July 19, 2006
EL VIAJERO DE LA TUNDRA
Jiro Taniguchi
Ponent Món, 248 pàgines, b/n, 16
El viajero de la tundra és una col·lecció de sis relats en els quals Jiro Taniguchi ens mostra, a través d'un profund respecte per la vida animal, les històries d'uns homes enfrontats a una naturalesa salvatge, de vegades cruel, de vegades compassiva, però sempre grandiosa. Tot això sense oblidar-se de l'espai per al record d'un Japó ja perdut per a sempre.
Doncs sí, un altre còmic del mestre Jiro Taniguchi. A aquestes altures hauríeu de tenir prou amb escoltar el seu nom per saber que la seva lectura pagarà la pena, i amb escreix. I perdó, ja em disculpareu, però cada vegada se'm fa més difícil no passar per un fanàtic quan recomane aquest autor senzillament perquè encara estic esperant una decepció per part seva. En fi, entrant en matèria, aquest volum recull sis històries on podem gaudir de diverses de les múltiples vessants de l'autor. Sempre partint del seu interès per la natura humana que tan bé sembla comprendre, Taniguchi ens ofereix quatre relats on, a més, intenta conjugar-ho tot amb un cert misticisme de la Natura. Els dos primers són una adaptació, o més ben dit una recreació de narracions de Jack London. El tercer, d'ambientació similar, homenatja els antics japonesos que vivien en harmonia amb la natura. L'últim, potser el més reeixit de tots, sembla un homenatge a Herman Melville. D'altra banda, els relats quart i cinquè s'allunyen un poc d'aquesta tònica i ens retornen al Taniguchi més interessat en les relacions personals, els sentiments i, per descomptat, els records.
Ara passaré a comentar algunes qualitats de l'autor que em semblen destriables concretament en aquest volum. Per descomptat, Taniguchi en té de moltes altres, però no voldria avorrir-vos. Per començar és un mestre del temps. Controla el ritme de tal manera que li és permès jugar amb els elements narratius a plaer, i fins i tot cometre excessos poètics, sense entorpir mai la lectura. I això és possible pel seu domini absolutament magistral de la narració gràfica: la composició de pàgina, les vinyetes, el cronometratge... no hi ha cap element descurat (obriu el volum per qualsevol pàgina per comprovar-ho). D'aquesta manera, pot explicar la peripècia de l'anècdota mentre alhora transmet al lector de manera subtil però inequívoca el veritable missatge que hi traspua. Sembla mentida la intensitat i la implicació que pot aconseguir amb només unes quantes pàgines. A més, quant al dibuix pròpiament dit, val a dir que podem gaudir d'un Taniguchi absolutament espectacular que ens fa creure fil per randa allò que surt de la seva ploma, i que tant serveix per l'acció trepidant com per la contemplació o l'atmosfera. Concretament, s'ha de fer especial menció al dibuix dels animals, veritables protagonistes en alguns casos, com la lloba pèl-roja, l'ós sense forat o la impressionant balena Old Dick.
En resum, i de nou sense cap por a equivocar-me, he de recomanar aquest volum a qualsevol lector adult sense més distinció. En tot cas, pels seguidors del mestre Taniguchi comentaré que aquest recull té l'aroma d'allò que millor sap fer aquest home, i és quelcom que ens fa desitjar ser millor persona (que diria Jack Nicholson a Peor Imposible). Per cert, com de costum, torne a pensar que tant de bo pogués tenir El almanaque de mi padre en una edició com aquesta.
Escrito por Comic Fill-in a las July 19, 2006 2:24 AMCompletament d'acord amb el teu anal.lisi sobre aquest autor. Em sembla que ja ho he comentat algun altre cop, però per mi, és un autor que marca estil. Per ara, el meu gran descobriment d'aquesta dècada.
Escrito por Quim Bou a las July 26, 2006 9:56 AMGràcies. El cas és que sembla un poc redundant tornar a recomanr-lo. Però és el que toca.
Salut!