July 12, 2006

AWABI

awabi.jpgKan Takahama
Ponent Mon, 144 pag, b/n, 14 €

L'amor té moltes formes. De vegades és dolç, però generalment fa mal. De vegades, molt senzill, però el normal és que sigui complicat. De vegades, cec, però sempre inevitable. Kan Takahama ens les mostra a través de diferents històries: la relació d'una dona amb els ancians d'un asil enfront del que apareix desmaiada misteriosament, la d'un home casat i la seva amant que acaba de sobreviure a un intent de suïcidi... Tal vegada no es pugui comprendre l'amor, però Takahama s'hi acosta molt.

Romàntica empedreïda, aquesta autora és l'altra punta de llança de l'anomenat “Nouvelle Manga”, junt amb Fréderic Boilet. Deudors d'un manga per adults bassat en allò quotidià i espontani que no amaga com de treballats estan els seus còmics tant a nivell visual com argumental, Takahama aporta a més la seva especial sensibilitat. La seva visió sobre el fet amorós atorga redempció als seus personatges. Allò que tradicionalment pot estar mal vist, adulteris i traïcions diverses, queda perdonat si es fa amb bon cor. L'autora juga així amb girs argumentals, explicant la història, diguem-ne, del revés per tal de fer-nos veure els sentiments darrere els actes. Precisament és aquesta personalitat sentimental, que es deixa endur pels impulsos de l'esperit i mai per càlculs de felicitat, és la veritable protagonista d'aquest manga. Com a tots els reculls d'històries, n'hi ha de millors i de pitjors, però aquesta encertada reflexió sobre l'amor és el denominador comú d'un conjunt reeixit.

L'estil gràfic combina la soltesa del traç amb un treball de post-producció per ordinador que li dóna un aire fotogràfic impressionista. És l'habitual de Takahama i li permet de donar major càrrega expressiva als personatges alhora que transmetre l'espontaneïtat dels seus guions. Aquesta tècnica però, no s'atura en l'aspecte visual sinó que sembla anhelar també la major síntesi en cada vinyeta, tot capturant l'anomenat “instant decisiu”. Potser per això és que s'aprecia una bona cura quant a l'atmosfera, d'altra banda tan necessària en aquestes històries com tradicionalment ben treballada pels els autors japonesos.

En resum, un còmic que de segur no agradarà tothom perquè cal sintonitzar-hi, però que a mi m'ha semblat deliciós. Si sou amants del Nouvelle Manga és de lectura obligatòria, i si vos agraden les noves tendències en còmic independent per adults pagarà la pena donar-li una ullada. En tot cas, ningú negarà que el tema és d'allò més universal.

Escrito por Comic Fill-in a las July 12, 2006 1:15 PM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?