March 16, 2006

LA ÉPOCA DE BOTCHAN #4

Jiro Taniguchi, Natsuo Sekikawa
Ponent Mon, 144 pag, b/n, 10 €

“Abans no sentia cap interès particular per l'era Meiji. Més tard, després de la proposta d'un editor, vaig llegir un guió de Sekikawa i ho vaig trobar bastant interessant. Més que interessant, era fascinant. Quan vaig llegir la història em va semblar alguna cosa totalment nova, no recordava haver vist res similar en un manga. Així va començar aquest llibre. L'era Meiji és molt important per nosaltres, és l'era que va establir els fonaments del que és avui el Japó actual, tal i com el coneixem. M'interessava transmetre les sensacions que havia percebut a les pàgines de Sekikawa. Volia plasmar un aire més net, transparent. I per representar aquest tipus de impalpabilitat he hagut d'inventar-me una forma diferent de dibuixar."(J. Taniguchi)

Després de llegir el quart lliurament de l'obra més ambiciosa de Jiro Taniguchi, amb guió de Natsuo Sekikawa, pense que ja es pot afirmar amb coneixement de causa que acompleix les expectatives. Tant literàriament com gràficament, estem davant un relat amb densitat i profunditat suficient per reflexionar i fer-nos reflexionar sobre uns fets, més que no senzillament contar-los. L'objectiu de l'obra és construir un fresc global de l'ambient del Japó d'aquella època, i això ho aconsegueix amb un enfocament literari a mig camí entre l'historicisme i les petites històries. Aquestes últimes serveixen d'exemple però mai obliden el drama que personal de qui les viuen, com demostra el to proper a la malenconia que ho envolta tot.

Quant a l'apartat gràfic, Taniguchi obté un resultat d'allò més reeixit. Empra les seves conegudes habilitats com a dibuixant per carregar de significat les seves vinyetes i pàgines. Una lleugera lectura crítica de seguida posa de relleu aquest treball, sobre tot a les pàgines d'una sola vinyeta. Així mateix, cal destacar que, sense caure mai ni en l'abstracte ni en la poesia fàcil, és capaç de treballar el simbolisme dels distints elements de la història de manera que ajuden a explicar-la. Un difícil equilibri entre elegància i confiança en la intel·ligència del lector.

En fi, aquests només són uns breus apunts sobre les virtuts de “La época de Botchan”. Espere que vos en feu una idea. Possiblement no siga l'obra més fàcil, i segurament no tothom estarà disposat a prestar l'atenció necessària per guadir-la com cal. Però, personalment he de dir que és del millor que es publica ara mateix en espanyol.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las March 16, 2006 12:27 AM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?