March 22, 2006

APUNTES DE UN DERROTISTA

Joe Sacco
Planeta DeAgostini, 224 pag, b/n, 16'95€

En part documental de viatges, en part autobiografia satírica, en part sàtira pura i simple, “Apuntes de un derrotista” recopila, per primera vegada, els treballs de menys extensió que van dur Joe Sacco cap a les seves dues peces majors, les obres mestres del "còmic-periodisme" “Palestina, en la franja de Gaza”, guanyadora del American Book Award i la novel·la gràfica, èxit de vendes, “Gorazde, zona protegida”.

De fet, Sacco va aplanar el camí per “Palestina” amb un potent tríptic sobre la guerra moderna i les víctimes innocents, publicant originalment en el seu còmic “Yahoo” i inclòs en aquest llibre: "Cuando las bombas buenas caen sobre la gente mala" narra l'efecte dels atacs aeris sobre la població civil, des d'Alemanya i Japó durant la Segona Guerra Mundial fins a Líbia en 1986; "Más mujeres, más niños, más deprisa" està escrit des de la perspectiva d'una víctima i Sacco mostra les horribles experiències de la seva mare durant els bombardejos italians i alemanys sobre Malta; "Cómo llegué a amar la guerra", el treball central de “Apuntes de un derrotista” és la reflexió apassionada però satírica de l'autor sobre la Guerra del Golf, i la propaganda i el circ mediàtic al voltant d'ella. Publicat durant el regnat de Bush I ha adquirit des de llavors, fins i tot, una major rellevància.

“Apuntes de un derrotista” també inclou treballs com "Genio del dibujo", "Viaje al fin de la biblioteca", "Una experiencia repugnante" i "En mi día libre" , un cicle de còmics autobiogràfics trists i divertits que mostren les possibilitats del dibuix de Sacco. Es completa aquesta obra amb una àmplia selecció dels seus primers treballs, com tires de premsa satíriques (cap recopilada abans en llibre) i noves introduccions i notes de l'autor.

Una combinació de treballs juvenils i de maduresa, “Apuntes de un derrotista” crida l'atenció sobre l'obra d'un jove i brillant artista que redefineix les possibilitats i el potencial del mitjà triat.

Aniré al gra. Joe Sacco és un geni. Ha trobat un filó i l'ha sabut explotar fins extreure (per ara) dos diamants de proporcions èpiques sobre Palestina i Gorazde. Però, no ha estat sempre un geni. I aquesta obra, a banda de servir a propòsits edonistes del propi autor i documentalistes (per no dir completistes) dels afeccionats, no està sovint a l'altura. I dic sovint perquè trobem, bé és cert, episodis on el geni narratiu ja madur de Sacco es posa al servei d'un contingut que paga la pena: “Más mujeres, más niños, más deprisa”, “Cómo llegué a amar la guerra” i “En mi día libre”. En conjunt sumen quasi la meitat del total de pàgines, i curiosament totes tres semblen un pròleg del que vindria més endavant. Com si només estigués fent proves de la seva consistència com autor abans de donar el gran, gran salt tot adoptant un tema dur i documentant-se sobre el terreny.

Però, com deia, assistir a la seva lluita per deslliurar-se de la mediocritat crumbiana té un interès relatiu. Certament arriba a ser fins i tot divertit, però en tot cas indigne del prestigi de que gaudeix ara mateix. Si vos ha cridat l'atenció aquest còmic de ben segur que heu llegit les seves obres mestres. I si no les heu llegides, llavors esteu d'enhorabona doncs encara sou a temps de viure una de les experiències més apassionants que es poden viure llegint còmic. En qualsevol cas, fareu bé en no posar massa expectatives en aquest “Apuntes de un derrotista”. Potser Joe Sacco hauria fet bé en seguir el criteri del seu editor i retallar-ho tot plegat un poc. Així, sense el llast de certes històries, podria recomanar tranquil·lament aquest recull.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las March 22, 2006 1:02 AM
Comentarios

Bé... ara que ja estic avisat, ja no em defraudarà tant! També m'agrada molt en Sacco "periodista", i pensava comprar-me'l de totes maneres. Però millor si ja vaig avisat que, en algunes parts, és una mica fluix.

Escrito por Quim Bou a las March 27, 2006 9:58 AM

Faràs bé. De tota manera si ets afeccionat a Crumb i companyia ho trobaràs entretingut i tot (no sé si és el cas).
Salut! (i República!)

Escrito por Marc a las March 28, 2006 3:50 PM

Home! Tinc tot el que he pogut arreplegar d'en Crumb! No sóc un fan al 100%, però moltes de les seves coses m'agraden (agafades amb perspectiva...). Però el que més m'ha impressionat és... (atenció! anècdota!!!) ... quan vaig dinar amb ell, gràcies als de la Cúpula, i ens va ensenyar la seva llibreta d'esbossos... Esbossos? Uns dibuixos a ploma impressionants! Aquest home domina les trames i el traç d'una manera que et deixa acollonit. Com em va caure la baba... Llarga vida a en Crumb!

Escrito por Quim Bou a las March 30, 2006 2:10 PM

Hehehe... Això, llarga vida! Aleshores supose que tindràs els de "Art & Beauty", no?
De tota manera em tem que no em referia a això quan vaig dir que t'agradaria el de Sacco si ets afeccionat a Crumb... ¬_¬U

Escrito por Marc a las April 2, 2006 10:06 PM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?