September 1, 2006

EL VALLE DE LAS MARAVILLAS #1: CAZADOR-RECOLECTOR

elvalledelasmaravillas1.jpgJoann Sar
Sins Entido, 108 pàgines, color, 18 €

El dibuixant de còmic francès més famós ens presenta un relat de vena autobiogràfica molt peculiar: es posa a la pell d'un home prehistòric i ens compta les aventures es la seva família neandertal. Com sempre, amb molt d'humor.

Meravellós àlbum. Seductor des que el veus al prestatge de la llibreria fins que l'acabes de llegir. Potser és que em deixe endur per l'entusiasme que últimament es viu per l'autor francès, o potser és que aquest està justificat. Sfar representa el retorn a l'encant del dibuix, a l'humor blanc i al no donar explicacions. És més que grat veure com conjuga naturalitat i intel·ligència, tant al dibuix com al guió, en un còmic que igual pot agradar a un infant amic de Shin-chan com a l'estirat visitant d'un museu on exposen esbossos de Picasso.

Pense que gran part del secret està en saber mesurar la importància relativa dels elements de l'obra. És a dir, la història es manté per si sola com a peripècia però sap servir d'excusa per explorar aquesta mena de paradís prehistòric. Alhora, el text es minimitza i els diàlegs són d'allò més viu i espontani. I el dibuix sap exhibir la seva bellesa de virtuosisme aparentment simplista sense deixar mai de servir a una narració gràfica àgil i tremendament efectiva. És un còmic que transmet amor per la feina feta, però és també un còmic que suporta una lectura crítica.

En fi, un àlbum que paga molt la pena llegir editat amb tot el luxe per Sins Entido. Recomanat de 9 a 99 anys! Per cert, s'inclou un apèndix amb notes i comentaris del propi Sfar. Altre dia us diré què és per mi un bàrbar.

Escrito por Comic Fill-in a las September 1, 2006 3:53 PM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?