consistent.

L'obra consisteix en sis aventures on un curiós detectiu lluitador de lluita lliure intentarà resoldre els casos més surrealistes. Un guió al cap i a la fi lligat a les convencions del gènere negre (que ell mateix duria més tard molt més enllà dels crims detectivescos) i al tòpic més estès del còmic americà: l'heroi carismàtic. No obstant això, s'ha de reconèixer que Burns és capaç de fer-ho correctament i a més, afegir el seu toc tan especial: un món boig on res és el que sembla, un temible futur de ciència ficció pulp ple de les aberracions més estranyes, i per això mateix interessant.

El mateix caldria afegir respecte del dibuix, on trobem un Burns que domina correctament l'apartat gràfic però que encara no és aquell autor d'elegant i contundent narració gràfica que podem llegir a “Agujero Negro”. Potser l'obsessió que notem aquí per allò que sol anomenar-se “acció” el porta a triar vinyetes massa menudes on el seu talent es troba a la fi encaixonat.

En conclusió, si vos agrada Charles Burns o simplement el còmic dit independent, no deixeu de llegir “El Borbah”. És interessant i divertit i, en el fons, la principal raó per la qual no està a l'altura d'altres obres seves és simplement per la genialitat d'aquestes. Bon profit.

Marc Pastor i Sanz
Comic Fill-in

Escrito por Comic Fill-in a las July 21, 2004 2:13 AM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?