December 16, 2006

HATE JAZZ

HateJazz.jpgJorge González, Horacio Altuna
Sins Entido, 56 pag, color, 13 €

Aquest és un còmic amb dues vessants que es donen la mà. D'una banda, és un còmic de tesi, amb diversos episodis que serveixen per fer-ne una reflexió. L'odi com a sentiment humà que mou el món, i així mateix dóna vida a la música jazz, s'explora des de les seves causes i conseqüències. L'enveja, la cobdícia o els prejudicis donen com a resultat una bomba que es va inflant fins esclatar en violència irracional. En certa mesura, aquest guió a base d'històries curtes que expliquen la misèria moral dels personatges em recorda Tatsumi. Per ell, cap personatge no té salvació. La diferència per Jorge González és que els dóna la oportunitat, a través de la música, de fer escapar les seves ànimes i situar-les per sobre d'un món real ple d'odi. La música jazz serveix així de referent simbòlic i visual, doncs de fet aquest no és un còmic que la tracte específicament.

L'altra vessant, que potser crida més l'atenció a primera vista, és la plasmació de tot això en llenguatge de còmic. Des d'una narrativa visual a un ritme molt ben cronometrat, tal i com demana l'ambientació jazzística, fins un reeixit treball amb el color que transmet una l'atmosfera intensa i opressiva alhora que vital. És com si l'apartat gràfic volgués justificar que tota aquesta vida de misèria només es redimeix com a excusa per una música divina però d'origen trist com és el jazz. Val la pena detenir-se a observar el treball d'Horacio Altuna en tot el seu esplendor, la qual cosa em recorda que, de nou, s'abusa un pèl d'uns quadres de text que de vegades són totalment innecessaris per redundants a la imatge.

En conclusió, un bon còmic que paga la pena llegir, tant per gaudir del trajecte com pel seu final agredolç i ambigu. És un còmic que convida a la reflexió i a la observació, però que si sou capaços de capficar-vos, ho recompensa. Recomanat, sigueu afeccionats al jazz o no.

Escrito por Comic Fill-in a las December 16, 2006 3:33 AM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?