March 2, 2007

LUCHADORAS

luchadoras.jpgPeggy Adam
Sins Entido, 70 pàgines, b/n, 15 €

Des de 1993, més de 600 dones han desaparegut i més de 400 han estat assassinades en Ciutat Juárez, ciutat mexicana fronterera amb Estats Units. Són víctimes d'assassins desconeguts o de la violència de gènere. Així, Ciutat Juárez s'ha tornat un trist símbol del maltractament de les dones al món. Avui dia, la majoria d'aquests crims segueix sense resoldre. És amb aquest teló de fons verídic que Peggy Adam va imaginar “Luchadoras”.

Aquesta novel·la gràfica sembla voler acollir-se al corrent que va encetar, probablement, Art Spiegelman amb “Maus”, i que ha estat seguit amb èxit per gent com Marjane Satrapi amb “Persèpolis”. Sense voler fer comparacions excessives, no hi ha dubte que parlem de còmics que conten (denuncien) una història colpidora, i que per això mateix empren un llenguatge el més entenedor possible. Però, en cap cas estem davant un pamflet. A “Luchadoras” trobem una feina molt interessant d'exemplificació. Pren uns fets que són compartits per molta gent, i els posa a la pell de personatges reals per tal de fer-nos veure la magnitud de la tragèdia. Aquesta és la seva virtut, però també el seu defecte, doncs li impedeix un major aprofundiment.

En tot cas, val a dir que es nota una especial cura en l'aspecte gràfic. D'acord que el dibuix és bastant senzill, però facilita una narració gràfica absolutament impecable, amb moments realment brillants, i serveix de vehicle perfecte per aquest tipus de guió. Així mateix, la claredat del missatge conviu amb una subtil apel·lació a la reflexió per part del lector, tot cercant la seva consciència. En concret, cal destriar-ne una simbologia pròpia així com l'ús de la vista subjectiva.

Tot plegat, aquest és un còmic interessant que ens ofereix d'apropar-nos a un contingut dur de manera entenedora i gens sensacionalista. I està clar que per la seva factura es deixa llegir per tothom, afeccionats i neòfits.
monet-si.gifmonet-si.gifmonet-si.gifmonet-no.gifmonet-no.gif

Escrito por Comic Fill-in a las March 2, 2007 2:23 AM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?