November 18, 2006

EPILEPTIC

epileptic.jpgDavid B.
Pantheon Books, 364 pàgines, b/n, $28.95

Deixant de banda el goig bibliòfil que provoca aquest llibre objecte, i passant per alt així mateix el fet que estiga en anglès, no hi ha dubte que estem davant d'un dels còmics de referència dels nostres temps. I això pel seu ús de l'autobiografia per acostar-nos a les seves experiències amb el seu germà epilèptic. Com afecta la malaltia a les relacions de família, la lluita desesperada i a cegues a que els condueix, i l'estrany univers esotèric on es veuen atrapats. Això es tradueix, i ací rau part de l'èxit d'aquesta novel·la gràfica, en tot un univers de simbolisme visual que serveix de rèplica als fets. David B hi posa tot l'esforç en representar la malaltia, els sentiments, els personatges, les situacions, etc de manera que transmeten per mitjà d'imatges certament evocadores el seu contingut. Hi ha, per tant, una òptica poètica en aquest còmic. Però, no és només una poesia del contingut, sinó que està adaptada al medi i a les capacitats d'il·lustració. Això no obstant, queda clar que no estem davant d'un autor d'avantguarda com Chris Ware. David B sembla més bé jugar amb unes regles bàsiques bastant simples i entenedores, per exemple pel que fa al disseny de pàgina o els enquadraments, i carrega més d'intenció l'estil oníric del propi dibuix.

L'únic punt fluix que paga la pena destriar és la seva excessiva longitud. Tampoc no es fa pesat de llegir però, el que ocorre és que pràcticament cap a la meitat de l'obra dóna la sensació que ja ha explicat tot el que havia d'explicar. Més enllà només queda insistir en l'obsessió i veure com el problema va enquistant-se sense solució. Un fet aquest que potser afecta la coherència del conjunt.

En qualsevol cas, estem davant un còmic del tot recomanable i que apunta maneres de clàssic. De fet, ja són molts els qui han “après” d'aquesta novel·la gràfica de David B. La present edició recull l'obra completa a preu raonable, cosa que la fa bastant interessant (a saber quan acabarà de publicar-se en espanyol al ritme que van!). No em trobe capacitat per opinar sobre la traducció del francès a l'anglès, però en tot cas val a dir que amb el meu nivell mitjà no he trobat gaire dificultat. L'única qüestió és que el tamany es veu reduït a la meitat, més o menys, sobre el format original. Clar que, després de veure l'obra en format original, no ho trobe tan greu com podria semblar i només es veu perjudicada l'espectacularitat en moments puntuals.

Escrito por Comic Fill-in a las November 18, 2006 7:09 PM
Comentarios

Coincido en tu apreciación de este libro, al menos habiendo leído tan sólo lo que ha salido en España. El punto fuerte de David B es su capacidad de retratar lo onírico y recrear un mundo imaginario lleno de símbolos que al final no está tan lejos del mundo real. Y también coincido en que la obra en conjunto se hace repetitiva. Aun así, me gusta, y mucho.

Escrito por el tio berni a las November 18, 2006 8:07 PM

gràcies ^_^U

Escrito por marc a las November 20, 2006 5:18 PM

No sé si ara quedaré com un "garrulo", però... A mi, David B. no m'arrriba. No es pas que em desagradi, però tampoc em diu res d'especial. Ara que hi penso, de fet, jo, amb els meus gustos, sóc tremendament clàssic. Hi ha molt pocs autors "experimentals" que m'agradin...

Escrito por Quim Bou a las November 23, 2006 9:55 AM

No sé si ara quedaré com un "garrulo", però... A mi, David B. no m'arrriba. No es pas que em desagradi, però tampoc em diu res d'especial. Ara que hi penso, de fet, jo, amb els meus gustos, sóc tremendament clàssic. Hi ha molt pocs autors "experimentals" que m'agradin...

Escrito por Quim Bou a las November 23, 2006 9:55 AM

Home, no quedes com un burro, amb els gustos ja se sap... Això sí, jo trobe que David B. d'experimental té poquet, únicament eixe punt d'il·lustrador oníric, pense jo.
Salut!

Escrito por marc a las November 23, 2006 12:11 PM

Jo coincideixo totalment amb en Quim Bou, tampoc puc amb en David B.

I mira que normalment la BD em sol agradar bastant, però el que he llegit d'ell no m'ha agradat gens, és més fort que jo (també dec ser un "garrulo").

Escrito por Xavier a las November 24, 2006 6:44 PM

Quina mania en dir que sou burros, eh? En fi, de tota manera, està bé que no em doneu la raó. Per cert Xavi, t'afegisc als enllaços, val?
Salut!

Escrito por marc a las November 25, 2006 3:09 PM

Gràcies per afegir-me als enllaços.

Al final m'he decidit i he muntat un bloc. D'aquesta forma em podré desfogar amb les compres que no m'hagin agradat, que últimament són unes quantes ;-) (l'inalienable dret a la pataleta!)

Escrito por Xavier a las November 28, 2006 12:58 PM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?