October 26, 2005

LA ÉPOCA DE BOTCHAN #3

botchan3cover.jpgJiro Taniguchi, Natsuo Sekikawa
Ponent Món, 160p, b/n, 10€

El tercer volum d'aquesta extraordinària novel·la gràfica fa una mena de gir i, dins el mateix calidoscopi l'objectiu del qual és retratar l'Era Meiji al Japó, se centra en altres personatges, entre ells el de Nasuke Hasegawa. Del seu viatge com a militar a Alemània i de les seves vivències íntimes podem extreure tot un seguit de passatges de gran càrrega emotiva i literària. Certament tant el guió, amb una discontinuïtat que ens força a la lectura atenta i tenir cura dels detalls, com la narració gràfica i el dibuix són senzillament genials. Taniguchi, mestre dibuixant de sobres conegut pels afeccionats al còmic, fa un esforç titànic de síntesi de situacions i evocació de sentiments, així com també de caracterització dels personatges. No em tremola la mà en escriure que probablement siga aquest el seu millor treball. L'elegància, efectivitat i sensibilitat de la que és capaç la podeu comprovar fàcilment a la pàgines 24 i 25, amb la mort de Futatabei. Tota una lliçó.

En fi, no vull allargar-me més amb un manga que ja havia ressenyat anteriorment. Afegiré, això sí, que aquest tercer lliurament m'ha semblat més assequible que els dos primers tenint en compte que soc un ignorant de la història cultural japonesa. És a dir, ja no hi ha tant d'escriptor japonès famós que em resulte totalment desconegut! En tot cas, un servidor de vostès esperarà amb ànsia la publicació del quart lliurament on es tanca el segon volum original japonès. Del millor que es pot llegir ara mateix, una delícia.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las October 26, 2005 1:38 AM
Comentarios

Donc sí, els dos primers (el primer volum original japonés) resulten potser massa especialitzats pel que fa al contingut. Precisament ha sigut el gaudiment "inesperat" d'aquest tercer volum el que m'ha fet pensar que fora bo recomanar-lo de nou.
Salut!

Escrito por MArc a las October 26, 2005 8:26 PM

No em feia massa ganes llegir-lo pero em vaig comprar el primer fa temps i encara no l'he començat. Vaig descobrir en Taniguchi a El almanaque de mi padre (una petita obra mestra) i despres el que he llegit seu no m'ha dit res, per aixo em feia peresa.

Escrito por Lo rei en Jacme a las October 27, 2005 10:51 AM

Hola!
Has llegit "Barrio lejano", "La sombra del cáucaso" (espera... és aquest el títol?) i "El Caminante"?
Si et va agradar el Almanaque, crec que també t'agradaran aquests altres.

Salut!

Escrito por Quim Bou a las October 28, 2005 8:40 AM

Ei, no és la "sombra" sinó "El olmo del cáucaso"! ^_^U Per cert, un dels que més m'han agradat.

De tota manera, Rei En Jacme, no passa res si no t'agrada Taniguchi, eh? Jo recomane el que a mi m'agrada i, home, pense que és digne d'una altra oportunitat, però ja saps que en qüestió de gustos...

Bibliografia de Taniguchi editada en espanyol: http://www.normasabadell.com/manga_taniguchi.htm

Salut!

Escrito por MArc a las October 28, 2005 4:28 PM
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?