September 8, 2006

ACME NOVELTY LIBRARY #16: RUSTY BROWN

acme16.jpgChris Ware
Fantagraphics, 64 pàgines, color, $15'95

After four years of almost exclusively repackaging his sophomoric early work for the book trade, the children's entertainer and award-winning calligrapher F. C. Ware returns to his groundbreaking 1990s cartoon series "The ACME Novelty Library," a nearly decade-long publishing experiment which more or less singlehandedly demonstrated the redemptive power a fancy paper stock or a little gold foil might exert over an otherwise dull, dry visual narrative. Ware rejoins the proud, vital esthetic forum of the American comic book with his ongoing serial "Rusty Brown," a love story concerning the ambitions and mistakes of seven consciousnesses at a private school in Omaha, Nebraska, all revolving around a universally reviled child - and absolutely certain to be a favorite with readers of all tastes and biases. As told through the eyes of someone absentmindedly watching a television sitcom circa 1975, this first installment begins one January morning of that same year and describes everything of importance right up to and including the ring of the first period bell before eventually spiraling off into 1955, 2004, and toward the planet Mars, amongst other interesting and exotic time periods and locales. Though originally released by alternative comics vanguard Fantagraphics Books, this new sixteenth issue is the first to be entirely produced, printed and published by Mr. Ware alone; limited to a single press run, once it is sold out, pulped, and/or burned, neither of these narratives will be available again until "Rusty Brown" and "Building Stories" are eventually edited, collected and remaindered as hardcover books.

Espere que pugueu llegir aquest text promocional en anglès, doncs és l'única llengua en que podreu llegir “Acme Novelty Library”, si ningú no hi posa remei. I si no en sabeu d'anglès, ja n'esteu aprenent, que paga la pena només per llegir aquestes coses. Bé, ara es suposa que hauria de parlar d'aquest còmic, d'aquest objecte, doncs és igualment apreciable com a feina artística d'editor i d'autor. El que ocorre és que ja se n'han dit massa coses sobre el mestre Ware, que si vanguardista, que si fussió de disseny i còmic... Sovint allò que sol oblidar-se comentar és que els seus guions són d'una terrible emoció continguda i d'un simbolisme tan efectiu, que la seva lectura captiva l'espectador de pura tensió. Sí, sí, dic bé: espectador. Si només llegeixes la lletra i deixes passar la vista pel dibuix, estàs perdent més de la meitat de la història, i aleshores et semblarà freda i insubstancial. Però si hi poses una bona dosi d'observació, gaudiràs com un infant. Això és el que em passa a mi.

La fama de Chris Ware de còmic adult i per tant aborrit a mi em resulta sorprenent. Per mi és com anar a un parc d'atraccions, amb tot de muntanyes russes per on deixar-se caure una i altra vegada. És cert que els temes que tracta no són com per riure (la incomunicació, les relacions de parella, la inadaptació social...), però és que jo tampoc sóc un infant. En aquest cas, els personatges d'aquest pseudomonogràfic de Rusty Brown pateixen de valent. Però, és tal l'ingeni que hi posa per exposar la seva història que hom hi queda totalment submergit. I no només a nivell visual. Aquí es dona la genuïna simbiosi entre guió i dibuix que és l'essència del còmic. En aquest sentit hem d'entendre la representació de dues línies temporals paral·leles en dues resultants línies de lectura en la mateixa pàgina. Clar que si el que voleu és virtuosisme i jocs artificials, val més que llegiu les últimes pàgines amb una de les seves famoses històries, diguem-ne, deconstruïdes, mig homenatge a Eisner (si més no per allò dels edificis) i certament inspirades pel que jo anomenaria la translació del cubisme al còmic. En fi, si és Chris Ware el Picasso del còmic o no, això no ho sé, però sí sé que personalment gaudisc de les seves obres com en gaudia de les aventures d'Asterix fa vint anys. I pense que fàcilment més gent estaria d'acord amb mi si intentés llegir còmics amb menys cerimònia i solemnitat.

Escrito por Comic Fill-in a las September 8, 2006 2:29 PM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?