October 28, 2005

ORN. DOS ESPADAS #1 al 5 (de5)

orn.jpgQuim Bou
Dude, 52p, b/n, 5€/u

Tot i que fa algun temps que han estat publicades, ha estat ara quan he pogut llegir tots junts els cinc lliuraments del primer arc argumental d'”Orn”. I val ha dir que he quedat gratament sorprès. Feia temps que no llegia cap còmic de Quim Bou, però m'ha quedat clar que no s'hi ha estat quiet. La seva evolució en comparació amb “Oro Rojo” és d'allò més notable en tots els sentits.

El guió sap introduir i fer parlar els personatges amb naturalitat, a més de portar la història amb un ritme adequat per mantenir l'atenció del lector i moure la lògica dels esdeveniments. M'ha agradat especialment el treball de recreació d'aquell món fantàstic, amb tota mena de detalls i, potser sobre tot, amb una atmosfera pròpia que arriba a semblar-nos propera. Aquesta sensació és fruït de tractar les seves històries com a petits episodis o “aventures quotidianes”, amb personatges a mida, on mai es perd la perspectiva de pertinença a un univers més gran al qual s'apel·la sempre d'una manera o altra. Tot això arriba al seu cim al volum quart, on l'autor es passeja confiat pel seu món amb un guió, per dir-ho així, tarantinià. En tot cas, és evident que Quim Bou veu de moltes i conegudes fonts (no en faré la llista ara) però, la validesa de la seva proposta ve de saber tractar-les amb respecte i poder treure'n de tot plegat un món de gènere sí, però propi.

Així mateix, també podem observar el bon ofici de l'autor en l'apartat de dibuix i narració gràfica. A l'habilitat gràfica i expressiva de l'estil personal de Quim Bou, hem d'afegir també una planificació i un disseny de pàgina notable. El servei que fan a la història aquest elements, dins un estil clàssic, és innegable, i es nota que han estat ben rumiats perquè així fos. Val a dir també que observem un bon treball sobre els grisos que ajuda al dibuix, una vella costum de l'autor que no amaga el fet, vistes les portades, que aquest tipus de còmic demana color a crits.

En conclusió, un còmic de gènere fantàstic amb vocació europea, fet amb molt d'ofici i bon gust, i que té coses per oferir tant a un públic juvenil com a un de més major. Només em resta esperar que puga gaudir en el futur de millor atzar editorial, doncs està clar que s'ha vist perjudicat per qüestions alienes a l'obra. Recomanat.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las October 28, 2005 4:40 PM
Comentarios

A on t'envio el pernil? :D

Orn i color? El futur (el futur?) de l'Orn hauria de passar per aquí, sí.. :)
Jo no sóc editor, o sigui que no puc editar-me un Orn a color. Però sóc l'autor, i el que sí que puc fer és creure amb el personatge i treballar-hi.

Gràcies pels comentaris!

Escrito por Quim Bou a las November 2, 2005 11:06 AM

Haha no, preferisc una botelleta de Cardú ^_^U

Bromes a part, pense que si t'ho hagués publicat algú altre (tipus Astiberri, De Ponent...) hagués obtingut més ressò entre "la crítica" i sobre tot entre els pontencials lectors... dóna llàstima dir-ho però amb Dude sempre tinc la sensació que estan un poc "out".
Salut!

Escrito por MArc a las November 2, 2005 10:37 PM

Dude?
Em sona d'alguna cosa i ara no em ve al cap ... :)

Escrito por Quim Bou a las November 3, 2005 9:25 AM

Subscric tot el que diu Marc fil per randa. Cada obra de Quim Bou és una delícia pels amants del nové art, i a més he de dir que Quim és un autor que millora a cada número tant en l'apartat de dibuix com en el de narració gràfica. I millorar des del nivell que ja té el senyor Bou són paraules majors.

He de reconéixer, a més, que tinc debilitat pel personatge (la personalitat) d'Orn.

Escrito por L'ex-Posadero a las November 12, 2005 9:29 AM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?