June 29, 2005

CINEMA PANOPTICUM

panopticum.jpgThomas Ott
La Cúpula, 104p, b/n, 19'80€

La meva estimada m'ha dut del Saló de Barcelona un exemplar dels 500 editats d'aquest còmic. Està signat per l'autor com a “t.o.t.t.” i a més hi ha dibuixat, en blanc sobre negre (és clar), un ull que surt volant. No és un home corrent, aquest Thomas Ott, això està clar. A més, en certa mesura aquest dibuix resulta significatiu del que hi trobarem a dins.

kinetoscopio.jpg“Cinema panopticum” conta la història d'una xiqueta que només té cinc monedes per anar al parc d'atraccions. Així, la única cosa que pot fer és gastar-los en una barraca on hi ha una mena de kinetoscòpis [dreta] per veure curtmetratges. El resultat és que nosaltres també hi assistim a les projeccions, això sí com a lectors. En fi, s'ha dit que es tracta d'un còmic de terror angoixant i ple de dramatisme, o bé de fantasia estil “twilight zone”. També s'ha dit que l'autor empra una tècnica cinematogràfica de cinema mut, segurament degut al fet que no gasta diàlegs i hi posa molta cura en la continuïtat entre vinyetes i la seva correspondència temporal. Bé, són tòpics certs, però en tot cas m'agradaria posar de relleu que aquest còmic té un costat pictòric innegable. Contemplar l'expressivitat del dibuix, accentuada pel radicalisme de la tècnica del ratllat blanc sobre negre, és tot un plaer. Així mateix, el guió conté també certa dosi d'ironia i joc que convida a llegir aquest còmic amb cert distanciament i fixant-nos en la plàstica. En tot cas, l'excel·lent edició realitzada per La Cúpula (conjuntament amb L'Association, Fantagraphics i Moderne) sembla donar-me la raó en aquest aspecte. Certament s'ha de donar l'enhorabona al editors per un treball que sobta per la seva presència.

Vist d'aquesta manera, com un còmic que es pot llegir i re-llegir a poc a poc, aquesta obra té una bona relació qualitat/preu. Si no sou dels que valoreu aquestes coses, potser vos decebrà un poc. Personalment, un servidor vostre ha quedat perfectament satisfet.

Marc Pastor i Sanz.

Escrito por Comic Fill-in a las June 29, 2005 4:04 PM
Comentarios
Escribir un comentario









¿Recordar informacion personal?